FT: Moldova sfidează Rusia. Va semna un pact de securitate cu UE. Ce prevede documentul
Chișinăul sfidează avertismentele de la Moscova că va avea soarta Ucrainei şi se pregătește să semneze un "parteneriat de securitate și apărare" cu UE care prevede exerciții militare comune și achiziţia de arme cu blocul comunitar, scrie Financial Times.
Republica Moldova a reacţionat la războiul declanşat de Rusia în Ucraina, întorcându-se brusc spre Vest. A devenit oficial stat candidat pentru aderarea la UE şi a început reforme ale sistemul judiciar, economic și ale politicilor de securitate, aminteşte Financial Times (FT).
Conform unei propuneri UE, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare și care a fost consulată de Financial Times, R. Moldova va creşte schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în achiziția de arme a blocului comunitar.
R. Moldova va semna un "parteneriatul de securitate și apărare" cu UE
Aceste măsuri reprezintă cel mai mare pas formal de a lega apărarea națională a ţării de partenerii occidentali. Constituția țării prevede "neutralitatea permanentă" și exclude apartenența la NATO, aminteşte FT. "Parteneriatul de securitate și apărare" cu UE va fi semnat în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea soarta Ucrainei dacă se va alinia cu Occidentul.
- Rusia, atac dur la Maia Sandu pe care o acuză de nazism. Zaharova: "Politica ei e comparabilă cu experimentele...
- R. Moldova vrea să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE. Anunţul făcut de Maia Sandu
- Peste 130 de persoane venite din Moscova, reţinute în Chişinău. Veneau cu 1 milion de dolari pentru finanţarea...
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în martie că Bruxelles-ul a dat Moldovei același ultimatum ca Ucrainei, pe care l-a descris drept "Noi sau Rusia". Lavrov a mai spus că Moscova va apăra populația etnică rusă din Moldova și că fosta republică sovietică riscă "să calce pe urmele regimului de la Kiev".
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile Maiei Sandu cu cele ale regimului nazist, o acuzație pe care Kremlinul a adus-o și liderului Ucrainei Volodimir Zelenski.
Moldova a declarat oficial şi în premieră în octombrie anul trecut că Rusia este o "amenințare la adresa securității" sale. Chişinău a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește finanțare UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.
Iar UE a impus sancțiuni unor entități legate de Rusia despre care spune că vor să destabilizeze țara, ca răspuns la o presupusă tentativă de lovitură de stat la adresa guvernului Maiei Sandu și la eforturile Moscovei de a influența alegerile locale și de a conduce alte atacuri hibride.
Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul ar urma să consolideze participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare. Moldova ar urma să fie integrată în "inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune de arme". De asemenea, Moldova și UE vor lua măsuri pentru a crește schimbul de informaţii secrete, potrivit propunerii.
Parteneriatul va urmări să crească cooperarea dintre agențiile de informaţii moldovenești și cele europene pentru ca Moldova să se apere de manipulări externe, amenințări cibernetice și teroriste, se mai arată în document. "Este o confirmare de integrare sporită a securităţii și apărării Republicii Moldova în UE. A parcurs un drum lung în doar doi ani", a spus un oficial implicat în negocieri.
Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și urmează să fie aprobată oficial săptămâna viitoare, au spus oficialii. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au refuzat să comenteze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰