Nicolae Feraru, felicitat de Barack Obama!
Existã şi români admiraţi de o lume întreagă. Şi nu puţini Nicolae Feraru este unul dintre ei. La 63 de ani, bărbatul l-a cucerit pe însuşi preşedintele Statelor Unite, care i-a trimis o scrisoare să îl felicite pentru măiestria cu care cântă la ţambal.
De Redactia Observator la 28.12.2013, 17:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Stabilit din anii 80 peste Ocean, românul a primit, în toamnă, cea mai înaltă distincţie acordată unui artist, pe teritoriul Statelor Unite.
Nicolae Feraru cânta de când se ştie la ţambal. Iar când o face, parcă îi dă viaţă. Rezultatele nu au întârziat să apară. Cucerit de muzica lui, preşedintele Barack Obama a ţinut să îi trimita personal o scrisoare de felicitare.
"Artele tradiţionale şi populare au puterea de a ne lărgi orizonturile şi de a ne îmbogăţi viaţa, ne unesc şi ne amintesc că suntem oameni şi unii şi ceilalţi Sper că eşti mândru de contribuţia ta la perpetuarea artei în America. Felicitări, încă o dată, pentru distincţia primită! Îţi doresc toate cele bune.
Cu sinceritate, Barack Obama"
Talentul este o moştenire de familie pentru Nicolae Feraru. Fiu de lăutar, a început să cânte la ţambal de la 6 ani iar de la 15 a început să studieze cu unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români ai vremii, Mitică Marinescu-Ciuciu.
La vârsta majoratului era atât de priceput încât concertele lui erau cerute în întreaga lume. Interdicţiile impuse de regimul comunist la care se adaugă şi persecuţiile la care erau supuşi rromii la vremea respectivă l-au făcut să ceară azil politic în Statele Unite.
Iar în 2001 a primit şi cetăţenie. Nu şi-a uitat însă originile şi declară, la fiecare concert, cu mândrie, că este român şi ţigan.
În toamnă, românul a primit cea mai înaltă distincţie acordată unui artist în Statele Unite. Pe lista iniţială se aflau 165 de candidaţi. În final au primit premiul nouă oameni, între care şi Nicolae Feraru.