Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce urmări poate avea moartea lui Ebrahim Raisi în Iran şi în lume. Liderul suprem Ali Khamenei este cel care decide politica ţării

Moartea președintelui Ebrahim Raisi în urma accidentului de elicopter de duminică va avea implicații grave pentru succesiunea liderului suprem al Iranului, au evaluat analiştii occidenali de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), un think tank cu sediul la Washington. Cu toate astea, nu va duce la politici interne şi externe mai dure sau agresive pentru că Ali Khamenei este cel care deține autoritatea supremă în luarea deciziilor în Iran. 

de Redactia Observator

la 20.05.2024 , 13:15

Ce urmări poate avea moartea lui Ebrahim Raisi în Iran şi în lume. Liderul suprem Ali Khamenei este cel care decide politica ţării
Ce urmări poate avea moartea lui Ebrahim Raisi în Iran şi în lume. Liderul suprem Ali Khamenei este cel care decide politica ţării - Profimedia

Ebrahim Raisi era considerat unul dintre cei mai importanți potențiali succesori ai liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Era văzut drept favorit pentru a-i urma lui Khamenei ca lider suprem, alături de fiul acestuia, Mojtaba Khamenei, explică ISW.

ISW: Următoarele zile pot remodela dinamica regimului de la Teheran

Următoarele zile au potențialul de a remodela dinamica regimului atât pe termen scurt cât și pe termen lung, cu implicaţii directe asupra succesorului liderului suprem. Cu toate astea moartea lui Raisi nu va schimba în cele din urmă traiectoria actuală a regimului de la Teheran către politici interne mai dure și politici externe mai agresive în Orientul Mijlociu, au evaluat experţii de la ISW. 

Articolul continuă după reclamă

Deşi Ali Khamenei deține autoritatea supremă în luarea deciziilor în Iran, Raisi se bucura de o putere importantă în cadrul regimului, aminteşte ISW. Era inclusiv vicepreședintele Adunării Experților, instituţie responsabilă de monitorizarea liderului suprem și de selectarea succesorului acestuia. Khamenei l-a numit pe Ebrahim Raisi în funcția de șef al sistemului judiciar în 2019 și l-a susținut în timpul alegerilor prezidențiale din august 2021.

Pe acelaşi subiect

Cine a fost Ebrahim Raisi

Născut în noiembrie 1960, Raisi şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sistemul judiciar, în special în calitate de procuror general al Teheranului şi apoi procuror general al ţării.

Raisi, care avea titlul de ayatollah, a fost preşedinte al Republicii Islamice Iran timp de aproape trei ani. Considerat un ultraconservator, a fost ales pe 18 iunie 2021 în primul tur al unui vot marcat de un absenteism record la alegerile prezidenţiale şi de absenţa unor concurenţi puternici.

Purtând mereu turbanul său negru şi o mantie religioasă lungă, Raisi i-a succedat moderatului Hassan Rohani, care îl învinsese la alegerile prezidenţiale din 2017.

A ieşit întărit din alegerile legislative desfăşurate în martie, primele alegeri naţionale de la mişcarea de protest care a zguduit Iranul la sfârşitul anului 2022 în urma morţii Mahsei Amini, o tânără kurdo-iraniană arestată pentru nerespectarea codului strict vestimentar al Republicii Islamice. 

Raisi se afla pe lista neagră americană a oficialilor iranieni sancţionaţi de Washington pentru "complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului", acuzaţii considerate nule de autorităţile de la Teheran.

Condoleanţe de la Putin şi Xi

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe la moartea preşedintelui Raisi, un lider "remarcabil", a anunţat luni Kremlinul. Raisi a avut o contribuţie nepreţuită la relaţiile dintre Rusia şi Iran, a declarat şeful statului rus.

"Seyed Ebrahim Raisi a fost un politician remarcabil care şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii Patriei. În calitate de adevărat prieten al Rusiei, el şi-a adus o contribuţie personală inestimabilă la dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate între ţările noastre şi a depus eforturi uriaşe pentru a le aduce la nivelul unui parteneriat strategic", a transmis Putin într-o telegramă difuzată de Kremlin şi adresată liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Anterior, şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov transmisese condoleanţe la moartea lui Raisi, salutând în persoana preşedintelui iranian un adevărat patriot al Republicii Islamice şi un prieten de nădejde al Rusiei. "În Rusia, preşedintele Iranului E. Raisi şi ministrul de externe al Iranului H. Amir-Abdollahian erau cunoscuţi drept prieteni adevăraţi şi de nădejde ai ţării noastre. Rolul lor în întărirea cooperării reciproc avantajoase între Rusia şi Iran şi parteneriatul lor de încredere sunt de nepreţuit. Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor, precum şi întregului popor prieten al Iranului. Gândurile şi inimile noastre sunt alături de voi în această oră tristă", a transmis Lavrov.

Şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, a transmis condoleanţe, a anunţat MAE de la Beijing. "Preşedintele Xi a subliniat că (...) moartea sa tragică este o mare pierdere pentru poporul iranian, iar poporul chinez a pierdut un bun prieten", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Qang Wenbin, într-o conferinţă de presă.

Turcia, profund întristată de moartea lui Raisi

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a transmis luni condoleanţe la moartea lui Raisi şi a lui Amir-Abdollahian, numindu-l pe Raisi "un coleg valoros şi un frate""În calitate de coleg care a observat personal eforturile sale pentru pacea poporului iranian şi a regiunii noastre în timpul mandatului său, mi-l amintesc pe domnul Raisi cu respect şi gratitudine", a postat Erdogan pe platforma X, adăugând că Turcia a stat alături de Iran în acest moment dificil.

Şi ministrul de externe turc Hakan Fidan a transmis un mesaj. "Din primul moment în care am auzit despre accident, am fost în contact cu autorităţile iraniene şi am mobilizat toate mijloacele pentru a asista la eforturi (de salvare). Instituţii relevante, inclusiv Ministerul Apărării şi autoritatea pentru dezastre AFAD au făcut tot ce le-a stat în putere, dar din nefericire nu am putut primi veşti bune", a declarat luni Fidan într-o conferinţă de presă comună la Islamabad cu omologul său pakistanez Ishaq Dar.

Aliaţii Iranului îl plâng pe preşedintele Raisi, "protectorul" axei anti-Israel

Din Liban până în Irak, trecând prin Siria, aliaţii Iranului din regiune au adus luni un omagiu preşedintelui iranian, salutând angajamentul său faţă de "axa de rezistenţă" împotriva Israelului, scrie AFP. Puternicul Hezbollah libanez, înarmat şi finanţat de Iran, şi Hamasul palestinian, aliatul său, au adus un omagiu preşedintelui iranian şi sprijinului pe care acesta l-a oferit în lupta lor împotriva Israelului.

"Preşedintele martirizat a fost pentru noi un frate mai mare şi un sprijin solid", a transmis Hezbollah, care efectuează atacuri împotriva Israelului din sudul Libanului, pentru a sprijini Hamas în războiul său din Gaza. "A fost un protector al mişcărilor de rezistenţă", a adăugat gruparea islamistă, aducând şi un omagiu şefului diplomaţiei iraniene.

Hossein Amir-Abdollahian şi-a intensificat călătoriile în regiune, în special în Liban şi Siria, de la începutul războiului din Gaza în octombrie, în timp ce Teheranul se afişează drept principalul susţinător al Hamas. Aliaţii Hamas, în special Hezbollah şi rebelii yemeniţi houthi, sunt reuniţi de Iran în ceea ce Republica Islamică descrie drept o "axă de rezistenţă" împotriva Israelului.

Libanul a anunţat luni trei zile de doliu naţional pentru preşedintele şi şeful diplomaţiei iraniene. Hamas a salutat în persoana defunctului preşedinte iranian un "sprijin pentru rezistenţa palestiniană", subliniind "eforturile sale neclintite în numele palestinienilor" de la începutul războiului din Gaza.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a transmis la rândul său condoleanţe Iranului, care l-a sprijinit încă de la începutul războiului civil din ţara sa, acum 13 ani. ''Siria este solidară cu Republica Islamică Iran (..)", a afirmat preşedintele Al-Assad în mesajul său către liderii iranieni. "Am lucrat cu regretatul preşedinte pentru a ne asigura că relaţiile strategice dintre Siria şi Iran rămân prospere", a adăugat el.

În Irak, prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani, şi-a proclamat, de asemenea, "solidaritatea cu poporul iranian".

Talibanii deplâng "acest teribil incident"

Talibanii au transmis luni condoleanţe pentru moartea lui Ebrahim Raisi, care făcea parte dintr-un guvern hotărât să construiască relaţii bune cu fundamentaliştii în ciuda incidentelor ocazionale. "Preşedintele Republicii Islamice Iran şi ministrul de externe şi-au pierdut viaţa într-un accident de elicopter. Regretăm acest incident teribil şi oferim condoleanţe familiilor lor, naţiunii şi guvernului", a declarat viceprim-ministrul pentru afaceri politice Abdul Kabir într-un comunicat.

Kabir a adăugat că guvernul taliban "este solidar cu fratele şi prietenul său, Republica Islamică Iran, în aceste vremuri de doliu". Mesaje de condoleanţe au trimis şi liderii altor ţări din regiune, precum regele Iordaniei, Abdullah, sau preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, dar şi lideri din UE, Japonia, India sau Venezuela.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Ce urmări poate avea moartea lui Ebrahim Raisi în Iran şi în lume. Liderul suprem Ali Khamenei este cel care decide politica ţării