Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că vaccinurile AstraZeneca nu trebuie retrase de la utilizare
Deşi numărul ţărilor care retrag de la utilizare doze de vaccin anticoronavirus realizate de AstraZeneca este în creştere, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii anunţă că vaccinurile realizate de această companie nu trebuie retrase de la realizare.
De Redactia Observator la 12.03.2021, 16:27- Cinci milioane de europeni s-au vaccinat, până acum, cu doze de vaccin anticoronavirus produs de AstraZeneca.
Anunţul vine la scurt timp după ce autorităţile din Bulgaria au intrat şi ele pe lista celor care au retras de la utilizare doze de vaccin anticoronavirus realizate de specialiştii AstraZeneca. Bulgaria urmează unor ţări precum Danemarca, Italia, Austria, Norvegia şi chiar România.
Conform BBC, s-a luat o asemenea decizie pe motiv că există posibilitatea ca anumite doze de vaccin anticoronavirus realizate de AstraZeneca să ducă la producerea de cheaguri de sânge în organisme.
Totuşi, Margaret Harris, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, susţine că nu există dovadă care să facă legătura între dozele de vaccin coronavirus şi câteva zeci de incidente reclamate la nivelul Uniunii Europene.
Cinci milioane de europeni s-au vaccinat, până acum, cu doze produse de AstraZeneca
În jur de cinci milioane de europeni au fost vaccinaţi, până acum, cu doze de vaccin anticoronavirus provenite de la AstraZeneca, iar Margaret Harris susţine că "vaccinul este unul excelent, trebuie utilizat în continuare".
De asemenea, şi reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentelor au precizat că, cel puţin până la momentul actual, nu au apărut dovezi care să arate o legătură între aplicarea vaccinului şi apariţia incidentelor respective. În plus, se mizează pe ideea utilizării, în continuare, a vaccinului AstraZeneca, în condiţiile în care "oferă mult mai multe avantaje decât riscuri".
Ţări precum Marea Britanie, Germania, Australia şi Mexic continuă să utilizeze, fără restricţii, vaccinul anticoronavirus produs de AstraZeneca, iar specialiştii susţin că "siguranţa vaccinului a fost studiată în mod extensiv în studii clinice. Chiar dacă un număr mare de persoane de vaccinează anticoronavirus, la nivel global, unii se pot îmbolnăvi din cauza altor probleme, nu a vaccinului. Oprirea vaccinului nu se face pentru că este periculos ci pentru a permite experţilor să facă noi verificări".