Omicron, mai infecţioasă dar cu urmări mai puţin grave. Virusul se reproduce mult mai uşor în gât, fără să mai ajungă în plămâni
Cercetătorii care studiază diferitele tulpini de Sars Cov 2 confirmă că varianta Omicron provoacă, în general, forme mai puţin grave ale bolii, faţă de variantele de până acum. Ei avertizează, însă, că Omicron rămâne un pericol serios deoarece se transmite extrem de uşor. Iar vaccinarea rămâne un mijloc esenţial de protecţie: în Israel se va extinde administrarea celei de-a patra doze de vaccin.
De Redactia Observator la 03.01.2022, 08:36Varianta Omicron a virusului se reproduce mult mai uşor în gât, fără să mai ajungă în plămâni, potrivit mai multor studii apărute în ultimele zile. Astfel se explică transmiterea mai uşoară a virusului, dar şi efectele mai puţin grave ale infectării. Omicron ar fi astfel mai puţin periculos decât varianta Delta, care continuă să circule, şi chiar decât tulpina originală a virusului identificată în China. De altfel, proporţia deceselor şi cazurilor grave ce necesită spitalizare este mult mai mică decât la variantele precedente.
Experţii mai optimişti cred chiar că dominaţia variantei Omicron poate aduce sfârşitul pandemiei. Ministrul francez al sănătăţii consideră că valul actual de infectare, al cincilea, ar putea fi ultimul. "Omicron este atât de contagios încât ne va infecta pe toţi şi, astfel, ne va întări imunitatea", a spus ministrul într-un interviu. O evaluare similară vine de la directorul general al sănătăţii din Israel: infectarea cu Omicron poate aduce mult dorita imunitate colectivă. Dar, pentru că orice îmbolnăvire presupune totuşi riscuri, expertul israelian preferă ca imunitatea colectivă să fie dobândită prin vaccinare în masă. În Israel s-a ajuns deja la a patra doză de vaccin, aprobată pentru persoanele cu imunitate compromisă şi extinsă, acum, la alte categorii. "S-a decis să se autorizeze administrarea celei de-a patra doze de vaccin persoanelor de peste 60 de ani şi membrilor personalului medical care au primit doza anterioară cu cel puţin patru luni în urmă", a declarat Naftali Bennet.
În Franţa, schema completă de vaccinare, înscrisă în "certificatul verde", va fi, în viitor, de trei doze şi nu de două. Intervalul maxim dintre a doua şi a treia inoculare a fost redus de la şapte la patru luni.