Antena LIVE

Curs valutar

Oficialii americani cred că e improbabil să se ajungă la un armistiţiu în Ucraina în următoarele luni

Responsabili de rang înalt din cadrul administraţiei preşedintelui american Donald Trump au luat în discuţie în ultimele zile probabilitatea ca SUA să nu poată să ajungă la un acord de pace în Ucraina în următoarele luni, concepând noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei, afirmă doi oficiali familiarizaţi cu dosarul, potrivit Reuters.

De la 02.04.2025, 13:14
WhatsApp
Oficialii americani cred că e improbabil să se ajungă la un armistiţiu în Ucraina în următoarele luni Facebook

La începutul mandatului său, preşedintele Donald Trump şi principalii săi consilieri şi-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace durabil în lunile următoare.

Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citaţi de Reuters, lăsând să se înţeleagă faptul că războiul ce durează de peste trei ani ar putea s-ar putea prelungi, iar Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operaţiunile sale militare.

Un astfel de rezultat ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil şi a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului, ce a făcut deja zeci de mii de morţi şi care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia, ţară dotată cu arsenal nuclear.

Timp de săptămâni întregi, înalţi oficiali americani au criticat, în privat, modul în care Kievul gestionează negocierile şi ceea ce ei consideră drept rezistenţă la acordul cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare şi continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, Moscova este cea care a provocat frustrări administraţiei de la Washington, scrie Agerpres.

Moscova provoacă frustrări administraţiei de la Washington

Într-o serie de reuniuni şi discuţii telefonice în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe şi Departamentului de Stat au recunoscut că preşedintele rus Vladimir Putin se opune intens tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace durabil şi au discutat ce sancţiuni economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au spus sursele.

Furia tot mai mare faţă de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuşi, marchează o schimbare în deliberările interne ale administraţiei americane cu privire la dorinţa Moscovei de a negocia. Trump a declarat mult timp că are încredere în preşedintele rus şi că el crede că liderul este angajat faţă de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intenţiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele citate, deşi Trump continuă să-şi afişeze public convingerea că Putin doreşte să pună capăt războiului.

Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administraţia americană pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, însă un înalt oficial american a afirmat că executivul SUA continuă să analizeze tarife şi sancţiuni suplimentare pe care le-ar putea impune.

Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că a fost "furios" după ce Putin a criticat credibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sugerând că SUA ar putea impune tarife vamale suplimentare de 25-50% ţărilor care cumpără petrol rusesc.

Într-o întâlnire cu miniştrii de externe din ţările baltice săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată şi a indicat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii consultat de Reuters.

"Există o frustrare profundă în privinţa negocierilor cu guvernul rus", a completat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, James Hewitt. "Preşedintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancţiuni secundare pentru tot petrolul care provine din Rusia dacă ei (ruşii) nu sunt serioşi în ceea ce priveşte soluţionarea paşnică a acestui conflict". a afirmat el.

Departamentul de Stat american nu a răspuns deocamdată unei cereri de comentarii din partea Reuters, la fel şi ambasadele Rusiei şi Ucrainei din Washington. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu publicat marţi că Moscova nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează problemele care, în opinia Kremlinului, au stat la originea războiului.

Analişti şi responsabili din serviciile de informaţii europene şi americane avertizează de mult timp că este puţin probabil ca Putin să negocieze cu bună credinţă încheierea războiului în Ucraina atât timp cât el crede că Rusia câştigă pe câmpul de luptă.

Va fi Rusia afectată de tarifele lui Trump?

După preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, principalii săi consilieri erau încrezători că trei ani de sancţiuni împotriva Rusiei - şi perspectiva fie de relaxare, fie de înăsprire a presiunii economice - ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.

Astăzi, mulţi dintre ei, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi generalul Keith Kellogg, emisarul administraţiei pentru Ucraina, se întreabă cu privire la măsura în care Putin poate fi influenţat fără concesii semnificative din partea SUA şi a Europei, în special în ceea ce priveşte operaţiunile lor militare pe continent.

În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului şi s-a apropiat de multe dintre poziţiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a formulat ceea ce analiştii au numit cereri "maximaliste" şi sunt puţine şanse să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa.

Moscova solicită în special ca SUA şi NATO să-şi reducă activităţile militare în Europa, îndeosebi în ţările care se învecinează cu Rusia, şi ca nicio forţă de menţinere a păcii să nu fie desfăşurată în Ucraina ca parte a vreunui acord.

Un înalt responsabil american a afirmat, deşi Casa Albă continuă să analizeze impunerea de noi tarife vamale şi sancţiuni, este puţin probabil ca Rusia să fie afectată de astfel de restricţii economice.

De asemenea, Trump şi-a exprimat din nou frustrarea faţă de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să întoarcă spatele acordului privind mineralele. "Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare şi, dacă face asta, va avea probleme, probleme mari, mari", a spus Trump duminică. Hewitt a afirmat că preşedintele consideră acordul privind mineralele drept "un element-cheie al restabilirii păcii în Ucraina".

Un alt oficial american a spus că oficiali din administraţie iau în considerare modificarea unor părţi ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului. Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului asupra infrastructurii energetice, cât şi în Marea Neagră. Acordurile nu au fost încă puse în aplicare.

În pofida acordului iniţial privind o încetare a focului în sectorul energetic, Ucraina şi Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord privind Marea Neagră, oficialii ruşi au declarat că Moscova are nevoie în primul rând de restabilirea accesului la anumite pieţe comerciale şi sisteme de plată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi rusia ucraina donald trump sua rusia
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025