Ministrul german al Culturii a criticat vălul islamic, după moartea tinerei Mahsa Amini: "Un simbol al unui sistem profund autoritarist"
Ministrul german al culturii, Claudia Roth, a criticat obligativitatea purtării vălului pentru femeile din Iran ca fiind un semn de represiune, în timp ce demonstraţiile continuă să facă ravagii în această ţară după moartea unei femei aflate în arest pentru că nu a respectat regulile vestimentare.
De Redactia Observator la 08.10.2022, 18:30''Vălul este un simbol al unui sistem degenerat, profund autoritarist, o încercare de asuprire din partea celor care spun că vălul este un semn de onoare şi demnitate şi care, la rândul lor, şi-au pierdut de mult timp onoarea şi demnitatea prin represiune, corupţie şi violenţă brutală'', a declarat Roth pentru publicaţia Der Spiegel, preluată sâmbătă de DPA.
Timp de câteva săptămâni, Iranul a fost zguduit de proteste după moartea tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, care a fost arestată de poliţia moravurilor din Teheran pentru că a încălcat codul vestimentar islamic strict pentru femei.
Autoritățile din Iran susțin că Mahsa Amini a murit în urma unei maladii, nu ca urmare a unor lovituri primite
Nu este clar ce a cauzat moartea acesteia. În timp ce criticii cred că brutalitatea poliţiei este de vină, autorităţile insistă că tânăra a murit din cauza unei insuficienţe cardiace.
Roth a apărat faptul că a purtat un văl pe cap în timpul unei vizite în Iran, spunând că activistele pentru drepturile femeilor i-au cerut să meargă în această ţară pentru a le aborda problemele şi a le asculta poveştile.
''Ca feministă, ar fi trebuit să spun: Nu voi purta în nici un caz un văl, chiar dacă asta înseamnă că nu vă pot îndeplini dorinţa?'', a întrebat Roth. Ea a spus că a ales o eşarfă care nu-i acoperea complet părul, gest pe care l-a descris ca fiind o formă discretă de disidenţă. ''A fost un protest tăcut. Purtam o eşarfă de mătase a mamei mele (...) care a alunecat şi mi-a lăsat părul la vedere".
Protestele continuă în Iran, după moartea adolescentei Mahsa Amini
Comentariile lui Roth au fost făcute în contextul în care protestele continuă în Iran, în pofida unei represiuni violente din partea autorităţilor, care au acuzat Occidentul pentru tulburări.
Anterior, Parisul le-a cerut cetăţenilor francezi să părăsească ţara, în urma arestării unui cuplu care ar fi recunoscut, într-o înregistrare, fapte de spionaj. Joi, ministerul a acuzat Iranul că deţine cuplul francez ca "ostatici de stat" şi că îi prezintă la televiziune într-o mod inacceptabil.
Ministerul de Externe francez a atenţionat că cetăţenii francezi din Iran sunt expuşi unui risc ridicat de arest, detenţie arbitrară şi sentinţe nedrepte.