Opoziţia îi cere preşedintelui Coreei de Sud să demisioneze. A fost pentru prima dată în ultimii 40 de ani când s-a impus legea marţială
Tensiuni fără precedent în Coreea de Sud, după ce preşedintele ţării a declarat brusc legea marţială. Motivul oficial a fost că forţele comuniste nord-coreene încearcă să dea jos guvernul. Capitala Seul a fost împanzită de soldaţi, tancuri şi elicoptere, iar oamenii au ieşit pe strada să protesteze. Opoziţia îî cere acum demisia preşedintelui Yoon Suk Yeol.
De Redactia Observator la 04.12.2024, 08:05Principalul partid de opoziţie din Coreea de Sud l-a îndemnat, miercuri, pe preşedintele Yoon Suk Yeol să demisioneze imediat sau va fi pus sub acuzare, la câteva ore după ce Yoon a pus capăt unei legi marţiale de scurtă durată care a determinat trupele să încercuiască Parlamentul înainte ca deputaţii să voteze pentru ridicarea acesteia, transmite Associated Press, citat de news.ro.
Preşedintele Yoon Suk Yeol, presat să demisioneze
Yoon nu a dat niciun răspuns public imediat la cererea opoziţiei, dar Cabinetul său a transmis că principalii consilieri prezidenţiali şi secretarii lui Yoon s-au oferit să demisioneze colectiv, iar preşedintele şi-a amânat, de asemenea, programul oficial de miercuri dimineaţă.
Dacă Yoon este pus sub acuzare, acesta va fi lipsit de puterile sale constituţionale până când Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la soarta sa. Prim-ministrul Han Duck-soo, poziţia nr. 2 în guvernul sud-coreean, ar prelua responsabilităţile sale prezidenţiale.
- Preşedintele Coreei de Sud renunţă la legea marţială după ce Parlamentul a blocat demersul. Criză politică...
- Trei morţi în Seul după cel mai mare val de ninsori din ultimul secol. Avertizare de viscol puternic în mai multe...
- Delegaţie ucraineană, în vizită la Seul pentru a cere ajutor Coreei de Sud în domeniul armamentului
Declaraţia neaşteptată a şocat o ţară şi o lume întreagă. Timp de câteva ore, Coreea de Sud a fost de nerecunoscut. Activităţile politice au fost interzise, iar presa a fost plasată sub supravegherea Guvernului. Mii de militari au fost transportaţi în capitala Seul cu vehicule blindate. În acest timp, elicopterele au survolat oraşul.
Criză politică fără precedent
Oamenii s-au adunat în faţa clădirii în semn de protest şi au cerut demisia preşedintelui.
Haosul din stradă s-a mutat în Parlament, unde deputaţii au blocat uşile de la intrare cu piese de mobilier pentru a împiedica armata să intervină. Unii politicieni s-au îmbrâncit cu militarii. Armata a fost nevoită să spargă geamurile ca să intre în clădire.
Preşedintele a acuzat Opoziţia că aruncă ţara în criză şi că simpatizează Coreea de Nord. Cei din opoziţie spun, la rândul lor, că totul a fost doar o tentativă de lovitură de stat.
Legea marţială a fost în cele din urmă ridicată de preşedinte după ce 190 de parlamentari au votat pentru anularea acesteia.
A fost pentru prima dată în mai bine de 40 de ani când legea marţială a fost activată în ţară.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate decreta legea marţială doar dacă anunţă parlamentul, şi e obligat să o ridice în cazul unui vot majoritar al parlamentarilor.
Preşedintele Coreei de Sud a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv unul generat de soţia sa, acuzată de corupţie şi trafic de influenţă.