Video Moştenitorii, scutiți de impozit la vânzarea locuinței. Experţii sunt sceptici: "Iniţiatorii au un interes personal"
Două categorii de români ar putea fi scutiți de impozitul plătit la vânzarea locuinței: moștenitorii și soții care divorțează. Asta prevede un proiect depus de liberali în Parlament. Măsura, cred specialiştii, ar duce la creşterea deficitului bugetar, aşa că ar trebui să vină cu anumite condiţii.
Impozitul la vânzarea imobilului este de 1% pentru locuințele deținute mai mult de 3 ani și 3% pentru cele vândute mai repede.
Moștenitorii care înstrăinează imobile obținute prin succesiune și soții care vând locuințe obținute în timpul căsătoriei ar putea fi exceptați de la plata impozitului de 3%. Spre exemplu, pentru un apartament de 150.000 de euro, impozitul este 4.500 euro, adică aproape 22.400 lei.
Proiectul, depus de PNL
Iniţiatorii, 22 de deputaţi liberali, spun că proiectul elimină o povară nejustificată pentru românii care trec printr-o perioadă dificilă, îşi pierd un membru al familiei ori divorţează. Experţii fiscali sunt sceptici şi cred că măsura ar duce la o nouă gaură bugetară.
- Ministrul Finanţelor a stabilit impozitul pe construcţiile speciale, "taxa pe stâlp". Estimează încasări de 1...
- Parlamentarii vor să legalizeze şpaga din spitale şi să o impoziteze
- ANAF: Transferurile de bani între rude, sumele încasate la evenimente familiale și darurile primite sunt neimpozabile
- Sumele transferate între membrii familiei ar putea fi impozitate cu 70%
- Impozitul pe bacşiş, eliminat. Cât a ajuns acum să ia Oana din tips, de la 4.000 de lei în trecut
"Mai ales în contextul deficitului bugetar mi se pare ca nuca în perete. De ce ai scuti de impozit moştenitorul, impozit pe care dacă autorul moştenirii, adică defunctul ar fi vândut imobilul l-ar fi plătit? Genul ăsta de iniţiative legislative ne duc cu gândul că iniţiatorii au un interes personal, cine ştie or fi obţinut nişte moşteniri şi nu vor să plăteasca impozit", explică Gabriel Biriş, expert fiscal.
Excepţiile ar trebui să vină cu anumite condiţionări, aşa cum se întâmplă în toate statele europene, spun avocaţii. "Defunctul ar fi trebuit ca înainte ca moştenitorii să fie scutiţi să deţină acel imobil de 10 ani sau anumite praguri pentru care se aplică această scutire sau gradul de rudenie. În hotărârea judecatorească de divorţ să se menţioneze imobilul care face obiectul scutirii, nu orice şi oricâte imobile care au legătura cu familia respectivă", susţine Paul Dumbrăveanu, avocat drept imobiliar.
Dacă soţii deţin 30 de apartamente şi vor să le vândă după partaj, nu vor achita impozit pentru niciunul dintre ele, conform proiectului. În schimb, moştenirea cu datorii poate fi refuzată.
România are taxe de transfer scăzute comparativ cu ţările europene. În Belgia, impozitul poate ajunge la 12,5%, iar Letonia aplică un impozit pe transferul de proprietăți imobiliare de 4% din valoarea proprietății.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰