Antena LIVE

Curs valutar

Orban avertizează UE într-o scrisoare că Trump va cere pacea în Ucraina, după ce devine președinte: "Are planuri detaliate și bine fundamentate" - FT

Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a elaborat "planuri bine fundamentate" în acest sens, susţine într-o scrisoare adresată liderilor europeni premierul ungar Viktor Orbán după discuţii private avute cu candidatul republican, potrivit Financial Times.

De la 16.07.2024, 10:36
Orban avertizează UE într-o scrisoare că Trump va cere pacea în Ucraina, după ce devine președinte: "Are planuri detaliate și bine fundamentate" - FT Profimedia Images

Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia şi să înceapă negocieri "la nivel înalt" cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a afirmat premierul ungar într-o scrisoare confidenţială adresată liderilor UE în urma consultărilor avute la Moscova şi Beijing.

"Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranţă că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, el nu va aştepta până la învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca un broker de pace", a scris Orbán în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE. "El are planuri detaliate şi bine fundamentate în acest sens", a adăugat liderul maghiar, potrivit News.ro.

Orban avertizează că povara războiului din Ucraina va înclina spre UE

Aceasta înseamnă că UE ar trebui să anticipeze schimbarea politicii SUA, a spus Orbán, şi fie să îmbrăţişeze necesitatea unor negocieri imediate între Rusia şi Ucraina, fie să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru finanţarea apărării Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

"Sunt mai mult decât convins că, în cazul probabil al victoriei preşedintelui Trump, proporţia sarcinii financiare între SUA şi UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina", a avertizat Orbán în scrisoarea sa.

"Strategia noastră europeană în numele unităţii transatlantice a copiat politica pro-război a SUA", a scris Orbán. "Nu am avut până acum o strategie europeană suverană şi independentă sau un plan de acţiune politică. Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este raţională în viitor", le-a transmis Orban liderilor europeni în scrisoare.

Orbán a mai afirmat în scrisoare că, pe baza discuţiilor sale recente cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, "observaţia generală" a fost "că intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat".

Vizitele lui Orban la Putin, Xi şi Trump au pus pe gânduri aliații din UE și NATO

Deplasările lui Orban la Putin, Xi şi Trump din ultimele două săptămâni, în timp ce Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE, i-au şocat pe aliaţii săi din blocul european şi din NATO. Mulţi se tem că sprijinul lui Orbán pentru un acord de pace în timp ce Rusia controlează încă o mare parte din estul Ucrainei face jocul Kremlinului şi subminează hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Kievului.

Biroul lui Orbán a refuzat să comenteze, când a fost contactat de Financial Times, care a văzut scrisoarea lui Orban. La rândul său, echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii.

JD Vance, senatorul republican din Ohio pe care Trump l-a ales luni drept coechipierul său, s-a folosit de un articol de opinie publicat în februarie în FT pentru a solicita Europei să îşi asume o sarcină mai mare în sprijinirea Ucrainei.

Viktor Orban, adeptul unei păci negociate între Rusia și Ucraina

Premierul ungar a fost mult timp cel mai pro-rus lider din UE, criticând sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi sprijinul militar acordat Ucrainei şi cerând în acelaşi timp încetarea focului şi negocieri de pace. Acest lucru este în contrast cu poziţia comună a UE, potrivit căreia ar trebui să sprijine apărarea Ucrainei şi că numai Kievul poate decide când să deschidă negocierile cu Rusia.

El le-a spus liderilor UE: "Putem găsi o fereastră de oportunitate cu o bază morală şi raţională puternică pentru a începe un nou capitol în politica noastră . . . (şi) să facem un efort pentru a reduce tensiunile şi/sau a crea condiţiile pentru o încetare temporară a focului şi/sau pentru a începe negocieri de pace".

Descrierea lui Orbán a planului de pace al lui Trump pentru Ucraina coincide cu un document de politică privind conflictul, scris de doi aliaţi ai fostului preşedinte, care se aşteaptă să ocupe funcţii de conducere în domeniul securităţii naţionale în cadrul administraţiei sale, dacă acesta va câştiga alegerile din noiembrie din SUA. Planul elaborat de Keith Kellogg şi Fred Fleitz de la America First Policy Institute propune ca SUA să continue să consolideze apărarea Ucrainei, însă viitorul ajutor militar ar impune Kievului să participe la negocierile de pace cu Rusia, notează FT.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024