Pariul unui prinț saudit la începutul războiului din Ucraina. A băgat jumătate de miliard de dolari în 3 giganți ruși
Kingdom Holding, firma controlată de prințul Alwaleed Bin Talal al Arabiei Saudite, a investit mai mult de jumătate de miliard de dolari în trei companii rusești din domeniul energetic de la începutul războiului din Ucraina, mai exact între lunile februarie și martie, după cum arată datele oficiale, citate de CNN.
De Adrian Popovici la 16.08.2022, 13:33Investind în Gazprom, Rosneft și Lukoil, prințul căuta probabil active subevaluate, dar aceste manevre financiare au avut loc atunci când multe națiuni occidentale au impus sancțiuni firmelor rusești de energie și directorilor lor în urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie. Arabia Saudită și alte state din Golf au încercat până acum să mențină ceea ce spun ei că este o poziție neutră în acest război, ducând la apariția unui sentiment de frustrare în rândul celor care vor să izoleze Moscova.
Investiții masive în activele rusești
În februarie, firma controlată de prințul saudit, a investit în activele ale Gazprom365 milioane de dolari dolari și în cele ale Rosfnet 52 milioane dolari. Firma a investit, de asemenea, 109 milioane dolari în acțiunile Lukoil în perioada februarie-martie, au arătat documentele depuse duminică, ca parte a unei dezvăluiri îndelungate a investițiilor recente. Conducerea instituției financiare nu a oferit vreo explicație legată de motivele din spatele acestor investiții.
Kingdom Holding, care este deținută în proporție de 16.9% de fondul suveran al Arabiei Saudite, prezidat de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, nu a dezvăluit anterior detaliile investițiilor sale.
Prințul Alwaleed bin Talal a ajuns cunoscut pe plan internațional după ce a pariat pe succesul Citigroup în anii 1990 și a fost unul dintre primii investitori în Apple. Prințul a mai avut câștiguri impresionante din acțiunile cumpărate la Uber sau Twitter. O sursă apropiată de Kingdom Holding și de Alwaleed Bin Talal susține că, în general, acesta se concentrează investițiile asupra activelor subevaluate, dar care prezintă o serie de riscuri.