O tânără protestatară din Rusia, care i-a sfidat pe jandarmi citindu-le Constituția, şi-a aflat sentinţa
Rusia a condamnat o tânără activistă la peste doi ani de închisoare la domiciliu pe baza unor acuzații de vandalism, pe fondul protestelor extinse ale cetăţenilor împotriva măsurilor statului.
De Andreea Anghel la 11.05.2021, 16:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Olga Misik, în vârstă de 19 ani, a devenit un simbol al mișcării pro-democrație a Rusiei după ce a citit din Constituție jandarmilor veniți să reprime un protest din iulie 2019 împotriva interzicerii aliaților criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.
Ea și alţi doi prieteni au fost acuzați de vandalizarea unei clădiri guvernamentale după ce au agățat un banner în sprijinul prizonierilor politici și au stropit cu vopsea roșie o cabină de securitate din fața clădirii Procuraturii Generale în august 2020.
"Libertate restricționată'' pentru tânăra activistă şi pentru cei doi prieteni ai săi
Conform verdictului, Misik nu va avea voie să plece de acasă între orele 22:00 și 6:00 a.m. timp de doi ani și două luni. Procurorii ceruseră o pedeapsă de doi ani de "libertate restricționată'' pentru activistă, The Moscow Times.
Prietenii și colegii ei, Ivan Vorobyevsky și Igor Basharimov, au fost condamnați la un an și nouă luni de ''libertate restrânsă'', cu o limitare de la ora 11:00 la 5:00 a.m. Procurorii au mizat iniţial pe un an și 10 luni pentru cei doi.
Procurorii au declarat că fapta lor a cauzat daune în valoare de 3.500 de ruble, în timp ce apărarea susține că vopseaua era solubilă și că nu s-a produs niciun prejudiciu de fapt proprietății. Într-o declarație finală adresată curții luna trecută, care a fost difuzată pe larg pe rețelele de socializare rusești, tânăra a mai spus că nu s-a ''temut niciodată'' în anii de arestări și de intimidări.
''Oamenii mă întreabă adesea dacă sunt speriată'', a spus Misik. ''Adesea, oamenii din afara Rusiei nu primesc realitatea vieții din Rusia. Nu înțeleg ciocănitul la ușă în toiul nopții, arestările și închisoarea fără motiv sau cu motiv. Nu mi-a fost frică niciodată'', a spus ea. ''Am simțit disperare, neputință, deznădejde, confuzie, anxietate, disperare, furie, dar nici politica, nici activismul nu m-au infectat cu sentimentul de frică''.
Pentru mulți din opoziția Rusiei, activista a ajuns să simbolizeze o nouă generație de ruși care sunt reduşi la tăcere de un regim represiv. "Nu promit victorie mâine, poimâine, peste un an sau 10. Dar cândva vom câștiga, pentru că dragostea și tinerețea câștigă întotdeauna", a spus Misik.
Ea și-a închis declarația comparând cazul ei cu cel al Sophie Scholl, studenta care a fost executată de regimul nazist pentru distribuirea de pliante anti-război.
''A fost condamnată pentru pliante și graffiti, în timp ce eu am fost judecată pentru postere și vopsea'', a spus ea. ''În esență, amândoi am fost persecutați pentru crime de gândire. Procesul meu a fost foarte asemănător cu procesul lui Sophie, iar Rusia de astăzi este foarte asemănătoare cu Germania fascistă. Chiar și în fața ghilotinei, Sophie nu și-a abandonat convingerile și exemplul m-a inspirat să nu caut o înțelegere. Sophie Scholl este întruchiparea tinereții, a sincerității și a libertății. Și chiar sper că sunt ca ea în felul acesta.''
Condamnarea lui Misik vine pe fondul a ceea ce activiștii numesc o presiune extinsă a autorităților ruse asupra opoziției, inclusiv o hotărâre anticipată de interzicere a activiştilor și a grupurilor politice care îl susţin pe Alexei Navalnîi.