Antena LIVE

Curs valutar

Neînțelegeri la vârful UE. Tensiuni profunde între Ursula von der Leyen și Charles Michel: "Comunicarea a fost complet distrusă" - Politico

Când liderii celor mai puternice țări din lume se întâlnesc la summitul G20 de la Bali, liderii Uniunea Europeană ar putea să nu prezinte un front unit. Mai degrabă decât să se coordoneze, cei doi oficiali de top ai blocului comunitar: președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, sunt mai predispuși să se evite reciproc, personalul implicat în organizarea călătoriei primind instrucțiuni stricte să evite orice suprapunere în itinerariile celor doi, notează Politico.

De la 10.11.2022, 12:01
WhatsApp
Certurile dintre Ursula von der Leyen și Charles Michel afectează poziția Uniunii în politica internațională Profimedia

În cei aproape trei ani de când lucrează împreună relațiile dintre cei doi au avut de suferit, iar personalul din cele două instituții fiind descurajat să comunice. În plus, cei doi și-ar fi pus piedici reciproce în ceea ce privește întâlnirile cu oficialii străini.

Relația disfuncțională a celor doi nu afectează doar agenda legislativă și politică a UE, care depinde de un act delicat de echilibrare interinstituțională. De asemenea, amenință să submineze poziția UE în lume, subliniază analiștii.

Unul dintre elementele centrale ale G20 va fi o discuție între Michel și Xi Jinping, având în vedere diviziunile din cadrul UE cu privire la modul în care trebuie abordat Beijingul, se conturează a fi o întâlnire crucială. Von der Leyen nu a fost invitată. Motivul? Refuzul ei de a-i permite lui Michel să participe la o întâlnire cu premierul indian Narendra Modi la G7 în Germania, în iunie. Analiștii subliniază că rivalitatea dintre Comisie și Consiliu a fost mult timp o provocare din cauza unei tensiuni structurale inerente în cadrul sistemului comunitar.

Tensiunile personale, dublate de cele instituționale

Pe acelaşi subiect

Cu cei doi lideri care au zone de responsabilitate suprapuse, rezultatul este o confuzie care trimite la întrebarea atribuită lui Henry Kissinger: "Pe cine sunați când doriți să sunați Europa?". Experții în arhitectura instituțională comunitară argumentează că Parlamentul European, cu propriul său președinte, oferă un al treilea centru de putere, dar consensul este că nu se află pe aceeași poziție.

Ciocnirea de personalitate dintre Charles Michel și Ursula von der Leyen a dus competitivitatea interinstituțională la un alt nivel, potrivit mai multor oficiali ai UE, inclusiv cei care au lucrat sub administrațiile anterioare atunci când Jean-Claude Juncker a condus Comisia, iar Donald Tusk a fost președintele Consiliului. Întâlnirile dintre cei doi sunt practic inexistente, chiar și în perioadele premergătoare summiturilor Consiliului European, de obicei forumul în care UE face progrese cu privire la marile provocări strategice și imediate cu care se confruntă blocul comunitar.

Oficialii din alte țări și organismele internaționale sunt adesea confuzi în ceea ce privește cine ar trebui să fie interlocutorul lor. Personalul celor două instituții raportează o atitudine de tip ostilă între Comisie și Consiliu față de participarea la reuniunile cu terți. În timpul discuțiilor privind criza alimentară globală, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au fost surprinși când un înalt membru al personalului UE care a participat anterior la discuții a fost brusc scos din întâlnirile ulterioare.

"Comunicarea a fost complet distrusă", a declarat un oficial care a dorit să rămână anonim.

În concursul dintre cei doi lideri, von der Leyen este văzută ca având un avantaj. Deși Michel reprezintă în mod oficial UE la evenimente externe, președintele Comisiei a devenit cel mai proeminent lider comunitar, în special în ceea ce privește relațiile cu Washingtonul. De la invazia Rusiei asupra Ucrainei, administrația președintelui american Joe Biden a cultivat o relație strânsă de lucru cu echipa lui von der Leyen, cooperând îndeaproape în special în domeniul sancțiunilor.

Michel, în schimb, se luptă să se facă remarcat. Când premierul canadian Justin Trudeau a vizitat Bruxelles în martie, protocolul i-a dictat să se întâlnească cu președintele Consiliului. Însă delegația canadiană a insistat ca el să se întâlnească și cu Ursula von der Leyen, un indiciu al poziției acesteia pe scenele internaționale.

"Sincer, opinia generală este că Michel a dezamăgit, dar von der Leyen a depășit așteptările în ceea ce privește rolul său", a declarat un oficial al Comisiei.

Adrian Popovici
comisia europeana ursula von der leyen charles michel
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025