Antena Meniu Search
x

Video Un soldat ucrainean fuge cu un bebeluș ce-i plânge în brațe, ca să-l scape din bombardamentele de la Irpin

Continuă bombardamentele în Ucraina în a 14-a zi de război. Sirenele au sunat de la prima oră în Kiev şi Harkov. Iar centrala de la Cernobil a dat din nou fiori Europei după ce a rămas în beznă. 52 de copii au pierit în acest conflict.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 19:36

Vezi și

Rezistenţa ucraineană este încă puternică la două săptămâni de la declanşarea războiului, dar tot nu poate opri complet armata rusă. În Irpin, la perfieria vestică a capitalei, după o noapte de bombardamente intense, oamenii fug pe jos, escortaţi de armată.

Ca să blocheze intrarea blindatelor ruseşti în capitală, armata ucraineană a distrus podurile de acces, iar asta îngreunează şi evacuarea.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: ”Aceasta este casa noastră. Aici sunt familiile şi copiii noşti. Vom lupta până ne vom recuceri pământul. Până ne vom răzbuna oamenii ucişi, copiii pierduţi. Încă mai puteţi să vă salvaţi. Plecaţi acasă!”

Ucrainenii rezistă cu eroism de două săptămâni, de când rușii le-au invadat țara

Pe acelaşi subiect

De dimineaţă, sirenele au anunţat un bombardament iminent. Toată lumea s-a refugiat în adăposturi şi în staţiile de metrou.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: ”Vom lupta până la capăt. Vom lupta pe mare, în aer, vom continua să luptăm pentru pământul nostru, cu orice preţ!”

Moscova a fost de acord să întrerupă pentru câteva ore focul şi să permită evacuarea oamenilor aflaţi în şase zone critice.

Ieri, din Sumi 5 mii de civili au reuşit să scape din infern. Armistiţiul este, însă, fragil. Iar situaţia oamenilor din zonele de luptă este tragică. 60 de spitale nu mai funcţionează după bombardamentele Rusiei.

Maternitate bombardată de ruși la Mariupol

Un spital de copii a fost bombardat în această după-amiază în Mariupol. Distrugerile sunt uriaşe.

În marile oraşe oamenii au rămas fără apă, curent electric sau medicamente. Disperaţi unii jefuiesc magazinele, în căutare de hrană. Alţii vin în Tulcea să ia provizii.

Valentyn Stroia, reprezentant primărie Izmail: ”In zona aceea, Nikolaev-Harkov, unde e războiul propriu-zis, unde e linia de front, binenţeles, în urma bombardamentelor, nu este apă, nu este electricitate. E nevoie de ulei, cum este făina, zahărul, conserve, adică, în special marfă neperisabilă. Medicamentele sunt separate, avem nevoie foarte mult de acestea”.

Femeie: ”Nu mai avem electricitate, nu avem nimic de mâncare, nu avem medicamente, nu mai avem nimic!”

Panică la Cernobil, după ce centrala a rămas fără curent electric

O nouă panică s-a răspândit astăzi în lume după ce centrala de la Cernobil, aflată de multe zile sub controlul ruşilor, a rămas fără curent electric. Oficialii de la noi dau asiguări că nu există risc de radiaţii, aşa cum reclamă ucrainenii.

Cantemir Ciurea Ercău, preşedinte CNCAN: ”În jurul orei 11 s-a pierdut alimentarea cu energie electrică din reţeaua exterioară dar au fost reconectate imediat generatoarele Diesel. În acest moment toate sistemele de siguranţă sunt alimentate din generatoarele Diesel de rezervă şi nu există un pericol imediat din punct de vedere al sistemelor de securitate”.

Între timp, Statele Unite au anunţat că vor repoziţiona două baterii Patriot în Polonia. Pentru a combate orice posibilă ameninţare la adresa aliaţilor de pe frontul estic al NATO.

Sistemul poate distruge rachete balistice şi de croazieră şi chiar avioane cu intenţie ofensivă.

Și portavionul USS Harry Truman a ajuns în Marea Egee.

Consolidarea securităţi pe flancul estic va fi şi una dintre principalele teme de pe agenda vicepreşedintelui american Kamala Harris care ajunge mâine în Polonia, iar vineri în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un soldat ucrainean fuge cu un bebeluș ce-i plânge în brațe, ca să-l scape din bombardamentele de la Irpin