Oraşe dezinfectate cu ajutorul dronelor şi bolnavi închişi cu forţa în propriile case, în China, din cauza coronavirusului
Epidemia din China se apropie de apogeu. Peste 400 de oameni au murit şi 20 de mii sunt infectaţi. Se iau măsuri disperate. Bolnavii sunt ţinuţi prizonieri în spatele unor uşi blocate cu scânduri şi bare din metal.
De Francesca Simionescu la 04.02.2020, 20:25Epidemia din China se apropie de apogeu. Peste 400 de oameni au murit şi 20 de mii sunt infectaţi. Se iau măsuri disperate. Bolnavii sunt ţinuţi prizonieri în spatele unor uşi blocate cu scânduri şi bare din metal. Milioane de oameni nu mai au voie să iasă seara din case, pentru ca oraşele să fie dezinfectate din cer cu ajutorul dronelor. În uriaşa criză declanşată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că leacurile băbeşti nu sunt o soluţie.
"Tocmai am mai găsit trei cadavre. Acum voi număra sacii cu trupuri. 1, 2, 3... Opt în total".
Sunt imagini de coşmar filmate chiar de medici pe străzile din Wuhan. Mulţi pacienţi infectaţi nu mai apucă să ajungă la spital.
426 de oameni au murit. Alţi 20.000 de pacienţi se luptă cu boala. În acelaşi salon de spital, un soţ şi o soţie se consolează ţinându-se de mâini.
În plină epidemie, autorităţile din China iau măsuri disperate.
O femeie infectată este încuiată cu forţa în propriul apartament. În timp ce bolnava ţipă în interior, poliţiştii baricadează uşa.
În mai multe oraşe, dronele sunt folosite pentru a pulveriza substanţe dezinfectante: "Nu ieşiţi afară decât în caz de urgenţă! Purtaţi mască când ieşiţi! Protejaţi-vă".
Spaima a cuprins şi ţările din jurul Chinei. În Indonezia, pasagerii care vin din zonele infectate fac duş cu substanţe dezinfectante chiar în momentul în care coboară din avion.
Alertă este şi în Hong Kong, unde un pacient de 39 de ani a murit. Este al doilea deces cauzat de noul virus în afara Chinei continentale.
Narchisa Pheres, creatoare de bijuterii: S-au închis toate locurile publice. Şcolile sunt închise până la 1 martie. Iar graniţele, am văzut din presă că s-au închis aproape integral între Hong Hong şi China
Românca deţine un magazin de bijuterii în Hong Kong. Spune că nu îi este teamă să se întoarcă.
Un prim caz de infecţie cu noul virus a fost confirmat şi în Belgia. Cetăţeanul belgian a fost repatriat din China, weekendul trecut, alături de câteva sute de europeni. Printre ei şi trei români, care sunt acum în carantină, în Franţa.
Steven Van Gucht, medic infectionist: Această persoană a intrat foarte puţin în contact cu celelalte persoane din grup. Estimăm că este foarte puţin probabil ca şi celelalte persoane să fi fost contaminate
Medicii vor ca oamenii să ştie exact cum să se ferească de noua ameninţare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că improvizaţiile nu ne protejează de coronavirus. Clătirea cu apă de gură, spălarea frecventă a nasului cu soluţii saline, consumul excesiv de usturoi sau cremele de corp din ulei de susan nu sunt eficiente.
Cum nu sunt eficiente nici antibioticele, pentru că ele ne protejează de bacterii, nu de viruşi. Nici vaccinurile împotriva pneumoniei nu dau niciun rezultat în acest caz. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii clarifică şi faptul că animalele de companie sau coletele din China nu reprezintă un pericol.
Ne recomandă să ne dezinfectăm mâinile şi să respectăm regulile de igienă respiratorie pentru că toţi suntem vulnerabili, indiferent de categoria de vârstă din care facem parte.
Experţii chinezi spun că ar putea obţine un vaccin abia în luna iunie.