O femeie de 91 de ani, care a supraviețuit asediului Leningradului când era mică, este prinsă acum în asediul din Harkov
Alevtina Shernina era un copil atunci când a supraviețuit asediului brutal al Leningradului din timpul celui de-al doilea război mondial. Opt decenii mai târziu, atât de fragilă încât abia poate să vorbească sau să se miște singură, femeia este din nou asediată.
De Redactia Observator la 11.03.2022, 12:04- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Bătrâna de 91 de ani locuiește în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și una dintre cele mai afectate zone urbane după invazia Rusiei. Bombardamentul a fost atât de aproape încât ferestrele de la apartamentul ei au fost scoase din balamale, scrie The Guardian.
Și totuși Shernina nu poate fugi, nici măcar într-un buncăr. Problemele ei cardiace o fac prea fragilă pentru a fi dusă pe scări până la subsol atunci când sună sirenele raidului aerian. Ea putea comunica înainte de invazia Rusiei, dar acum aproape că nu răspunde, a spus nora ei, Natalia.
„Simt o furie inumană din cauza faptului că ea și-a început viața în Leningrad sub asediu ca o fată care era înfomettă, care a trăit în frig și foame și își petrece ultimii din din viaţă în circumstanțe similare”, a spus Natalia.
Ucraina, în a 16-a zi de război
- "Mulțumesc, dar rămân la Harkov până la victorie". Ultimul mesaj al Iuliei, o tânără studentă eminentă din...
- O violonistă din Harkov, recital emoţionant dintr-un buncăr, în timpul bombardamentelor armatei ruse
- Un soldat ucrainean fuge cu un bebeluș ce-i plânge în brațe, ca să-l scape din bombardamentele de la Irpin
Ea a vorbit cu amărăciune despre forțele ruse și le-a comparat cu „fasciștii” care au asediat Leningradul, acum actualul Sankt Petersburg. „Ce fel de apărători sunt aceștia? Pe cine au venit să apere?”
Acum, Harkov, la puțin peste 40 km de granița cu Rusia, nu găsește o soluţie de scăpare din invazie. Unii locuitori au reușit să fugă. Alții, precum Shernina și familia ei, nu au de ales decât să rămână și să se întrebe cât timp va dura acest război.
„Nu putem pleca din cauza Alevtinei, ea este într-o asemenea stare încât nu se poate deplasa”, a spus Natalia. „Am vrea să plecăm, dar aici este și fiica mea care lucrează ca medic la Maternitatea a III-a. Ea pleacă la serviciu patru zile o dată, pentru că este periculos să te miști noaptea.”