Opoziția din Suedia nu vrea să accepte România în Schengen. Guvernul minoritar nu are sprijin în Parlament - presa suedeză
După Olanda, și opoziția din Suedia s-ar putea opune aderării României la spațiul Schengen, potrivit cotidianului Dagens Niheter.
De Redactia Observator la 13.11.2022, 16:57În cadrul ședinței de joi a comisiei de justiție, Guvernul suedez a trimis o propunere ca Suedia să sprijine o cooperare extinsă Schengen, prin aderarea României, Bulgariei și Croației. Guvernul minoritar, însă, nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm și urmează să înregistreze prima înfrângere în Legislativ. Atât social-democrații, cât și democrații suedezi se opun propunerii de extindere a spațiului Schengen.
”Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității”, a declarat social-democratul suedez Ardalan Shekarabi.
Shekarabi s-a declarat surprins că guvernul a înaintat această propunere fără să fi discutat, în prealabil, cu opoziția politică suedeză. De asemenea, el subliniază că au existat probleme cu migranții din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia. ”Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facem acest lucru”, spune Ardalan Shekarabi.
Guvernul suedez nu are sprijin în Parlament
- Klaus Iohannis, întâlnire de grad 0 cu Emmanuel Macron. Au purtat discuţii pe tema aderării României la spaţiul...
- Cum încearcă românii să-i convingă pe olandezi să ne lase în Schengen. Grupul de prietenie cu Olanda le-a...
- Trei scenarii posibile pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Europarlamentar român: "Sunt şanse tot mai...
Extinderea spațiului Schengen este promovată de Cehia, cea a Republicii Cehe, care dorește ca țările UE să ia o decizie în acest sens în decembrie. Potrivit propunerii prezentate în Comisia de justiție, guvernul suedez consideră că atât Croația, România cât și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.
Însă, cel mai probabil, guvernul suedez se va lovi de prima sa înfrângere în parlament având în vedere că și partidul partener al Executivului, Democrații Suedezi (SD), se opune acestei propuneri. Poziția de principiu a SD este că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele în Europa ar trebui consolidat.
„În ceea ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă cu probleme mari cu cetățenii acestor țări care abuzează de actuala directivă pe mobilitate și pun la îndoială ordinea publică din Suedia”, scrie și unul dintre parlamentarii extremiștii, membrul SD Adam Marttinen.
De asemenea, SD își justifică poziția criticând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate, precum și faptul că frontiera externă Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.
Olanda se opune aderării României la Schengen
Pe 20 octombrie, parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil” în ceea ce privește aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către cele două țări.
În rezoluția adoptată, Parlamentul olandez cere guvernului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu facă niciun pas ireversibil”.
Nicolae Ciucă nu vrea discursuri agresive la adresa Olandei
Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis europarlamentarilor români cu care s-a întâlnit la Bruxelles că discursurile agresive faţă de Olanda nu sunt o soluţie bună şi a pledat pentru linia diplomatică, bazată pe argumente referitoare la îndeplinirea de către România a condiţiilor de admitere în Schengen, afirmă surse participante la întâlnire, care precizează că premierul a solicitat în mod explicit abandonarea discursurilor nepotrivite sau chiar agresive.