Video Infernul de la închisoarea siriană Sednaya, denumită "Abatorul uman": torționarii sunt căutați de oameni pe străzi și linșați
Căderea regimului Assad este urmată de scene teribile în Damasc şi în marile oraşe. Mii de deţinuţi politici sunt daţi dispăruţi, iar rudele îi caută inclusiv la morgi. După 50 de ani de teroare, oamenii au incendiat mormântul lui Hafez Assad, tatăl dictatorului fugit în Rusia. Imagini şi informaţii cu puternic impact emoţional!
Unul câte unul, cadavrele celor ucişi de torţionarii lui Assad sunt scoase din sertarele de la morgă pentru a fi examinate. Rudele opozanţilor regimului deschid sacii să verifice personal dacă cei dragi au fost omorâţi.
Într-un colţ, rudele activistului Mazen al Hamada plâng fără a putea fi consolate. Bărbatul a fost ucis de gardienii din închisoarea Sednaya cu o seară înainte de căderea regimului. Era a doua oară după gratii, după ce a fost păcălit să revină în ţară cu o falsă aministie. Între 2011 şi 2013, opozantul a trecut printr-un calvar inimaginabil în detenţie.
"M-au legat cu o cătuşă de mâna stângă şi cu una de mâna dreaptă. Răstignit de ferestre, la 40 de centimetri deasupra podelei. Mi-a spus: O să vezi că te facem să mărturiseşti! Vor răspunde în faţa lui Dumnezeu. Vor răspunde în faţa legii. Nu voi avea odihnă până ce nu ajung în faţa unui tribunal", spunea Mazen al Hamada, victimă a regimului Assad.
Sunt şi cazuri fericite, precum cel al unui libian răpit în urmă cu 32 de ani. Miraculos, el a supravieţuit suferinţelor din închisorile siriene. "Plângeam de dor că sunt departe de fiul meu. Nu puteam să îl văd, nu ştiam cum arată, nu îi ştiam vocea", a povestit Suheil Hamwi, fost deţinut.
- Ruşii nu se mişcă de la bazele militare cheie din Siria. Fără ele, Moscova ar pierde Africa şi Marea...
- Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, confirmă că Bashar al-Assad este în Rusia: "E în siguranţă"
- Orori de neimaginat ies la iveală după căderea lui Assad. Mărturii din închisoarea denumită "Abatorul uman"
- Strategia SUA pentru Siria după căderea lui Assad. Va fi scoasă gruparea islamisă HTS de pe lista teroriştilor?
În toată Siria, gardienii de la Sednaya sunt vânaţi de oameni simpli şi de rebeli. Cei capturaţi sunt linşaţi pe străzi
În capitală, sirienii merg să îşi facă poze în faţa palatului prezidenţial al lui Bashar al-Assad. În garajul clădirii, zeci de maşini Ferrari, Lamborghini şi Cadillac arată bogăţia celui care a condus ţara 24 de ani.
Rebelii au vandalizat mormântul tatălui lui Bashar al-Assad, fostul preşedinte Hafez al Assad, care a condus ţara timp de 30 de ani între 1971 şi până la moartea sa în 2000. La graniţe, mii de sirieni care au fugi de frica lui Assad în Liban stau la cozi imense pentru a se întoarce în ţară. Alţii revin în Damasc din regiunile de nord, unde au luptat alături de rebeli.
După ce şi-a pierdut influenţa în Siria, Iranul acuză un complot internaţional
"Să nu existe nicio îndoială că ceea ce s-a întâmplat în Siria este rezultatul unui plan comun american și sionist", a spus Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.
Bashar al-Assad a fugit din Siria duminica trecută, după ce oficialii de la Moscova l-au convins că nu poate câştiga războiul cu rebelii. Agenți ai serviciilor secrete ruse l-au transportat pe Assad prin baza aeriană de pe teritoriul ţării, iar transponderul aeronavei a fost oprit pentru a nu fi urmărită.
Statele Unite au promis să recunoască noul guvern numit aseară la Damasc dacă acesta respectă drepturile minorităţilor şi nu mai permite organizaţiile teroriste.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰