Antena LIVE

Curs valutar

Racheta rusească Satan care "a explodat" sâmbătă a făcut un crater de 60 de metri şi a distrus locul de testare

Au apărut noi imagini din satelit care ar surprinde urmările unui test eşuat al ruşilor cu o rachetă  balistică intercontinentală RS-28 "Sarmat" sau "Satan" capabilă să transporte şi focoase nucleare. Informaţia a fost făcută publică de mai mulţi analişti militari OSINT care au analizat imagini surprinse de sateliţii companiilor Planet Labs şi Maxar. Imaginile din 21 septembrie arată un crater de aproximativ 60 de metri lățime la silozul de lansare de la Cosmodromul Pleseţk și daune care nu erau vizibile la începutul lunii. Nu este clar dacă racheta a eșuat în timpul lansării sau dacă a avut loc un accident în timpul alimentării cu combustibil lichid.

De la 23.09.2024, 16:00
WhatsApp
Racheta rusească Satan care a explodat sâmbătă a făcut un crater de 60 de metri şi a distrus locul de testare @georgewbarros

Potrivit analiștilor de informații open-source, testul Sarmat care a avut loc sâmbătă 21 septembrie la Cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei, regiunea Arhanghelsk, ar fi dus la explozia rachetei chiar în silozul de lansare, lăsând un crater masiv și provocând daune semnificative locului de testare.

Primele imagini au fost publicate sâmbătă pe platforma X de analistul militar MT_Anderson care are acces la imaginile din satelit ale companiei Planet Labs. Luni, 23 septembrie, un alt analist de informații open-source, George Barros, a publicat pe platforma X imagini din satelit ale companiei Maxar. 

Conform analizei sale, în urma exploziei rachetei Sarmat, s-a format un crater cu un diametru de 62 de metri și s-au produs daune semnificative pe și în jurul rampei de lansare din situl de testare. Analistul a evaluat că racheta a explodat la scurt timp după aprinderea motorului sau lansare. Potrivit analizei imaginilor Maxar, de pe 21 septembrie, erau vizibile în continuare mici incendii în pădurea de la est de complexul de lansare iar patru autospeciale de pompieri puteau fi văzute în apropierea silozului distrus.

Pe acelaşi subiect

Analistul Osint (Open source intelligence), care publică pe platfoma X sub numele MeNMyR, a evaluat pe baza fotografiilor Planet Labs că "După cum se vede, testul RS-28 Sarmat a fost un eşec total". Racheta a explodat în siloz, lăsând un crater imens şi distrugând locul de testare. "Sarmat este o rachetă cu combustibil lichid, astfel încât acest accident ar fi putut avea loc separat de activitatea de lansare efectivă", afirmă expertul citat. Analistul mai remarcă faptul că patru autospeciale ale pompierilor ar fi fost mobilizate în zonă- conform versiunii oficiale - la stingerea unui incendiu de pădure.

Moscova nu a făcut nicio declaraţie oficială iar informaţia nu a fost confirmată pentru moment şi din alte surse de presa internaţională. 

"După toate indicațiile, a fost un test eșuat. Este o gaură mare în pământ. S-a produs un incident grav cu racheta și silozul", a declarat pentru Reuters, Pavel Podvig, un analist cu sediul la Geneva. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări din partea Reuters de a face comentarii și nu a făcut vreun anunț despre testele Sarmat planificate.

Ce sunt rachetele Sarmat sau Satan

RS-28 "Sarmat" (sau Satan-2, nume de cod al NATO) este un complex rusesc de rachete grele balistice intercontinentale strategice. Rușii sunt convinși că, datorită caracteristicilor sale, este capabilă să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă și că are cea mai lungă rază de acţiune din lume. 

Potrivit datelor oficiale rusești, racheta Sarmat are o lungime de 35 de metri și o greutate de lansare de peste 208 tone. O rază de zbor de peste 18.000 de kilometri și poate transporta simultan până la 16 focoase nucleare cu ţinte independente, precum și rachete hipersonice Avangard, potrivit presei ruse.

Preşedintele Vladimir Putin s-a lăudat în iunie 2023, la o întâlnire cu absolvenții militari, că rachetele Sarmat vor intra în curând în serviciul de luptă iar Roscosmos, Agenția Spațială Rusă, a anunţat în septembrie 2023 că rachetele Sarmat au fost plasate în stare de luptă.

Primul şi singurul test reuşit cu Sarmat a avut loc pe 20 aprilie 2022. Presa occidentală a relatat despre alte patru sau cinci teste nereușite. Potrivit CNBC, cel mai lung zbor de test cu Sarmat a durat puțin peste două minute, racheta a zburat peste 35 de kilometri înainte să-și piardă controlul și să se prăbușească. Un expert militar rus, Aleksei Leonkov, a calculat că, pentru distrugerea întregii populaţii din SUA, Rusia ar avea nevoie doar de zece rachete Sarmat. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia test racheta sarmat
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025