Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noul plan de pace propus de Erdogan lui Zelenski şi Putin. Ucraina neagă că este real

Război în Ucraina. Publicaţia Novaya Gazeta, acum Novaya Gazeta Europe, un ziar rus independent, cu sediul în Letonia, a scris joi că Turcia a oferit Ucrainei și Rusiei un plan de înghețare a războiului, care ar lăsa Ucraina afară din NATO cel puțin până în 2040. Daria Zarivna, consilier al administraţiei de la Kiev, a declarat pentru Forbes Ucraina că totul este o încercare de dezinformare din partea ruşilor.

de Redactia Observator

la 12.04.2024 , 12:18

Noul plan de pace propus de Erdogan lui Zelenski şi Putin. Ucraina neagă că este real Noul plan de pace propus de Erdogan lui Zelenski şi Putin. Ucraina neagă că este real - Profimedia

Într-un articol cu titlul "Turcia le propune lui Zelenski și Putin un nou proiect de tratat de pace", publicat pe 11 aprilie, Novaya Gazeta Europe dezvăluie, citând surse neprecizate, o propunere de pace care are sprijinul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Principalele prevederi ale proiectului sunt următoarele: înghețarea războiului pe actuala linie a frontului, statut de ţară nealiniată pentru Ucraina până în 2040 (n.r. adică nu poate adera la NATO până atunci), Rusia nu se opune aderării Ucrainei la UE; în 2040 ar urma să aibă loc referendumuri cu privire cursul politicii externe a țării atât în Ucraina, cât și în toate teritoriile ocupate de Rusia. 

În plus, SUA şi Rusia şi-ar lua angajamentul de a nu folosi arme nucleare în nicio circumstanță și de a relua Tratatul de Limitare Strategică a Armelor (Start III), cu o clauză care ar interzice retragerea unilaterală din tratat. Totodată, ţările ar urma să promită că nu se amestecă în treburile interne ale celeilalte pentru destabilizarea guvernelor.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unei surse aflată la curent cu propunerea şi citată de Novaya Gazeta Europe, Rusia și Ucraina iau în considerare în prezent propunerea care se bazează pe negocierile inițiale purtate la scurt timp după începerea războiului, în 2022. Planul de pace propus de Erdogan s-ar bucura cel mai probabil de sprijinul unui număr de politicieni europeni și ar urma să fie discutat şi cu țările din Sudul Global. Acesta este cel puțin al nouălea proiect de acest gen și este puțin probabil ca această ultimă propunere să fie semnată, susţine Novaya Gazeta.

Pe acelaşi subiect

Ucraina: Planul de pace al lui Erdogan este o dezinformare a Rusiei

Aşa-zisul plan de pace al lui Erdogan este o dezinformare a Rusiei, a transmis administraţia prezidenţială de la Kiev pentru ediţia Forbes din Ucraina.

"Sursa principală a acestor informații este un canal de Telegram controlat de serviciile speciale ruse. Informația a apărut pe 23 martie. Este surprinzător că informaţiile au fost apoi distribuite de Novaya Gazeta Europe și canalele Telegram pro-ruse", a răspuns Daria Zarivna, consilier al administraţiei de la Kiev.

Forbes Ucraina scrie că în perioada 22-23 martie, informații aproape identice cu cele preluate de Novaya Gazeta au fost distribuite de canalele de Telegram MediaKiller, ZeRada și Legitymny, pe care Centrul pentru Combaterea Dezinformarii și SBU le-au inclus pe lista canalelor de propagandă inamice. 

"Se pare că rușii inundă câmpul de informații cu dezinformare și încearcă să distragă atenția cu ştiri false înainte de viitorul summit din Elveția privind pacea în Ucraina" a mai spus Zarivna. La summitul programat în iunie în Elveția, principalul subiect de discuție va fi formula de pace a președintelui Volodimir Zelenski, a adăugat ea.

"Vom publica ulterior numărul de participanți, procesul de pregătire este încă în desfășurare. Dezinformarea rusă nu ne va putea abate de la calea către pace în condițiile Ucrainei", a conchis ea.

Ce vrea Ucraina de la summitul de pace din iunie din Elveţia

Preşedintele Zelenski și-a prezentat planul de pace pe 15 noiembrie 2022 la summitul G20. Planul are 10 puncte şi prevede în esenţă, retragerea trupelor ruse de pe tot teritoriul ucrainean, reparaţii financiare din partea Moscovei şi crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii ruşi.

Din 2023, administraţia de la Kiev a început să pună bazele unui summit de pace concentrat pe această formulă. De atunci au loc constant întâlniri cu ambasadori străini la Kiev și au fost organizate mai multe summituri ale consilierilor politici: la Copenhaga, Jeddah, Malta și Davos.

Summitul de pace la nivel de lideri este programat în perioada 15-16 iunie 2024 în Elveția, în stațiunea Bürgenstock. Kievul vrea ca Ucraina și liderii mondiali să dezvolte un plan detaliat bazat pe formula lui Zelenski. Acest plan poate fi prezentat Rusiei. Dacă Moscova este de acord, poate fi invitată la al doilea summit pentru pace.

Kremlin: Tratative fără Rusia nu au niciun sens

Moscova a transmis joi că discuţii privind Ucraina în absenţa Rusiei nu au niciun sens."Am spus de multe ori că un proces de negociere fără Rusia nu are niciun sens", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre iniţiativa luată de Elveţia de a reuni pe 15 şi 16 iunie reprezentanţi din aproximativ o sută de ţări.

Şi Vladimir Putin a luat în derâdere organizarea acestei conferinţe fără Rusia. "Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns", a declarat el joi în cursul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Pe de altă parte, Kremlinul sugerează că lucrurile s-au schimbat şi nu ar mai fi de acord cu propunerile negociate la Istanbul în primăvara lui 2022. "Situația din Ucraina s-a schimbat de la negocierile de la Istanbul din 2022, acest lucru trebuie luat în considerare la organizarea dialogului", a transmis Peskov.

Washingtonul, la rândul său, a afirmat joi că nu s-a hotărât încă dacă participă, respingând în acelaşi timp acuzaţiile Moscovei care a descris conferinţa drept un proiect electoral al Partidului Democrat al lui Joe Biden. 

"Aceasta este o afirmaţie absurdă a guvernului rus", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, adăugând că poziţia Moscovei "nu arată prea multă încredere în capacitatea guvernului elveţian de a-şi conduce propriile afaceri de politică externă".

"Politica noastră în acest sens a fost întotdeauna nimic despre Ucraina fără Ucraina. Dacă aceasta este o reuniune diplomatică pe care guvernul ucrainean o susţine şi la care doreşte să participe, cu siguranţă sprijinim dreptul său de a face asta", a continuat el.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat, la rândul ei, că orice acţiune pentru Ucraina care ignoră poziţia Rusiei este desprinsă de realitate şi nu are nicio perspectivă. În plus, ea a criticat  din nou formula de pace avansată de Volodimir Zelenski. "Este cunoscut faptul că formula Zelenski nu ia în considerare compromisuri sau alternative şi ignoră complet propunerile Chinei, Braziliei, ale statelor africane şi arabe", a spus Zaharova.

De asemenea, ea a apreciat că "nu se poate avea încredere nici în Elveţia", care "apără poziţiile Ucrainei, susţine regimul de la Kiev, aplică sancţiuni anti-ruse şi adoptă strategii care exclud Rusia din sistemul de securitate european".

"Elveţia nu poate fi o gazdă neutră în astfel de condiţii şi cu atât mai puţin un mediator, prin definiţie", a insistat ea. "Suntem convinşi că partenerii noştri din Asia, Africa şi America Latină vor fi vigilenţi şi nu se vor lăsa atraşi într-o nouă aventură anti-rusească", a mai declarat Zaharova.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Noul plan de pace propus de Erdogan lui Zelenski şi Putin. Ucraina neagă că este real