Antena Meniu Search
x

Tentativa UE de a plafona preţul gazelor a eşuat iar. Ce noi măsuri a propus Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a propus marți un alt set de măsuri de urgență pentru a combate problema prețurilor ridicate la energie, dar a evitat să impună imediat un plafon la prețul gazelor deoarece țările UE rămân împărțite în privința acestei idei.

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 18:07

președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen
Tentativa UE de a plafona preţul gazelor a eşuat iar. Ce noi măsuri a propus Ursula von der Leyen - Profimedia Images

Banii ar urma să provină din resurse neutilizate pentru dezvoltare regională în UE şi să fie orientaţi spre măsuri de ajutor în statele membre, arată propunerea care face parte dintr-o serie de măsuri pentru combaterea preţurilor ridicate ale energiei.

Propunerile, care au nevoie de aprobarea statelor membre, constituie cel mai recent efort al blocului comunitar pentru a face faţă creşterii preţurilor energiei, în special după ce Rusia a redus livrările în urma invadării Ucrainei.

Pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană include un cadru pentru achiziţii comune de gaz

În luna martie a acestui an, statele membre ale UE au decis să achiziţioneze gaz împreună, în vederea ameliorării poziţiei lor pe piaţă, însă de atunci s-au înregistrat doar progrese minore.

Pe acelaşi subiect

''Prin această propunere de astăzi, facem operaţionale achiziţiile comune'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Strasbourg.

''Ştim că cererea de energie a Europei este foarte mare. Aşadar, este logic ca, în loc să îşi facă unul altuia concurenţă, statele membre şi companiile energetice să trebuiască să-şi sporească puterea lor de achiziţii comune'', a subliniat Von der Leyen, potrivit Agerpres.

Mai multe țări din UE solicită o plafonare a preţului gazului

Mai multe state membre, printre care Italia, Polonia, Grecia şi Belgia, solicită de câteva săptămâni o plafonare a preţului gazului, în timp ce altele, precum Germania şi Ţările de Jos, au exprimat temeri privind securitatea livrărilor.

Anterior, Ursula von der Leyen a avansat ideea limitării preţului gazului. Propunerea de marţi a CE include această opţiune doar ca ultimă soluţie.

În propunerile prezentate marţi de Comisie este inclusă şi ideea creării unui mecanism de alocare a gazului pentru statele membre afectate de o situaţie de urgenţă, la nivel regional sau la nivelul UE. În plus, Comisia va realiza o evaluare asupra instrumentului REPowerEU pentru a accelera tranziţia către energie curată şi a evita fragmentarea pieţei unice.

De asemenea, executivul UE propune o utilizare ţintită flexibilă a fondurilor aferente politicii de coeziune pentru a limita impactul actualei crize energetice asupra cetăţenilor şi companiilor.

Şefa executivului comunitar va prezenta noile propuneri miercuri în plenul Parlamentului European, iar joi şi vineri liderilor statelor membre UE, care se reunesc la Bruxelles. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Tentativa UE de a plafona preţul gazelor a eşuat iar. Ce noi măsuri a propus Ursula von der Leyen