O companie din Finlanda construieşte o fabrică de drone pentru Ucraina
Compania finlandeză de securitate şi apărare Summa Defense a anunţat joi că va construi o fabrică de drone de luptă în Finlanda împreună cu mai mulţi parteneri ucraineni, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
De Redactia Observator la 28.11.2024, 17:43Obiectivul noii fabrici, a cărei producţie la scară largă este planificată să înceapă în prima jumătate a anului viitor, este creşterea rapidă a capacităţii de fabricare a dronelor folosite de Ucraina în războiul cu Rusia, a explicat compania într-un comunicat.
Odată ce va fi operaţională, noua fabrică va produce aparate fără pilot aeriene, terestre şi maritime, care vor fi furnizate cu precădere Ucrainei, dar şi ţărilor membre ale NATO şi UE.
"Dronele joacă un rol cheie în protejarea infrastructurii critice şi în misiunile de urgenţă şi salvare. Stabilirea producţiei în Finlanda va îmbunătăţi securitatea aprovizionării atât pentru Ucraina, cât şi la scară internaţională", a declarat directorul general al companiei Summa Defence, Jussi Holopainen.
Fabrica va fi construită împreună cu patru companii ucrainene
- Putin anunţă că atacul asupra energiei din Ucraina este o răzbunare şi ameninţă ca va lovi centrele de decizie...
- NATO ar putea invoca Articolul 5 din cauza actelor de sabotaj ale Rusiei
- Patru rachete rusești au survolat spațiul aerian al R.Moldova. S-au auzit zgomote puternice, însoțite de bubuituri
Pentru noua fabrică această companie va crea o filială, Summa Drones, care va fi acţionarul majoritar al unei societăţi mixte la care vor mai participa companiile ucrainene Kort, Elf Systems, Skyassist şi MPS Development.
Fabrica urmează să fie amplasată în sudul Finlandei, dar compania nu a dorit să dezvăluie locaţia exactă din motive de securitate, în timp ce Finlanda, ţară admisă recent în NATO, împarte o graniţă lungă cu Rusia.
În perioada scursă de la începutul războiului cu Rusia, în februarie 2022, Ucraina a dezvoltat o multitudine de drone proprii, cu care atacă cu regularitate pe teritoriul rus ţinte strategice, precum rafinării, rezervoare de combustibil, depozite de muniţii sau aerodromuri militare. De asemenea, dronele de suprafaţă ale armatei ucrainene s-au dovedit eficiente în atacurile asupra flotei ruse de la Marea Neagră.
Rusia, iniţial rămasă în urmă la acest capitol, a încercat în acest timp să recupereze şi a conceput la rândul ei mai multe tipuri de drone, folosind însă cel mai intensiv dronele kamikaze iraniene Shahed, acestea din urmă mai ales în atacurile asupra ţintelor îndepărtate, inclusiv cele împotriva infrastructurilor energetice ucrainene.
Ambele tabere folosesc de asemenea intensiv dronele de luptă direct pe front, pentru atacuri asupra infanteriei, blindatelor şi pieselor de artilerie.