Momentul decolării aeronavei spațiale, Unity. Mesajul miliardarului Richard Branson de la marginea spațiului
Pe vremuri, întrecerile pe tema "cine ajunge mai des în spaţiu" se ţineau între americani, ruşi şi ulterior chinezi. Acum se întrec miliardarii între ei după ce Richard Branson a devenit primul turist spaţial care zboară la bordul unei nave deţinută de o companie privată. Aeronava Virgin Galactic a călătorit la 89 de kilometri altitudine, de unde cei şase oameni aflaţi la bord au putut admira Pământul din spaţiul cosmic timp de patru minute. Peste 9 zile, vine şi rândul celui mai bogat om de pe planetă, Jeff Bezos să ajungă în spaţiu la bordul navei companiei sale Blue Origin.
De Redactia Observator la 11.07.2021, 20:04Un vis din copilărie a devenit astăzi realitate. Avionul spaţial VSS Unity s-a desprins de la bordul navei mame VSS Eve, numită astfel în onoarea mamei miliardarului Richard Branson, şi a ajuns la o altitudine de 89 de kilometri. Iar timp de patru minute, pasagerii au urmărit spectacolul oferit de planeta de sub ei.
Richard Branson: Pentru mine ceea ce contează este priveliştea şi este absolut uimitoare. Este spectaculoasă
Revenirea la sol s-a produs fără incidente pe o pistă convenţională de aterizare din New Mexico. Experienţa nu e însă pentru toate buzunarele. Călătoria costă peste 250 de mii de dolari.
Richard Branson: La fel s-a întâmplat şi în 1920 când au fost lansate zborurile comerciale. Doar cei mai bogaţi puteau călători.
- Zboruri spaţiale de sute de mii de dolari. Lady Gaga şi Leonardo DiCaprio printre doritorii unei călătorii în...
- VIDEO. Aeronava Unity a aterizat, cu succes, pe pământ, după un zbor de aproape 90 de minute la marginea spațiului
- Cât a plătit un milionar pentru a putea admira Pământul din spațiu, alături de Jeff Bezos, la bordul navei Blue...
Peste 700 de oameni s-au înscris deja în programul care ar putea debuta oficial în 2022, printre care Leonardo din Caprio, Lady Gaga, Tom Hanks sau Justin Bieber. 800 de ingineri au muncit timp de 17 ani la acest proiect, care nu a fost fără incidente. În 2014, un pilot a murit şi unul a fost rănit, din cauza unei defecţiuni care a dus la o explozie la aterizare.
Pe de altă parte, pentru mulţi oameni de ştiinţă spaţiul cosmic începe abia după 100 de kilometri altitudine. Compania Blue Origin promite să depăşească bariera. Jeff Bezos, cel mai bogat om al planetei şi fondatorul companiei, va fi la bord la primul zbor.
Jeff Bezos, CEO Blue Origin: Nu are cum să nu producă o schimbare să vezi Pământul din spaţiu. Schimbă relaţia pe care o ai cu această planetă, cu umanitatea.
Alături de Bezos vor zbura fratele său, un cumpărator anonim care a plătit 28 de milioane de dolari pe primul bilet scos la licitaţie, dar şi Wally Funk. În urmă cu şase decenii, la doar 20 de ani, Funk devenea prima femeie instructor de zbor la o bază militară americană.
Data primului zbor Blue Origin nu a fost aleasă întâmplător. În urmă cu 52 de ani, pe 20 iulie, astronauţii de pe Apollo 11 deveneau primii care păşeau pe Lună.