Antena LIVE

Curs valutar

Racheta rusească Satan care "a explodat" sâmbătă a făcut un crater de 60 de metri şi a distrus locul de testare

Au apărut noi imagini din satelit care ar surprinde urmările unui test eşuat al ruşilor cu o rachetă  balistică intercontinentală RS-28 "Sarmat" sau "Satan" capabilă să transporte şi focoase nucleare. Informaţia a fost făcută publică de mai mulţi analişti militari OSINT care au analizat imagini surprinse de sateliţii companiilor Planet Labs şi Maxar. Imaginile din 21 septembrie arată un crater de aproximativ 60 de metri lățime la silozul de lansare de la Cosmodromul Pleseţk și daune care nu erau vizibile la începutul lunii. Nu este clar dacă racheta a eșuat în timpul lansării sau dacă a avut loc un accident în timpul alimentării cu combustibil lichid.

De la 23.09.2024, 16:00
WhatsApp
Racheta rusească Satan care a explodat sâmbătă a făcut un crater de 60 de metri şi a distrus locul de testare @georgewbarros

Potrivit analiștilor de informații open-source, testul Sarmat care a avut loc sâmbătă 21 septembrie la Cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei, regiunea Arhanghelsk, ar fi dus la explozia rachetei chiar în silozul de lansare, lăsând un crater masiv și provocând daune semnificative locului de testare.

Primele imagini au fost publicate sâmbătă pe platforma X de analistul militar MT_Anderson care are acces la imaginile din satelit ale companiei Planet Labs. Luni, 23 septembrie, un alt analist de informații open-source, George Barros, a publicat pe platforma X imagini din satelit ale companiei Maxar. 

Conform analizei sale, în urma exploziei rachetei Sarmat, s-a format un crater cu un diametru de 62 de metri și s-au produs daune semnificative pe și în jurul rampei de lansare din situl de testare. Analistul a evaluat că racheta a explodat la scurt timp după aprinderea motorului sau lansare. Potrivit analizei imaginilor Maxar, de pe 21 septembrie, erau vizibile în continuare mici incendii în pădurea de la est de complexul de lansare iar patru autospeciale de pompieri puteau fi văzute în apropierea silozului distrus.

Pe acelaşi subiect

Analistul Osint (Open source intelligence), care publică pe platfoma X sub numele MeNMyR, a evaluat pe baza fotografiilor Planet Labs că "După cum se vede, testul RS-28 Sarmat a fost un eşec total". Racheta a explodat în siloz, lăsând un crater imens şi distrugând locul de testare. "Sarmat este o rachetă cu combustibil lichid, astfel încât acest accident ar fi putut avea loc separat de activitatea de lansare efectivă", afirmă expertul citat. Analistul mai remarcă faptul că patru autospeciale ale pompierilor ar fi fost mobilizate în zonă- conform versiunii oficiale - la stingerea unui incendiu de pădure.

Moscova nu a făcut nicio declaraţie oficială iar informaţia nu a fost confirmată pentru moment şi din alte surse de presa internaţională. 

"După toate indicațiile, a fost un test eșuat. Este o gaură mare în pământ. S-a produs un incident grav cu racheta și silozul", a declarat pentru Reuters, Pavel Podvig, un analist cu sediul la Geneva. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări din partea Reuters de a face comentarii și nu a făcut vreun anunț despre testele Sarmat planificate.

Ce sunt rachetele Sarmat sau Satan

RS-28 "Sarmat" (sau Satan-2, nume de cod al NATO) este un complex rusesc de rachete grele balistice intercontinentale strategice. Rușii sunt convinși că, datorită caracteristicilor sale, este capabilă să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă și că are cea mai lungă rază de acţiune din lume. 

Potrivit datelor oficiale rusești, racheta Sarmat are o lungime de 35 de metri și o greutate de lansare de peste 208 tone. O rază de zbor de peste 18.000 de kilometri și poate transporta simultan până la 16 focoase nucleare cu ţinte independente, precum și rachete hipersonice Avangard, potrivit presei ruse.

Preşedintele Vladimir Putin s-a lăudat în iunie 2023, la o întâlnire cu absolvenții militari, că rachetele Sarmat vor intra în curând în serviciul de luptă iar Roscosmos, Agenția Spațială Rusă, a anunţat în septembrie 2023 că rachetele Sarmat au fost plasate în stare de luptă.

Primul şi singurul test reuşit cu Sarmat a avut loc pe 20 aprilie 2022. Presa occidentală a relatat despre alte patru sau cinci teste nereușite. Potrivit CNBC, cel mai lung zbor de test cu Sarmat a durat puțin peste două minute, racheta a zburat peste 35 de kilometri înainte să-și piardă controlul și să se prăbușească. Un expert militar rus, Aleksei Leonkov, a calculat că, pentru distrugerea întregii populaţii din SUA, Rusia ar avea nevoie doar de zece rachete Sarmat. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia test racheta sarmat
Întrebarea zilei
Aţi avut vreodată probleme medicale după ce aţi cumpărat haine de la second hand?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să nu mănânci niciodată înainte sau după ce ai băut cafeaua de...
Fanatik.ro
Publicat 23.09.2024
Destinația grecească numai bună pentru toamna aceasta: Kavala. 3 în 1!
spotmedia.ro
Publicat 23.09.2024
Gropile uriașe apărute în Siberia au înghițit un bărbat cu tot cu tractor....
Gandul
Publicat 23.09.2024
Atrocitățile fără seamăn ale țăranilor conduși de Horea, Cloșca și...
Adevărul
Publicat 23.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Horoscopul zilei de 24 septembrie 2024. Taurii trebuie să fie atenți la...
CaTine
Publicat 23.09.2024
Fiul lui Dan Capatos, Andrei, carieră de succes în tenis, încă de la o...
spynews.ro
Publicat 23.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Unul dintre cei mai importanți poeți a tuturor timpurilor și-a pierdut mințile...
Click.ro
Publicat 23.09.2024
Cum a furat un bărbat 100 de milioane de dolari de la Facebook și Google. A...
Useit
Publicat 23.09.2024
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redacţia.ro
Publicat 23.09.2024
„Javre”, „fraieri”, „bulangii”, câteva dintre jignirile adresate...
libertatea.ro
Publicat 23.09.2024
Jungkook a lansat documentarul „Jung Kook: I Am Still”. Pelicula urmărește...
ZU
Publicat 23.09.2024
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Hello taste
Publicat 23.09.2024
Somnambulismul la copii: Iată cum să îți dai seama și ce să faci
Deparinti
Publicat 23.09.2024
Klaus Iohannis, de râsul opoziției: „A ajuns să se milogească de...
ziare.com
Publicat 23.09.2024
Bárbara Mori și Fernando Rovzar s-au căsătorit în secret. Actrița din Rubi...
Happy
Publicat 23.09.2024
Medicamente interzise la volan. Pastile care îți pot afecta capacitatea de a...
Medicool
Publicat 23.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024