Europa pare să fi depășit vârful pandemiei de coronavirus (Video)
O rază de speranţă vine dinspre Europa. Deşi departe de a fi depăşit perioada neagră, Italia înregistrează mai puţine îmbolnăviri şi decese. 636 de victime a făcut noul coronavirus în ultimele 24 de ore şi au fost raportate sub 3.600 de cazuri noi.
De Redactia Observator la 07.04.2020, 00:18- Europa pare să fi depășit vârful pandemiei de coronavirus
- Austria ia în calcul redeschiderea tuturor magazinelor de la 1 mai
O rază de speranţă vine dinspre Europa. Deşi departe de a fi depăşit perioada neagră, Italia înregistrează mai puţine îmbolnăviri şi decese. 636 de victime a făcut noul coronavirus în ultimele 24 de ore şi au fost raportate sub 3.600 de cazuri noi. Franţa şi Spania, printre cele mai lovite naţiuni de pandemie, văd şi ele o linie a orizontului. Austria ia în calcul deja relansarea economiei, iar de săptămâna viitoare va deschide o parte dintre magazine.
Un moment de rară bucurie surprins într-un spital din Spania. La 10 zile de la naştere, o mamă îşi ţine în braţe bebeluşul pentru prima dată. Oliver a venit pe lume prin cezariană. Dar, cum mama era pozitivă, l-a putut privi doar de la distanţă. Vindecată, femeia a putut să îşi ia fiul acasă în weekend, iar semne optimiste se întrevăd la nivelul întregii ţări.
Rata de infectare a scăzut, potrivit cifrelor anunţate astăzi de autorităţi. De la un maximum de săptămâna trecută și bilanţul deceselor este în scădere.
637 de oameni au murit în ultimele 24 de zile. Joi, în cea mai neagră zi a Spaniei, au murit 950 de oameni.
Salvador Illa, ministrul Sănătăţii din Spania: Vă amintiţi că vorbeam de trei etape, cea mai gravă fiind cea în care curba atinge nivelul maxim. Suntem foarte aproape să încheiem această etapă. Cifrele arată că suntem foarte aproape, dar vreau să fim foarte prudenţi în această problemă. Acum trebuie să intrăm în a doua fază care este cea de tranziţie şi de escaladare. Guvernul Spaniei lucrează deja la o strategie.
Autorităţile vor acum să treacă la cea de-a doua fază care ar consta în testarea în masă a oamenilor, identificarea celor asimptomatici şi găsirea unui vaccin.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei: Trebuie să vedem cum evoluează situaţia, dar vedem deja luminiţa de la capătul tunelului în ceea ce priveşte controlarea şi înfrângerea virusului.
Încurajate de numărul tot mai mic al infecţilor, bursele europene au deschis în creştere. Italia a înregistrat ieri cea mai bună zi în aproape trei săptămâni. Şi numărul pacienţilor de la terapie intensivă s-a mai redus în ultimele zile, inclusiv în Lombardia, Wuhanul Italiei. O lecţie de viaţă vine şi de la o bătrânică de 104 ani. Supravieţuitoare a celor două Războaie Mondiale, Ada Zanusso a ajuns în stare gravă la spital. Astăzi, este una dintre cele mai vârstnice supravieţuitoare ale pandemiei.
Angelo Borelli, comisar special coronavirus: 3.994 de oameni sunt la terapie intensivă. Numărul pacienţilor de la terapie intensivă a scăzut cu 74 de unităţi. Este foarte important pentru că asta permite spitalelor noastre să respire.
După o lună şi jumătate de carantină naţinală, cifrele oferă speranţă localnicilor.
În Germania şi în Marea Britanie, localnicii pot face sport în apropierea casei, iar în Suedia deşi au fost sfătuiţi să practice distanţarea socială, şcolile, barurile şi restaurantele încă sunt deschise. Cu 200 de morţi şi peste 12 mii de infectaţi, Austria ia în calcul redeschiderea economiei.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Scopul nostru este ca pe 14 aprilie, asta înseamnă marţi după Paşte, magazinele mici de până la 400 de metri pătraţi, magazinele IT şi cele de grădinărit să se redeschidă. De la 1 mai, scopul nostru e să redeschidem toate magazinele, supermarketurile şi saloanele de coafură.
Germania ia în calcul măsuri similare.