Momente de reculegere pentru cele 50 de victime ale masacrului din Noua Zeelandă
Bilanţul celui mai grav atentat din istoria Noii Zeelande a crescut din nou. 50 de persoane şi-au pierdut viaţa sub ploaia de gloanţe trase de Brenton Tarrant.
De Redactia Observator la 18.03.2019, 00:07Bilanţul celui mai grav atentat din istoria Noii Zeelande a crescut din nou. 50 de persoane şi-au pierdut viaţa sub ploaia de gloanţe trase de Brenton Tarrant. Alte 50 au fost rănite. Autorităţile dau asigurări că australianul a acţionat singur, dar cer socoteală reţelelor de socializare pentru că au făcut mai simplă răspândirea mesajului urii.
După cel mai grav atac terorist din istoria ţării, moscheile au devenit locuri de pelerinaj pentru membrii tuturor comunităţilor.
Cu capul acoperit simbolic de un văl islamic, premierul Jacinda Ardern a depus o coroană de flori la un lăcaş de cult din Wellington.
Ceremonii funerare emoţionante au avut loc şi în Pakistan şi în Turcia. În semn de solidaritate, un britanic a adus mesajul păcii în faţa unei moschei din Manchester.
Peste 6 milioane şi jumătate de dolari s-au strâns deja din donaţii pentru rudele celor ucişi. Cea mai tânără victimă are doar 3 ani. Mucad a încercat să fugă din moschee, dar a fost secerat de gloanţe. Fratele său a scăpat doar pentru s-a ascuns printre cadavre.
Un alt copil, în vârstă de doar doi ani, a supravieţuit datorită tatălui său, care s-a pus scut în calea gloanţelor pentru a-şi salva fiul. Un imam a făcut acelaşi lucru pentru credincioşi.
Între timp, apar detalii şocante despre terorist. Brenton Tarrant ar fi plecat într-o călătorie în jurul lumii în 2011, după moartea tatălui său. Şi-a finanţat călătoriile datorită unor tranzacţii cu criptomonede.
MARIE FITZGERALD, bunica atacatorului: De când a călătorit în străinătate, cred că acest băiat s-a schimbat complet faţă de cum îl ştiam noi.
Potrivit serviciilor de informaţii britanice, Tarrant s-a radicalizat în Regat. Cercetări au loc şi în Turcia, unde australianul a petrecut o perioadă suspect de lungă, dar şi în România, unde a venit de două ori. O dată în 2016 şi ultima oară în urmă cu cinci luni.
Nu e singura legătură cu ţara noastră: pe muniţia cu care a ucis zeci de oameni, atacatorul a scris numele a doi români. Ştefan Cel Mare şi Şerban Cantacuzino - ambii cunoscuţi pentru luptele împotriva otomanilor.