NATO antrenează Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus, susține șeful FSB
NATO încearcă să târască Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarusul, a avertizat vineri directorul Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit agenţiei oficiale TASS.
De Redactia Observator la 24.05.2024, 11:02"Cum funcţionează instrumentele de control extern, vedem pe exemplul Moldovei. Autorităţile moldoveneşti şi-au pierdut de fapt independenţa politică. Mai mult, astăzi Chişinăul se confruntă cu problema abandonării identităţii sale naţionale şi a statalităţii în general", a declarat el.
"Alianţa (NATO) antrenează literalmente Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarus", a adăugat şeful FSB, potrivit News.ro.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se află vineri în vizită în Belarus.
Aleksandr Bortnikov a făcut aceste afirmaţii evaluând ameninţările existente la adresa Comunităţii Statelor Independente (CSI) în cadrul unei reuniuni a şefilor serviciilor speciale şi de securitate din organizaţia fostelor republici sovietice care gravitează în jurul Moscovei, precizează TASS.
- FT: Moldova sfidează Rusia. Va semna un pact de securitate cu UE. Ce prevede documentul
- Rusia, atac dur la Maia Sandu pe care o acuză de nazism. Zaharova: "Politica ei e comparabilă cu experimentele...
- R. Moldova vrea să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE. Anunţul făcut de Maia Sandu
Declaraţiile şefului FSB intervin după ce în ajun Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, lansase acuzaţii similare.
Rusia, deranjată de acordul de securitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană
Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre. Moscova a avertizat aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”.
"Târârea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană are un caracter artificial şi ostentativ şi nu este necesară pentru locuitorii Europei", a spus Zaharova într-un briefing de presă. "Este vorba de dizolvarea acestor ţări în comunităţi NATO-centrice sau direct în volane NATO", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.