Antena LIVE

Curs valutar

O pacientă a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu Covid, în SUA

O femeie din Michigan, SUA, a contractat virusul Sars-CoV-2 și a murit la două luni după ce a primit un transplant de plămâni. Se pare că donatorul era infectat, deşi nu prezentase semne de boală, iar testarea iniţială ieşise negativă. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au specificat că este primul caz dovedit din SUA în care virusul a fost transmis printr-un transplant de organe.

De la 21.02.2021, 16:44
WhatsApp
O femeie din SUA a contractat virusul Sars-CoV-2 și a murit la două luni după ce a primit un transplant de plămâni iStock by Getty Images

Medicii spun că o femeie din Michigan, SUA, a contractat virusul Sars-CoV-2 și a murit în toamna trecută, la două luni după ce a primit un transplant de plămâni. Se pare că donatororul era infectat cu virusul Sars-CoV-2, în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și a fost testat inițial, rezultatul fiind unul negativ.

Oficialii de la Universitatea din Michigan au sugerat că ar putea fi primul caz dovedit de Covid-19 din SUA în care virusul a fost transmis printr-un transplant de organe. Chirurgul care a manipulat respectivii plămâni a fost, de asemenea, infectat cu virusul și s-a îmbolnăvit. Din fericire, acesta și-a revenit.

Incidentul pare a fi unul izolat - singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi realizate în 2020. Incidentul a creat un precedent şi a dus la o testare mai amănunțită a donatorilor de transplant pulmonar, a spus doctorul Daniel Kaul, directorul serviciului pentru boli infecţioase legate de transplanturi, din cadrul Universităţii din Michigan.

''Nu am fi folosit garantat plămânii dacă am fi avut un test Covid pozitiv. Toate screening-urile pe care le facem în mod normal și suntem capabili să le facem, le-am făcut'', a spus Kaul. 

Virusul a fost transmis atunci când plămânii prelevaţi de la o femeie, care a murit după ce a suferit o leziune cerebrală severă în urma unui accident de mașină, au fost transplantați unei alte femei ce prezenta boli pulmonare.

La trei zile după operație, femeia care a primit transplantul a făcut febră, tensiunea ei a scăzut și respirația i-a fost îngreunată. Imagistica a dezvăluit semnele de infecție pulmonară. Pe măsură ce starea ei s-a înrăutățit, pacienta a făcut șoc septic și a început să aibă probleme cardiace. Medicii au decis să o testeze pentru SARS-CoV-2, a spus Kaul. Probele luate din plămâni au ieşit pozitive. Starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit până în momentul în care a avut nevoie să fie intubată. E a murit la 61 de zile după transplant, potrivit nbcnews.com

Suspicioși cu privire la originea infecției, medicii s-au întors la probele luate de la donator. Un test molecular, efectuat la 48 de ore, a ieşit iniţial negativ pentru SARS-Cov-2. Familia donatorului le-a spus medicilor că nu călătorise recent şi nici nu prezenta simptome de Covid-19 și nici nu avusese contact cu cineva care să fie infectat.

Dar medicii păstraseră şi o probă luată din adâncul plămânilor. Când au testat acel lichid, a ieşit pozitiv pentru virus. La patru zile după transplant, chirurgul care a manipulat plămânii donatorilor și a efectuat intervenția chirurgicală a fost de asemenea pozitiv. Screening-ul genetic a arătat că beneficiarul transplantului și chirurgul au fost infectați de donator. Alți zece membri ai echipei de transplant au dat rezultate negative pentru virus.

Cazul din Michigan a creat un precedent. Cercetătorii au studiat ulterior şi alte situaţii asemănătoare

În timp ce cazul Michigan marchează primul incident confirmat în SUA de transmitere printr-un transplant, au apărut şi alte cazuri suspecte. Un raport recent al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a analizat opt ​​cazuri posibile de ceea ce este cunoscut sub numele de infecție derivată din donatori, care a avut loc primăvara trecută, dar a concluzionat că cea mai probabilă sursă de transmitere a virusului Sars-Cov-2 în aceste cazuri a fost din cauza transmiterii comunitare sau în urma asistenţei medicale. 

Înainte de acest incident, nu era clar dacă virusul putea fi transmis prin transplanturi de organe. Deși nu este surprinzător faptul că SARS-CoV-2 poate fi transmis prin transplantul de plămâni, rămâne nesigur dacă și alte organe afectate de Covid-19, de exemplu, inimile, ficatul și rinichii, pot avea acelaşi efect. Deoarece nu au fost utilizate alte organe în afară de plămâni, cazul Michigan nu oferă informații despre protocoalele de testare pentru alte organe.

În general, transmisiile virale de la donatorii de organe la destinatari rămân rare, apărând la mai puțin de 1% din pacienții cu transplant, arată cercetările. Riscurile medicale cu care se confruntă pacienții bolnavi care resping un organ donator sunt, în general, mult mai mari, a spus doctorul David Klassen. 

Andreea Anghel

Andreea Anghel are o experiență de doi ani în presa audiovizuală, iar din octombrie 2020 s-a alăturat echipei observatornews.ro. ...

covid 19 michigan spital
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025