OMS, despre riscurile variantei Omicron. Cum putem pune capăt "fazei acute a pandemiei"
Varianta Omicron a COVID-19 este periculoasă - şi în special pentru cei care nu au fost vaccinaţi împotriva bolii, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit The Guardian.
De Redactia Observator la 12.01.2022, 21:41Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că uriaşa creştere globală a cazurilor este determinată de Omicron, dar a insistat că nu ar trebui să ne predăm în faţa ei. „În timp ce varianta Omicron provoacă o boală mai puţin severă decât Delta, ea rămâne periculoasă, în special pentru cei nevaccinaţi”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
El a continuat: „Nu trebuie să permitem acestui virus să circule sau să fluturăm steagul alb, mai ales când atât de mulţi oameni din jur rămân nevaccinaţi. În Africa, peste 85% din populaţie nu a primit o doză de vaccin. Nu putem pune capăt fazei acute a pandemiei decât dacă nu reducem acest decalaj”.
Dr. Tedros a afirmat că şi-a dorit ca fiecare ţară să aibă 10% din populaţie vaccinată până la sfârşitul lui septembrie 2021, 40% până la sfârşitul lui decembrie şi 70% până la mijlocul anului 2022. Dar 90 de ţări încă nu au atins rata de 40% vaccinare, 36 dintre ele sunt încă sub 10%, relatează news.ro. „Cei mai mulţi” dintre cei internaţi în întreaga lume au fost nevaccinaţi, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Riscul apariţiei unei variante "mai mortale" de COVID-19 este real
- Dozele booster repetate la fiecare 4 luni ar putea slăbi sistemul imunitar. EMA recomandă o perioadă mai lungă...
- Omicron e de neoprit. SUA numără bolnavii cu milioanele, Franța și Spania ajung în pragul resemnării....
- OMICRON în România. Oficialii se aşteaptă la peste 1.000.000 de cazuri în valul 5. Numărul deceselor s-a...
Şi, în timp ce vaccinurile rămân foarte eficiente în prevenirea decesului şi a bolii severe de COVID-19, ele nu previn pe deplin transmiterea şi, prin urmare, riscul apariţiei unei variante mai mortale este real, a subliniat el. „Mai multă răspândire înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai mulţi oameni fără serviciu - inclusiv profesori şi personal medical - şi risc mai mare ca o altă variantă să apară, care este chiar mai transmisibilă şi mai mortală decât Omicron”.
În legătură cu faptul că numărul de decese a fost stabilizat la 50.000 pe săptămână, Tedros a spus: „A învăţa să trăim cu virusul, nu înseamnă că putem, sau că ar trebui, să acceptăm acest număr de decese”. Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS, a sdăugat: „Nu este momentul să declarăm că acesta este un virus binevenit”.