Antena LIVE

Curs valutar

Oligarhii lui Putin din industria apărării, "evitați" de sancțiunile occidentale - anchetă Reuters

În timp ce armata rusă continuă să atace Ucraina cu rachete și alte arme letale, statele occidentale au răspuns, parțial, prin sancționarea industriei de armament din Rusia. Ultimele astfel de măsuri au fost anunțate marți, când SUA au emis noi sancțiuni asupra unor producători de arme și persoane care stau la baza "mașinăriei de război" controlate de Vladimir Putin.

De la 01.07.2022, 16:20
WhatsApp
Cele mai importante entități din industria de apărare a Rusiei nu se află pe listele de sancțiuni ale Occidentului. Profimedia

O anchetă Reuters asupra companiilor, directorilor și investitorilor care stau la baza sectorului de apărare al Rusiei arată că un număr considerabil de entități nu au fost incluse pe lista măsurilor. Aproape 40 de directori și cel puțin 14 de companii din domeniul apărării nu au fost sancționați de Statele Unite, Uniunea Europeană sau Regatul Unit. În plus, chiar și atunci când au fost stabilite astfel de măsuri, ele au fost aplicate inconsecvent.

Jurnaliștii Reuters au trimis o serie de întrebări legate de măsurile luate împotriva  domeniului rusesc al apărării autorităților de la Moscova. Un purtător de cuvânt de la Kremlin a răspuns acestei solicitări și a declarat că "coerența și logica impunerii sancțiunilor, precum și legalitatea impunerii unor astfel de restricții, este o întrebare care ar trebui pusă direct țărilor care le-au stabilit".

Cei mai mari jucători din domeniu nu sunt afectați de sancțiuni

Printre mogulii industriei de armament a Rusiei care au scăpat fără a fi incluși pe listele de sancțiuni se numără Alan Lushnikov, cel care deține un pachet de 75% de acțiuni al concernului Kalașnikov. Această entitate produce 95% din producția rusească de mitraliere, puști cu lunetă, pistoale și alte arme de foc portabile și 98% din mitralierele sale militare portabile, potrivit site-ului său și celui mai recent raport anual.

Pe acelaşi subiect

Într-o situația semănătoare se află și Yan Novikov, CEO-ul concernului de firme Almaz-Antey, producătorul rachetelor Kalibr. Deși entitatea pe care o conduce se află pe lista sancțiunilor din 2014, Novikov nu este vizat nici de SUA, UE sau Regatul Unit.

Sancțiunile occidentale au ocolit și producătorii ruși, printre care și uzina Degtyarev, aflată la 250 de kilometri de Moscova și care produce mitraliere, arme antitanc și antiaeriene care sunt vândute armatei ruse. Produsele sale includ mitraliere Kalashnikov și PKTM, precum și puști Kord și mitraliere, dintre care unele sunt montate pe vehicule blindate.

De asemenea, nu este sancționată fabrica de muniție specializată Klimovsk, la sud de Moscova, unde sunt produse "cartușe de renume mondial" pentru pistoale și puști de asalt Kalașnikov, potrivit site-ului oficial. Și fabrica de cartușe Novosibirsk, un producător de muniție care se autointitulează "una dintre cele mai importante întreprinderi inginerești ale complexului militar-industrial din Rusia" nu se află pe listele de sancțiuni occidentale.

Cum explică occidentalii situația?

Reuters a cerut explicații legate de modul în care sunt aplicate aceste sancțiuni și a trimis oficialilor occidentali o listă cu 20 de persoane fizice și de aproape 40 de persoane fizice care nu au fost pedepsite. Britanicii au transmis că nu vor comenta detalii legate de posibilele sancțiuni viitoare.

Comisia Europeană și Departamentul Trezoreriei SUA, care gestionează sancțiunile pentru Bruxelles și, respectiv, Washington, au refuzat să comenteze detaliile anchetei. Elizabeth Rosenberg, secretar adjunct pentru finanțarea terorismului și infracțiuni financiare al Departamentului Trezoreriei, a declarat într-un comunicat că sancțiunile "au îngreunat obținerea de către Rusia a ceea ce are nevoie pentru a procura și a produce arme".

Trebuie subliniat faptul că sancționarea unora dintre entitățile care face parte sau au participații în complexul militar industrial al Rusiei ar putea pune în pericol și anumite sectoare de top ale economiei occidentale. Un astfel de exemplu este cel al VSMPO-Avisma. Această firmă vinde titaniu către companiile care produc avioanele rusești Su-34, dar și către Airbus.

Reprezentanții Airbus nu a răspuns la întrebări specifice despre relația sa cu VSMPO-Avisma. Dar, într-o declarație trimisă prin e-mail, a spus că sancțiunile potențiale asupra importurilor de titaniu din Rusia "ar deteriora masiv întreaga industrie aerospațială din Europa", în timp ce impactul asupra rușilor ar fi unul minim.

Adrian Popovici
airbus industria apararii
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024