Antena Meniu Search
x

Video Situația din Marea Roșie e atât de gravă, încât mai multe linii maritime trimit navele pe la Capul Bunei Speranțe

Rebelii Houthi îşi continuă atacurile asupra navelor care traversează Marea Roşie. Organizaţia a lovit ieri o altă navă. Este vorba de un vas de marfă sub pavilion maltez deţinut de Grecia. Între timp, oficialii de la Washington se pregătesc să aplice măsuri dure împotriva rebelilor: Administraţia Biden vrea sa repună Houthi înapoi pe lista organizaţiilor teroriste. Şi membrii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru a crea o misiune care să descurajeze atacurile rebelilor. Irakul şi-a rechemat ambasadorul de la Teheran, asta după ce Iranul a lansat un atac cu rachete în Kurdistan, o regiune semiautonomă din Irak. Loviturile aeriene ar fi vizat un sediu de spionaj al israelului. Cel puţin patru civili irakieni au fost ucişi. 

de Redactia Observator

la 17.01.2024, 11:09

Vezi și

O navă grecească de transport, care naviga din Vietnam spre Israel, în Marea Roşie, a fost lovită, marţi, de mişcarea Houthi din Yemen. Primele informaţii arată că ar fi suferit doar avarii minore şi că nu există răniţi, transmite BBC.

Incidentul are loc în timp ce armata americană a anunţat că a confiscat arme furnizate de Iran şi destinate Houthis în timpul unei operaţiuni desfăşurate săptămâna trecută. Între timp, SUA au lovit mai multe ţinte în zonele controlate de Houthi în Yemen, transmite News.ro.

Patru rachete balistice anti-navă care erau gata să fie lansate au fost distruse, a declarat un oficial pentru CBS, partenerul american al BBC.

SUA şi Marea Britanie au lansat un val de lovituri aeriene împotriva a zeci de ţinte Houthi, la 11 ianuarie, în urma unor atacuri ale grupului asupra unor nave din Marea Roşie. Houthi au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că răspund la operaţiunea militară a Israelului din Gaza.

Pe acelaşi subiect

Marţi, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, Yahya Sarea, a declarat că nava Zografia a fost ţinta unor rachete navale, ceea ce a dus la o "lovitură directă". Nava, deţinută de greci şi înregistrată în Malta, era goală şi avea la bord 24 de membri ai echipajului. Nu există rapoarte privind răniţi.

Houthis spun că atacă navele care sunt deţinute sau operate de Israel sau care se îndreaptă spre porturi israeliene. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au nicio legătură cu Israelul.

Duminică, SUA au declarat că au doborât o rachetă trasă spre una dintre navele lor de război dintr-o zonă houthi din Yemen. O zi mai târziu, grupul a declarat că a efectuat un atac cu rachete balistice asupra unei nave de marfă aparţinând SUA în Golful Aden.

Mai multe linii maritime vor evita Marea Roșie. Rutele, configurate pe la Capul Bunei Speranțe

Marea Roşie leagă Oceanul Indian de Marea Mediterană prin Canalul Suez, dar mai multe linii maritime au anunţat că acum se vor abate pe la Capul Bunei Speranţe pentru a ajunge în Europa.

Marţi, gigantul petrolier britanic Shell a devenit ultimul care şi-a suspendat pe termen nelimitat toate transporturile prin Marea Roşie, potrivit Wall Street Journal.

SUA au declarat marţi că au confiscat arme iraniene avansate care erau transportate către Houthi. Operaţiunea a avut loc în urmă cu cinci zile. Materialul găsit la bordul unui velier includea componente pentru rachete balistice şi de croazieră, printre care focoase şi sisteme de ghidare. De asemenea, au fost confiscate piese pentru echipamente de apărare aeriană.

Armata americană a declarat că analiza iniţială a indicat că Houthis au folosit aceleaşi tipuri de arme în atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.

"Aceasta este prima captură de arme convenţionale avansate (ACW) letale, furnizate de Iran către Houthis de la începutul atacurilor Houthi împotriva navelor comerciale în noiembrie", a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

De asemenea, Comandamentul Central a precizat că se continuă căutarea a doi membri Navy Seals care au căzut peste bord în timpul operaţiunii.

Iranul a negat că se află în spatele capabilităţii Houthi în materie de rachete

SUA afirmă că încearcă să reducă tensiunea în Orientul Mijlociu, în ciuda atacurilor militare americane repetate asupra ţintelor houthi din Yemen.

"Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe. Printr-o combinaţie de descurajare constantă şi diplomaţie fermă, căutăm să oprim răspândirea conflictului şi să creăm condiţiile pentru dezescaladare", a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

El a adăugat însă că mult va depinde de Iran şi de sprijinul acestuia pentru militanţi.

Armata SUA a lovit din nou ținte în Yemen. A treia operațiune militară împotriva rebelilor Houthi

Armata americană a efectuat marţi lovituri asupra Yemenului, vizând patru rachete ale rebelilor Houthi care reprezentau o "ameninţare iminentă" pentru nave comerciale şi militare, conform declaraţiilor unui oficial american, transmite AFP.

Aceasta este a treia operaţiune desfăşurată în mai puţin de o săptămână de Statele Unite împotriva rebelilor Houthi, care vizează nave în largul coastei celei mai sărace ţări din Peninsula Arabă, în solidaritate, potrivit acestora, cu palestinienii din Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de Israel, care este susţinut de Washington.

"Statele Unite au efectuat lovituri de autoapărare împotriva a patru rachete balistice Houthi care reprezentau o ameninţare iminentă pentru vase comerciale şi nave americane", a declarat oficialul cu condiţia păstrării anonimatului.

Aceste "patru rachete balistice antinavă Houthi" erau "gata să fie lansate din zonele din Yemen controlate de Houthi", a declarat Comandamentul Militar American în Orientul Mijlociu (CENTCOM) pe X. Rebelii vizau din nou o navă comercială marţi, potrivit CENTCOM.

Săptămâna trecută, atacurile americano-britanice au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen. Forţele americane au atacat, de asemenea, radare şi infrastructuri de drone şi rachete, într-o operaţiune considerată drept o continuare a atacurilor anterioare.

Luna trecută, SUA au înfiinţat o forţă navală multinaţională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie, o rută de tranzit critică care reprezintă până la 12% din comerţul global. Forţele americane au interceptat rachete şi drone trase din Yemen, unde rebelii, în război împotriva guvernului, controlează o mare parte a teritoriului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Situația din Marea Roșie e atât de gravă, încât mai multe linii maritime trimit navele pe la Capul Bunei Speranțe