Cum răspunde Kremlinul criticilor lui Trump la adresa lui Putin
Rusia continuă să atace Ucraina, semn că eforturile lui Donald Trump sunt - momentan - aproape nule. Preşedintele Statelor Unite se declară supărat pe Vladimir Putin pentru că acesta refuză să negocieze cu Volodimir Zelenski, pe motiv că liderul din Kiev nu mai conduce ţara în mod legitim.
Donald Trump este nervos şi pe omologul său ucrainean, pe care îl acuză că doreşte să renegocieze contractul pentru metale rare, deşi - la fiecare întâlnire între delegaţii - Kievului i se prezintă o altă formă a documentului. Volodimir Zelenschi a precizat, încă de săptămâna trecută, că fiecare formă a acordului care i se înaintează trebuie aprobată de Rada de Stat, altfel nu poate să îl semneze, însă liderul de la Casa Albă pare să ignore această explicaţie.
Între timp, Europa se mobilizează pentru a sprijini cât mai mult Ucraina. Suedia a oferit Kievului cel mai mare ajutor militar de la începutul războiului, care se apropie de un miliard şi jumătate de euro. Peste Ocean, însă, într-un interviu acordat CNN, Donald Trump este lăudat pentru acţiunile sale de nimeni altul decât de Alexander Dughin, ideologul ultranaţionalist al lui Vladimir Putin. În orice caz, relaţia dintre Statele Unite şi restul lumii devine din ce în ce mai tensionată, pentru că preşedintele american ameninţă toate ţările cu noi taxe.
Donald Trump începe să realizeze că pacea în Ucraina nu se poate instala atât de simplu pe cât credea. Preşedintele american, care până acum se lăuda cu relaţia foarte bună pe care o are cu Vladimir Putin, este iritat de faptul că liderul de la Kremlin refuză să poarte negocieri cu omologul său din Kiev. "Consideră că Zelenski nu este credibil. Ar trebui să facă o înțelegere cu el, indiferent dacă îl place sau nu. Deci nu am fost mulțumit de asta".
"Încearcă să găsească echilibrul potrivit și este întotdeauna vorba despre un echilibru, dar aș fi foarte neîncrezător și mesajul meu către președintele Trump când a întrebat: "Pot să am încredere în Putin?" a fost "Nu, nu puteţi!"," a declarat preşedintele Finlandei.
- Aleksandar Vucic: Mai mulţi lideri mondiali au purtat discuții secrete cu Vladimir Putin
- Oficialii americani cred că e improbabil să se ajungă la un armistiţiu în Ucraina în următoarele luni
- Trump spune că i-a impus lui Putin un "termen psihologic" pentru a accepta armistiţiul
- Administraţia Biden a fost "surprinsă şi furioasă", după ce ucrainenii au scufundat nava rusească Moskva în...
- Rusia şi SUA discută despre proiecte privind metalele rare în Rusia. Unele companii s-au arătat deja interesate...
Kremlinul susţine că Volodimir Zelenski a devenit ilegitim din clipa în care i s-a terminat primul mandat, aşa că nu doreşte să discute cu el. Numai că Ucraina este sub lege marţială, deci nu poate organiza alegeri. Liderul din Kiev se străduieşte să rezolve această situaţie şi să înceapă demersurile pentru un viitor scrutin cât mai devreme. Însă asta nu îl mulţumeşte pe Donald Trump, deşi ar îndepărta una dintre barierele din calea negocierilor dintre cele două părţi. În consecinţă, preşedintele ucrainean a fost din nou criticat public. "Văd că încearcă să renunțe la înțelegerea cu pământurile rare și, dacă face asta, va avea câteva probleme. Probleme mari, mari. El vrea să fie membru NATO. Ei bine, nu va deveni vreodată membru NATO. El înțelege asta. Deci, dacă vrea să renegocieze înțelegerea, va avea mari probleme".
Moscova nu comentează criticile lui Trump
Moscova a ales să nu comenteze criticile la adresa lui Vladimir Putin şi se declară deschisă către noi discuţii cu Washingtonul. "Președintele rămâne absolut deschis contactelor cu președintele Trump, astfel încât conversația dintre ei ar putea fi organizată destul de repede, când va fi necesar", a declarat Dmitri Peskov.
Volodimir Zelenski este sătul de discuţii telefonice şi negocieri în Orientul Mijlociu şi doreşte ca Rusiei să i se impună mai multe sancţiuni, astfel încât să nu-şi mai poată finanţa războiul. "Toată lumea are nevoie de diplomație pentru a reuși, cu excepția lui Putin. Prin urmare, trebuie să se facă presiuni asupra lui pentru ca diplomația să reușească și pentru ca viețile oamenilor să fie salvate".
Dar, cu toate că liderii europeni vorbesc în cuvinte elogioase despre eforturile sale de a readuce pacea în Ucraina, Donald Trump nu intenţionează să renunţe la tarifele care vor intra în vigoare de miercuri. Mai mult, vrea să le impună cât mai multor state ale lumii. "Ne-au furat cum nu a făcut-o nicio țară în istorie. Vom fi mult mai amabili decât au fost ei cu noi. Dar, totuși, sunt bani substanțiali pentru țară".
Numai că Donald Trump a reuşit să-i scoată din minţi pe americani, după ce a anunţat că intenţionează să taie cel mai vechi copac din curtea Casei Albe, pe motiv că reprezintă un pericol pentru cei care trec pe lângă el. Magnolia, veche de aproape două secole, ar fi fost plantată de Andrew Jackson, al şaptelea preşedinte al Statelor Unite, în memoria soţiei sale. Acum, cel de-al 47-lea lider al Americii vrea să nu o mai vadă în faţa ochilor, mai ales că vrea să reamenajeze curtea Casei Albe, astfel încât să semene cu peluza reşedinţei sale din Mar-a-Lago.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰