Putin: Occidentul nu va renunța la gazul şi petrolul rusesc în următorii ani
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, este de părere că statele din vest nu vor putea să renunțe în următorii ani la petrolul și gazele pe care țara sa le exportă. El a mai subliniat că nimeni nu știe ce s-ar întâmpla dacă companiile rusești nu ar acoperi cererea occidentalilor. Aceste afirmații vin la scurt timp după ce un oficial american a declarat că profiturile din domeniul energetic au crescut după începerea războiului, notează BBC.
Declarațiile lui Vladimir Putin au fost făcute la un eveniment dedicat lui Petru cel Mare, la 350 de ani de la nașterea acestuia. Liderul de la Kremlin s-a folosit de această oportunitate pentru a face o comparație între războiul din Ucraina și Războiul Nordului, conflictul în care a luptat țarul împotriva Suediei.
Importurile de energie, vulnerabilitatea Uniunii Europene
În acest moment, necesarul de gaze al Uniunii Europene este acoperit, în proporție de 40%, de importuri din Rusia. Negocierile liderilor comunitari au dus la stabilirea unei ținte de 90% în ceea ce privește reducerea dependenței de petrolul rusesc. Trebuie precizat că planuri similare nu au fost anunțate legate de gazele naturale.
De cealaltă parte a Oceanului Atlantic, datorită producției interne și relațiilor comerciale cu restul producătorilor importanți de gaze și petrol de pe glob, Statele Unite ale Americii au anunțat un embargou total asupra surselor de energie provenite din Rusia.
- Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare: Rusia își ia înapoi teritorii cum a făcut țarul cu suedezii
- Rusia îşi mută atenţia spre Asia, după embargoul petrolier impus de UE. Exporturi record prin conducta ESPO,...
- Luptă pentru petrol în lume. SUA vor permite companiilor europene Eni și Repsol să aducă țiței din Venezuela
Deși este greu de estimat care este impactul direct pe care aceste sancțiuni l-au avut asupra Rusiei, la nivel global, analiștii subliniază faptul că, în ciuda scăderii producției, Federația Rusă a înregistrat o creștere a profiturilor.
După cum a explicat chiar Vladimir Putin în timpul evenimentului la care a participat: "Volumul de petrol scade pe piețele internaționale, iar prețurile cresc".
Analiza lui Vladimir Putin o reflectă pe cea a lui Amos Hochstein, reprezentantul SUA pentru afaceri internaționale în domeniul energiei, care a dat de înțeles recent că, în contextul geopolitic și economic actual, profiturile Rusiei ar putea fi în creștere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰