Muncitorii sezonieri plecați din România, verificați drastic în Germania
După haosul de pe aeroportul din Cluj, muncitorii sezonieri români au început activitatea în fermele din Germania. Odată ajunşi în Berlin şi Dusseldorf, au fost preluaţi de autorităţile germane, transportaţi şi cazaţi în siguranţă, în spaţiile special amenajate.
De Redactia Observator la 13.04.2020, 22:50- Zeci de mii de români sunt așteptați la muncă în Germania.
- Muncitorii români sunt verificați în amănunt.
După haosul de pe aeroportul din Cluj, muncitorii sezonieri români au început activitatea în fermele din Germania. Odată ajunşi în Berlin şi Dusseldorf, au fost preluaţi de autorităţile germane, transportaţi şi cazaţi în siguranţă, în spaţiile special amenajate. Jurnalistul Vlad Drăghicescu a povestit pentru Observator despre condiţiile în care lucrează angajaţii din fermele germane.
Sunt imaginile care au stârnit revolta în România. Plecarea românilor la muncă, în Germania, a încălcat toate regulile de distanţare socială. La destinaţie, însă, încă de la aterizare, muncitorii au fost preluaţi de echipele sanitare, verificaţi şi îmbarcaţi în autocarele companiilor agricole care i-au solicitat.
Vlad Drăghicescu, jurnalist Deutsche Welle: Au fost primiţi foarte bine şi chiar organizarea este de subliniat. Nu a trecut o săptămână de la rugăminţile asociaţiilor agricole formulate către Guvern de a da drumul, de a permite acestor muncitori sezonieri să vină în Germania, în caz contrar să le fie ameninţate recotele, iar în mai puţin de o săptămână sau aproximativ o săptămână s-a pus la punct întreaga strategie, aducerea acestor oameni, transportul lor şi tot ce ţine de logistică într-o situaţie deosebită.
300 de mii de muncitori sezonieri ajung anual în fermele din Germania. 80% sunt români. Fiecare angajat intră într-o bază de date a autorităţilor, iar informaţiile sunt transmise la oficiile de sănătate din landul în care lucrează.
Vlad Drăghicescu, jurnalist Deutsche Welle: Vor tot veni în perioada următoare. Vorbim de 40.000 de lucrători sezonieri în luna aprilie şi 40.000 de lucrători sezonieri în luna mai. Şi nu este foarte clar dacă acest număr este suficient pentru a acoperi nevoile fermierilor germani.
Angajaţii români sunt cazaţi în centrele fermelor. Iar pentru a respecta normele de distanţare sociale, doar jumătate din locurile de cazare vor fi ocupate în primele două săptămâni.
Vlad Drăghicescu, jurnalist Deutsche Welle: Măsurile sunt foarte stricte şi în cazul în care apare o suspiciune de COVID-19, evident persoana respectivă va fi izolată şi nu aş exclude să se facă aceste teste.
Zeci de mii de angajați sezonieri care au plecat din România vor rămâne în Germania până la toamnă.
Pe internet, au apărut imagini în care muncitorii români plecaţi săptămâna trecută din ţară aşteaptă să intre pe parcelele de ceapă verde îngrămădiţi şi fără măști de protecție. În realitate, înregistrările erau din 2016.