Parlamentul UE, gest simbolic pentru a "forţa" Consiliul să furnizeze arme Ucrainei
Război în Ucraina. Parlamentul European a amânat aprobarea descărcării bugetare pentru a protesta față de lentoarea cu care șefii de stat și de guvern aprobă pachete de ajutor pentru Ucraina. Este considerat mai mult un gest simbolic pentru că PE nu a aprobat niciuna dintre descărcările bugetare ale Consiliului din 2009 iar legislativul UE nu are puterea de a forţa Consiliul să furnizeze arme Ucrainei
De Redactia Observator la 12.04.2024, 13:34Parlamentul European a refuzat joi să aprobe un audit asupra bugetelor din 2022 ale Consiliului European şi Consiliului UE într-o tentativă de a face presiune asupra liderilor UE pentru a susţine Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană Patriot, relatează POLITICO.
Decizia privind bugetele a fost propusă de fostul premier belgian şi eurodeputat în grupul Renew Guy Verhofstadt, care a câştigat sprijinul parlamentarilor pentru a amâna votul până la următoarea sesiune plenară din această lună, care va fi ultima din această legislatură.
Legislativul UE nu are puterea de a forţa Consiliul să furnizeze arme Ucrainei
Mişcarea lui Verhofstadt este percepută ca una demonstrativă, întrucât legislativul UE nu are puterea de a forţa Consiliul să furnizeze arme Ucrainei, notează politico.eu. Cele două instituţii se află într-o dispută bugetară de lungă durată, întrucât Consiliul refuză să accepte rapoartele de audit ale Parlamentului, iar PE nu a aprobat niciuna dintre descărcările bugetare ale Consiliului din 2009.
Principalul autor al raportului, eurodeputatul irlandez Luke Ming Flanagan, a spus că votul nu prezintă nicio importanţă pentru Consiliu. "Dintre toate instituţiile pe care nu le pedepsiţi amânând acest vot, aceasta este cea care nu contează. Nu le pasă. Consiliul nu se întâlneşte cu noi, nu vorbeşte cu noi şi nu răspund la întrebări", a spus Flanagan.
Verhofstadt: Mi-e fizic rău din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina
Verhofstadt a spus că îi este "fizic rău din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina", în contextul în care Rusia continuă să bombardeze spitale, facilităţi energetice şi oraşe, în timp ce UE, deşi spune că uşa sa este deschisă pentru ca Kievul să adere în cele din urmă, "nu este nici măcar capabilă să decidă să trimită un număr de sisteme antirachetă".
În discursul său, Verhofstadt a reamintit că "există în total 100 de astfel de sisteme Patriot în Europa şi ei au cerut şapte". Liderii UE se întâlnesc săptămâna viitoare la un Consiliu European extraordinar, iar următoarea sesiune parlamentară începe pe 22 aprilie.