Pâinea caldă nu se mai coace în cuptor. Trăiască tonomatul!
Pâinea caldă se vinde la fel de bine şi când nu este livrată de un brutar în carne şi oase, ci de o maşină automată. Aparatul inventat de un brutar din Franţa oferă, la orice oră din zi şi din noapte, tradiţionalele baghete, la fel de proaspete şi de gustoase ca şi cele din magazin.
De Redactia Observator la 22.05.2014, 08:53Pâinea caldă se vinde la fel de bine şi când nu este livrată de un brutar în carne şi oase, ci de o maşină automată. Aparatul inventat de un brutar din Franţa oferă, la orice oră din zi şi din noapte, tradiţionalele baghete, la fel de proaspete şi de gustoase ca şi cele din magazin.
Brutarul, care a obţinut şi un premiu pentru invenţia sa, spune că ideea maşinii de vândut pâine i-a venit din dorinţa de a-şi petrece serile în familie şi nu la magazin. Acum, automatul îi ţine locul cu succes: clienţii introduc o monedă de un euro iar după 30 de secunde primesc o baghetă ce pare abia scoasă din cuptor.
Pâinea pusă de brutar în maşină este scoasă din cuptor cu 10 minute înainte de încheierea coacerii, deci e un produs pre-copt, iar maşina este cea care finalizează coacerea, distribuţia şi vânzarea.
Până acum, inventatorul a instalat 20 de automate în Franţa şi alte patru în Rusia. Clienţii spun că preferă, totuşi, să cumpere pâinea din brutărie, de dragul tradiţiei, dar uneori nu au de ales.
"Pâinea este foarte, foarte bună, aşa că, dacă brutăria este închisă, o luăm din maşină. Dar când e deschis, mergem înăuntru, pentru că au mai multe sortimente de pâine", spune unul dintre consumatorii de pâine caldă de la tonomat
Unul din brutarii care şi-au instalat automatul mărturiseşte că munca sa nu s-a uşurat defel, ci a devenit chiar mai grea, deoarece vânzările au sporit simţitor. Dar nu are de ce să se plângă, pentru că şi profitul a crescut. El îi îndeamnă pe toţi brutarii tradiţionali să adopte noua formă de comerţ deoarece, altfel, o va prelua marea industrie alimentară, a cărei pâine nu are deloc acelaşi gust.