Antena LIVE

Curs valutar

Iranul a bombardat 3 ţări în 2 zile, inclusiv în Pakistan, putere nucleară. Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu. Reacţia SUA

Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează pe zi ce trece. Iranul a bombardat şi în Pakistan, ţara nucleară, după ce a lansat drone şi rachete în Irak şi Siria. Teheranul susține că a distrus două baze ale unei grupări militante, peste granița cu Pakistanul, într-un atac cu drone și rachete. Guvernul pakistanez anunţă moartea a doi copii şi acuză "o încălcare neprovocată a spațiului aerian, care poate avea consecințe grave". Între timp, SUA a bombardat pentru a treia oară ținte ale rebelilor Houthi din Yemen. Americanii vor desemna miliţia Houthi drept grupare teroristă. 

De la 17.01.2024, 13:02
WhatsApp
Pakistan, a treia ţară bombardată de Iran în 2 zile. Susține că a distrus două baze ale unei grupări extremiste. Reacţia SUAPakistan, a treia ţară bombardată de Iran în 2 zile. Susține că a distrus două baze ale unei grupări extremiste. Reacţia SUA Profimedia

Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu iar criza din Marea Roşie se adânceşte. Iranul a lansat marţi atacuri cu rachete balistice şi drone împotriva unor ţinte ale grupării Stat Islamic din Siria, a unor presupuse baze israeliene din Irak şi a unui grup extremist sunnit din Pakistan, acţiuni prin care a spus că vrea să răzbune victimele atacurilor de la Kerman şi Rask.

Ofensiva a început marţi dimineaţa, când Gardienii Revoluţiei au atacat cu 24 de rachete balistice "Kheibar Shekan" ţinte care au legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic şi presupuşi "spioni ai regimului sionist" de pe teritoriul Siriei şi Irakului. Un număr de 11 rachete au fost lansate spre Erbil, capitala Kurdistanului irakian, împotriva "centrului de dezvoltare a operaţiunilor de spionaj şi planificare a acţiunilor teroriste", în care au murit patru spioni israelieni, conform versiunii corpului de elită iranian.

După atacuri, guvernul Irakului a negat că atacul cu rachetă ar fi fost îndreptat împotriva unui cartier general al Mossad-ului israelian, aşa cum susţine Teheranul, şi a asigurat că va prezenta o plângere la Consiliul de Securitate al ONU pentru această "agresiune iraniană împotriva unor zone rezidenţiale cu rachete balistice, care a provocat victime civile.

Celelalte 13 rachete au fost îndreptate împotriva unor ţinte din Siria ale grupării Stat Islamic, care a revendicat atacul de la Kerman, soldat cu 94 de morţi luna aceasta, de lângă mormântul lui Qasem Soleimani, un general iranian care a condus Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei până la asasinarea sa de către SUA în 2020, într-un bombardament la Bagdad.

Pe acelaşi subiect

Reacţia SUA: Atacurile iraniene sunt "nechibzuite" şi "imprecise"

Autorităţile iraniene au afirmat că atacurile sunt represalii pentru atacul de la Kerman, a unui alt atac care a costat viaţa a 11 ofiţeri de poliţie în Sistan Balucistan în decembrie anul trecut şi pentru moartea comandanţilor iranieni şi ai unor aparţinând aşa-numitei Axe a Rezistenţei în ultimele săptămâni în Siria şi Irak.

Răspunsul Statelor Unite nu s-a lăsat aşteptat, iar Washingtonul a calificat atacurile iraniene drept "nechibzuite" şi "imprecise" şi a asigurat că nu au fost răniţi în rândul personalului american din Irak şi Siria şi că nu au fost raportate daune ale instalaţiilor americane.

Pakistanul acuză Iranul de încălcarea spațiului aerian şi de moartea a doi copii

Marţi după-amiaza târziu, Iranul a atacat, de asemenea, două baze ale grupării teroriste sunnite Yeish al Adl din Pakistan, a informat agenţia iraniană de presă Tasnim. Două sedii importante ale grupării teroriste Yeish al Adl au fost distruse cu rachete şi drone în Pakistan, a spus Tasnim. Pakistanul acuză Iranul de încălcarea spațiului aerian şi de moartea a doi copii în atac. Ministerul pakistanez de Externe a denunțat "o încălcare a suveranității, care este complet inacceptabilă și poate avea consecințe grave".

Atacurile au fost efectuate în zona Koh Sahz din provincia pakistaneză Balucistan, învecinată cu regiunea iraniană Sistan Balucistan. Yeish al Adl este un grup sunnit care se opune regimului şiit din Iran şi despre care Teheranul pretinde că este susţinut de Israel. Grupul a revendicat atacul care a ucis 11 ofiţeri de poliţie în oraşul Rask din Sistan Balucistan în decembrie anul trecut, printre alte atacuri comise în ultimii ani. 

SUA au bombardat în Yemen pentru a treia oară

Armata americană a efectuat marţi lovituri asupra Yemenului, vizând patru rachete ale rebelilor houthi care reprezentau o "ameninţare iminentă" pentru nave comerciale şi militare, conform declaraţiilor unui oficial american.

Aceasta este a treia operaţiune desfăşurată în mai puţin de o săptămână de Statele Unite împotriva rebelilor houthi, care vizează nave în largul coastei celei mai sărace ţări din Peninsula Arabă, în solidaritate, potrivit acestora, cu palestinienii din Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de Israel, care este susţinut de Washington.

"Statele Unite au efectuat lovituri de autoapărare împotriva a patru rachete balistice houthi care reprezentau o ameninţare iminentă pentru vase comerciale şi nave americane", a declarat oficialul cu condiţia păstrării anonimatului.

Aceste "patru rachete balistice antinavă houthi" erau "gata să fie lansate din zonele din Yemen controlate de houthi", a declarat Comandamentul Militar American în Orientul Mijlociu (CENTCOM) pe X. Rebelii vizau din nou o navă comercială marţi, potrivit CENTCOM.

Săptămâna trecută, atacurile americano-britanice au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen. Forţele americane au atacat, de asemenea, radare şi infrastructuri de drone şi rachete, într-o operaţiune considerată drept o continuare a atacurilor anterioare.

Luna trecută, SUA au înfiinţat o forţă navală multinaţională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie, o rută de tranzit critică care reprezintă până la 12% din comerţul global. Forţele americane au interceptat rachete şi drone trase din Yemen, unde rebelii, în război împotriva guvernului, controlează o mare parte a teritoriului. 

Americanii vor desemna miliţia Houthi drept grupare teroristă

Administrația Biden intenționează să desemneze rebelii Houthi din Yemen drept organizație teroristă, scrie The New York Times. Casa Albă va reintroduce parțial sancțiunile pe care le-a ridicat în urmă cu aproape trei ani asupra grupului susținut de Iran.

Potrivit unui oficial american, Statele Unite vor numi oficial în februarie rebelii Houthii drept "grup terorist" şi va impune sancţiuni blocându-le accesul la sistemul financiar global

SUA urmăresc "dezescaladarea", dar efectul pare să fie opus

SUA vor "dezescaladarea", a asigurat marţi consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. "Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe", a declarat Sullivan într-o intervenţie în cadrul Forumului economic internaţional de la Davos. "Noi căutăm să oprim propagarea conflictului şi să creăm condiţiile pentru o dezescaladare", a afirmat el.

O navă cargo grecească, lovită marţi de o rachetă în largul coastelor Yemenului

O navă cargo grecească, care naviga sub pavilion maltez, a fost lovită marţi de o rachetă în largul coastelor Yemenului. "Este vorba de o provocare la nivel mondial", căci "o arteră vitală pentru comerţul internaţional" a fost "luată ostatică", a subliniat Sullivan. "Este o criză la care trebuie să răspundă întreaga lume", a pledat el.

Potrivit lui, modul în care va evolua conflictul nu depinde "doar de deciziile ţărilor din coaliţia" care a lovit obiective houthi în Yemen săptămâna trecută, ci "de un grup mult mai larg de ţări, între care cele cu influenţă la Teheran şi în alte capitale din Orientul Mijlociu".

Într-un sens mai larg, pentru Casa Albă există acum "o cale" de a împiedica războiul din Gaza să se transforme într-un conflict mai amplu. "Lucrăm cu partenerii din regiune încercând să urmăm această cale". Dar, în acelaşi timp, "trebuie să fim vigilenţi" faţă de posibilitatea unei escaladări, a avertizat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

iran orientul mijlociu pakistan sua
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025