Moștenitoarea unei averi colosale a decis ce va face cu banii. Tânăra din Austria primise de la bunica ei 25 de milioane de euro: "Statul nici măcar nu vrea impozit"
Tânăra moștenitoare a unei averi colosale înființează un comitet care are rolul să decidă cum își va dona femeia banii. Ea vrea să renunțe la suma de 25 de milioane de euro. Comitetul care va decide unde vor fi distribuiți banii va fi format din 50 de oameni.
De Redactia Observator la 10.01.2024, 22:29Moștenitoarea austriacă Marlene Engelhorn anunță un plan pentru o donație de 25 de milioane de euro Ea înființează un comitet pentru a decide cum va dona o mare parte din averea pe care a moștenit-o de la bunica ei, potrivit BBC.
Cum își va împărți averea
Marlene Engelhorn, care are 31 de ani și locuiește la Viena, vrea ca 50 de austrieci să stabilească cum trebuie donată suma de 25 de milioane de euro. „Am moștenit o avere și, prin urmare, putere, fără să fi făcut nimic pentru ea. Și statul nici măcar nu vrea impozite pe moștenire”, a spus ea.
Austria a renunțat la impozitul pe moștenire în 2008, relatează Mediafax.
- Jumătate din averea netă a Italiei este concentrată în mâinile a doar 5% dintre familiile italiene - studiu
- Cei mai bogați 500 oameni din lume termină 2023 cu averi și mai mari. Într-un singur an au câștigat peste 1.500...
- De la pedeapsă la pasiune. Cum şi-a transformat un britanic o experiență din copilărie într-o meserie care îi...
Cine este Marlene Engelhorn
Marlene Engelhorn este descendentă a lui Friedrich Engelhorn, fondatorul companiei germane de chimie și farmaceutice, BASF, și a moștenit averea când bunica ei a murit în septembrie 2022.
Miercuri, 10.000 de invitații au fost trimise la întâmplare unor cetățeni austrieci care au cel puțin 16 ani. Ulterior, cei care doresc să participe la inițiativa moștenitoarei se pot înscrie online sau telefonic. La final vor fi alese 50 de persoane și alte 15 cu statut de rezervă.
„Dacă politicienii nu își fac treaba și nu redistribuie, atunci trebuie să-mi redistribui eu averea. Mulți oameni se luptă să ajungă la un loc de muncă cu normă întreagă și plătesc impozite pentru fiecare euro pe care îl câștigă din muncă. Văd asta ca pe un eșec al politicii, iar dacă politica eșuează, atunci cetățenii trebuie să se ocupe ei de problemă", a explicat moștenitoarea.
Grupului i se va cere să „contribuie cu idei pentru a dezvolta soluții în interesul societății”. În perioada martie-iunie, cei 50 de membri aleși vor lua parte la o serie de întâlniri la Salzburg cu cadre universitare și organizații ale societății civile.
Salariu de 1.200 euro pe ședință
Organizatorii spun că toate cheltuielile legate de întâlniri, inclusiv costurile privitoare la călătorie și îngrijirea copiilor, vor fi acoperite. În plus, participanții vor primi 1.200 euro pentru fiecare ședință deoarece Marlene Engelhorn consideră că ei fac un „serviciu pentru democrație”.
„Nu am drept de veto. Îmi pun bunurile la dispoziția acestor 50 de oameni și îmi pun încrederea în ei”, a precizat austriaca. Echipa ei nu a spus ce suma va păstra din totalul moștenirii.