Antena Meniu Search
x

Foto AstraZeneca va livra doar 30 de milioane de doze de vaccin în UE, până la finalul lunii martie, o treime din cât s-a obligat prin contract

În plin scandal privind lotul cu probleme ABV2856, compania AstraZeneca va livra doar o treime din dozele de vaccin promise Uniunii Europene până la sfârșitul lunii martie, o scădere cu 25% față de promisiunile făcute luna trecută, arată un document obținut de Reuters.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.03.2021, 14:32

Vaccin AstraZeneca
Un lot din serul AstraZeneca a stârnit un val de îngrijorare în UE, din cauza unor posibile reacții adverse severe, precum apariția unor cheaguri de sânge - Shutterstock (imagine ilustrativă)
  • Doze mai puține de AstraZeneca-Oxford decât s-a promis în februarie
  • România continuă să folosească serul produs de compania britanico-suedeză

Scăderea numărului de doze este o nouă lovitură pentru campania de vaccinare din UE, marcată de numeroase întârzieri în ceea ce privește livrările și o imunizare lentă în anumite state membre.  Documentul AstraZeneca, trimis oficialilor UE și datat 10 martie, arată că se vor livra în total doar 30.1 milioane de doze de vaccin până la sfârșitul acestei luni, urmând ca alte 20 de milioane să fie trimse în aprilie. Pe 25 februarie, șeful AstraZeneca Pascal Soriot promitea Parlamentului European că se vor livra nu mai puțin de 40 de milioane de vaccinuri.

Scăderea vine după ce autoritățile din Italia și Comisia Europeană au decis să blocheze un transport de vaccin din Italia către Australia, în ceea ce a reprezentat o prima implementare a unui mecanism care permite Uniunii să blocheze transporturi ale companiilor farmaceutice ce nu respectă contractele cu Uniunea. Contactat de jurnaliștii de la Reuters, un purtător de cuvânt al AstraZeneca a refuzat să comenteze situația.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, probleme cu lotul ABV2856

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, joi seară, că România va carantina un lot al vaccinului produs de AstraZeneca, suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Este vorba de 4.257 de doze rămase din lotul cu probleme al vaccinului produs de AstraZeneca, ABV2856, interzis în Italia.

"În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România; 3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat", se arată în comunicatul autorităților.

Valeriu Gheorghiță, mesaj pentru românii care s-au vaccinat AstraZeneca - ABV2856

Valeriu Gheorghiţă a transmis un mesaj în care susţine că frecvenţa "evenimentelor trombotice" - apariţia de cheaguri de sânge - raportate centralizat, la nivel european, nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei.

"Deci nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Potrivit medicului militar, "nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » AstraZeneca va livra doar 30 de milioane de doze de vaccin în UE, până la finalul lunii martie, o treime din cât s-a obligat prin contract