Oraşul Babilon, inclus în Patrimoniul UNESCO
Un oraş antic de renume a primit în cele din urmă recunoaşterea mondială şi a fost înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO, la 36 de ani după ce autorităţile care îl administrează ceruseră acest lucru.
De Redactia Observator la 06.07.2019, 14:28Un oraş antic de renume a primit în cele din urmă recunoaşterea mondială şi a fost înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO, la 36 de ani după ce autorităţile care îl administrează ceruseră acest lucru.
Babilonul, situat la aproximativ 85 de kilometri sud de Bagdad, pe malul Eufratului, a fost în urmă cu aproape 4000 de ani, centrul unui vast imperiu.
Considerat leagăn al civilizaţiei încă din epoca bronzului, acum, oraşul este în mare parte o ruină în Irakul măcinat de război şi conflicte interne.
Autoritărităţile sunt încrezătoare însă că oraşul de renume biblic îşi va recăpăta strălucirea.
Mohamed Taher Abbas, şeful Inspectoratului de Arheologie din Babilon: O mie de felicitări oamenilor din Babilon, o mie de felicitări tuturor irakienilor. Adăugarea oraşului Babilon în lista Patrimoniului Mondial va aduce beneficii oraşului dintr-o perspectivă arheologică.
Guvernul a anunţat deja că va aloca fonduri pentru a menţine şi stimula eforturile de conservare. Localnicii speră că includerea sitului în lista patrimoniului mondial va aduce prosperitate, dar şi mai mulţi turişti în regiune.
Maki Mohammed Farhoud, ghid turistic: Babilonul este în sângele meu şi îl iubesc mai mult decât pe copiii mei, pentru că reprezintă o civilizaţie care a avut legi şi drepturi.
Marina Al-Khafa JI, localnic: Este foarte important pentru că acest sit este protejat acum de Naţiunile Unite şi vor veni şi mai mulţi turişti.
Babilonul este faimos pentru turnurile şi templele din cărămizi de lut, cunoscute drept zigurate. În regiune au fost construite în timpul regelui Nabucodonosor al II-lea şi Grădinile suspendate ale Semiramidei, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice.
În plus, aici a fost conceput Codul lui Hammurabi, considerat primul cod de legi de largă circulaţie din istorie.
În Irak sunt mii de situri arheologice, inclusiv multe din perioada primelor civilizaţii umane, dar o mare parte a acestora au fost devastate de militanţii reţelei teroriste Stat Islamic.
În lista Patrimoniului Mondial mai sunt incluse cinci situri din Irak: mlaştinile mesopotamiene, Hatra, Samarra, Ashur şi cetatea din Erbil.