Antena LIVE

Curs valutar

Pavel Durov, curtat şi vânat de guverne: FBI l-a urmărit, francezii i-au spart telefonul. Macron i-a propus să mute sediul Telegram la Paris

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franţa, a fost curtat şi vânat de guvernele mai multor ţări. În 2017, telefonul său a fost spart de spionajul francez şi cel din Emiratele Arabe Unite iar anul următor, în 2018, Durov  a luat prânzul cu președintele francez care i-a propus să mute sediul Telegram la Paris, a dezvăluit cotidianul american The Wall Street Journal. Separat,  POLITICO a relatat că Macron este un mare utilizator al aplicaţie Telegram pe care o foloseşte constant de aproape 10 ani, la fel ca şi mulţi membri ai guvernului său. 

De la 28.08.2024, 18:24
Pavel Durov, curtat şi vânat de guverne FBI l-a urmărit, francezii i-au spart telefonul. Macron i-a propus să mute sediul Telegram la Paris Profimedia

Cu șase ani înainte ca Pavel Durov să ajungă într-o celulă în Franţa, miliardarul rus în vârstă de 39 de ani lua prânzul cu președintele Emmanuel Macron. În 2018, Macron i-a propus lui Durov, născut în Rusia, să mute sediul Telegram la Paris, dezvăluie WSJ. Durov a refuzat atunci. Macron i-a propus chiar atunci şefului Telegram să-i acorde cetăţenia franceză, scrie cotidianul american citând surse anonime. 

Mai mult, cu un an în urma acestor evenimente, în 2017, serviciile de informații din Franța și Emiratele Arabe Unite i-au spart iPhone-ul lui Pavel Durov. Parisul şi Abu Dhabi au lansat operațiunea comună de spionaj, cu numele de cod "Purple Music", îngrijorate că gruparea teroristă Statul Islamic folosea Telegram pentru recrutare și planificare de atacuri.

Potrivit unui fost oficial din serviciile secrete franceze, citat de WSJ, Parisul a depus eforturi îndelungate pentru a compromite Telegram. Nu este clar dacă președintele Macron a aprobat sau era la curent cu spionarea telefonului lui Durov sau dacă serviciile de informații franceze mai aveau acces la dispozitiv. WSJ a relatat că nu există niciun indiciu că spargerea telefonului lui Durov, care a părăsit Rusia în 2014, a jucat vreun rol în arestarea sa de sâmbătă.

Durov ar fi urmat să ia cina cu Macron

Pe acelaşi subiect

Potrivit Le Canard Enchaîné, o revistă franceză de investigaţii, Pavel Durov, le-ar fi spus poliţiştilor care l-au reţinut pe 24 august la coborârea din avion că era ar fi urmat să ia cina cu preşedintele Emmanuel Macron. Palatul Elysée a negat însă, oficial, acest lucru. "În acea seară, preşedintele a fost la Le Touquet" (o staţiune din nordul ţării - n.r.), a declarat pentru sursa citată un consilier de la Palatul Elysee. Pavel Durov tocmai sosise din Baku, Azerbaidjan, şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde planificase să ia cina.

Macron iubește Telegram

Politico a relatat marți că președintele Franței este un utilizator pasionat al aplicației Telegram, cu peste 900 de milioane de utilizatori în lume, extrem de utilizate în cercurile politice și media franceze. Luni, în timp ce Pavel Durov se afla în custodia poliției franceze, președintele Macron apărea că fusese activ  pe Telegram "recent", a arătat pentru POLITICO un fost deputat care are numărul de telefon al președintelui francez.

Macron este un utilizator de Telegram din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale, adică de aproape 10 ani. Aplicația a rămas utilizată pe scară largă atât de membrii cabinetului său, cât și de oficialii politici de toate gradele și partidele, în special în cercurile pro-Macron.

Durov, urmărit de FBI

Într-un interviu cu jurnalistul conservator Tucker Carlson, în aprilie, Durov a spus că guvernul SUA l-a contactat pe unul dintre inginerii de la Telegram pentru a-l îndemna să spioneze utilizatorii. "A existat o încercare pe la spatele meu de recrutare a unui inginer  de către ofițeri sau agenți de securitate cibernetică", a spus Durov în luna aprilie. 

El a susținut atunci că acei ofițeri încercau să-l convingă pe inginer să folosească "anumite instrumente open-source", pe care să le integreze în codul Telegram, servind drept backdoors (n.r. portiţe) pentru piratarea platformei. Antreprenorul a subliniat că el crede că ceea ce i-a spus angajatul său este adevărat. "Nu există niciun motiv ca inginerul meu să inventeze astfel de povești".

În acelaşi interviu, Durov a descris modul în care agenții FBI îl urmăreau constant peste tot când vizita SUA. El a povestit că FBI l-a interogat când a vizitat SUA pentru că este interesat de Telegram. "Știau că eu... am părăsit Rusia. Ştiau ce facem, dar doreau detalii și am înțeles că au vrut să stabilească o relație într-un mod în care să controleze mai bine Telegram", a povestit Durov. 

Arestarea lui Pavel Durov a fost ridicată miercuri după-amiază. El a fost dus în faţa unui judecător în vederea unei eventuale inculpări, relatează Le Figaro. El a fost arestat în cadrul unei anchete judiciare deschise pe 8 iulie în urma unei anchete preliminare a unităţii de criminalitate informatică a Parchetului din Paris. Durov este vizat de 12 capete de acuzare, inclusiv "refuzul de a comunica informaţiile necesare pentru interceptări autorizate de lege", complicitate la infracţiuni şi crimă organizată pe platformă (trafic de droguri, pornografie infantilă, escrocherie şi spălare de bani în formă organizată) şi "prestarea de servicii de criptare pentru asigurarea confidenţialităţii fără declaraţie corespunzătoare". 

Arestarea lui Pavel Durov, care locuieşte în Dubai, a provocat reacţii puternice în întreaga lume. Emmanuel Macron a declarat luni că arestarea lui Pavel Durov nu a fost "în niciun caz o decizie politică", ci "parte a unei anchete judiciare", adăugând că Franţa rămâne "angajată faţă de libertatea de exprimare şi comunicare".

Serviciul de mesagerie online pe care Pavel Durov l-a lansat în 2013 împreună cu fratele său Nikolai s-a poziţionat în contrast cu platformele americane, criticate pentru exploatarea comercială a datelor personale. Telegram s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informaţii despre utilizatorii săi. 

Însă, deşi Telegram este descrisă drept o aplicaţie de comunicare unde mesajele sunt criptate end-to-end, unii experţi avertizează că mesajele pot fi accesate de angajatii Telegram sau oricine are acces la servere. Nu este criptată cum sunt rivalii WhatsApp și Signal. Criptarea end-to-end, adica de la autor la destinatar, e disponibila pe Telegram doar în funcţia "secret chat".

"Telegram respectă legislaţia europeană, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale, iar acţiunea sa de moderare se încadrează în standardele industriei", s-a apărat Telegram, duminică seara, considerând că este "absurd să spui că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile" constatate pe platforma respectivă.

Pavel Durov are dublă cetăţenie, a Emiratelor Arabe Unite şi a Franţei, pe lângă naţionalitatea rusă. Cetăţenia franceză a obţinut-o în 2021, printr-o procedură secretă, mai ales că el nu avea rude sau origini în Franța sau vreo altă legătură. Emiratele Arabe Unite au anunţat marţi că au cerut Franţei acces consular pentru Pavel Durov, afirmând că monitorizează îndeaproape situaţia acestuia. Pavel Durov are o avere estimată de Forbes la o valoare de 15,5 miliarde de dolari.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

pavel durov telegram arestare franta emmanuel macron
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024