Drona Akinci de la Bayraktar care a găsit epava elicopterului iranian a desenat o semilună la întoarcerea în Turcia. Era urmărită online de 2 milioane de oameni
Jurnalistul turc Ragip Soylu relatează că drona Akinci a turcilor de la Bayraktar i-a ajutat duminică pe iranieni să descopere locul exact unde s-a prăbişit elicopterul lui Ebrahim Raisi. La final, operatorul dronei a "desenat" simbolul național al Turciei.
De Redactia Observator la 20.05.2024, 16:24Traseul dronei a fost urmarit pe aplicatiile de monitorizare a traficului aerian de milioane de oameni. După ce a descoperit epava elicopterului prăbușit duminică şi în care se afla președintele iranian Raisi, operatorul dronei AKINCI a decis să facă un gest de PR. La întoarcerea la bază drona a zburat pe un traseu sub formă de semilună şi stea, simbolul naţional al Turciei.
În acel moment, peste 2 milioane de oameni îl urmăreau online, potrivit presei turce. În altă ordine de idei, jurnalistul turc Ragip Soylu a atras atenţia că Iranul a fost nevoit să apeleze la o dronă turcească de mare altitudine pentru a afla unde exact s-a prăbuşit elicopterul lui Raisi şi că aparent Teheranul nu ar deţine elicoptere cu sisteme de vedere pe timp de noapte.
Filmul morţii preşedintelui iranian Ebrahim Raisi
- Filmul morţii preşedintelui iranian Ebrahim Raisi. Cabina elicopterului prăbuşit era complet distrusă, iar unele...
- Ce urmări poate avea moartea lui Ebrahim Raisi în Iran şi în lume. Liderul suprem Ali Khamenei este cel care...
- Israelul anunţă că nu este implicat în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi. Ce se ştie despre...
"Este intrigant faptul că Iranul a fost nevoit să utilizeze o dronă turcească de mare altitudine pentru a afla locul prăbușirii elicopterului lui Raisi, deşi investesc ani de zile în sectorul vehiculelor aeriene fără pilot. De asemenea, Iranul nu pare să aibă elicoptere cu vedere pe timp de noapte" a scris acesta pe platfoma X.
Elicopterul cu care zbura preşedintele Raisi era vechi de 30 de ani şi deţinea acreditare de zbor doar pentru "visual flight". Cu alte cuvinte, elicopterul se putea ridica de la sol doar în condiţii meteo excelente, atunci când pilotul vede clar pe unde zboară. Elicopterul a dispărut duminică după-amiază în timp ce survola o regiune muntoasă, abruptă şi împădurită, în condiţii meteorologice dificile, cu ploaie şi ceaţă deasă. Epava a fost descoperită în zori, iar salvatorii au raportat rapid că nu există "niciun semn că pasagerii elicopterului" ar fi în viaţă, potrivit televiziunii de stat.
Desfăşurarea căutărilor a fost urmărită îndeaproape la nivel internaţional, în special în Statele Unite, Rusia, China şi ţările învecinate. "Urmărim îndeaproape informaţiile", a declarat duminică un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Washington, în timp ce Beijingul a declarat că este "foarte îngrijorat" după dispariţia elicopterului.
Preşedintele iranian se intorcea dintr-o vizită diplomatică din Azerbaidjan, unde a inaugurat un baraj alături de oficiali din Baku. Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbuşit în apropierea graniţei cu Azerbaijanul, lângă oraşul Tabriz. La sosirea echipelor de salvare, cabina aparatului de zbor era complet distrusă, iar autoritățile iraniene spun că unele dintre cadavre au fost arse în totalitate, iar identificarea victimelor va putea fi făcută doar după teste ADN.