Antena LIVE

Pentagon: Armele trimise Ucrainei, slab monitorizate. Printre ele: Lansatoare de rachete şi drone kamikaze de un miliard de dolari

Război în Ucraina. Lansatoare portabile de rachete, drone kamikaze și dispozitive de vedere pe timp de noapte, în valoare de peste 1 miliard de dolari, pe care Statele Unite le-au trimis în Ucrainei nu au fost urmărite corespunzător, potrivit unui nou raport al Pentagonului, citat de The New York Times. Există preocupări că armele "ar fi putut fi furate sau traficate", cu toate astea, nu există nicio dovadă că vreuna dintre arme a fost folosită greșit sau traficată. 

De la 12.01.2024, 10:54
Pentagon: Arme de peste 1 miliard de dolari trimise Ucrainei, monitorizate slab. Printre ele: Lansatoare de rachete şi drone kamikaze Profimedia

Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina a fost urmărit defectuos este concluzia unui raport al Pentagonului, citat de The New York Times. Documentul a constatat că oficialii și diplomații americani nu au reușit să explice imediat sau complet toate cele aproape 40.000 de arme trimise pe frontul din Ucraina. 

Lansatoare portabile de rachete, drone kamikaze și dispozitive de vedere pe timp de noapte, toate în valoare de peste 1 miliard de dolari, nu au fost urmărite corespunzător de oficialii americani. Datele din raport au ridicat temeri că armele ar fi putut fi furate sau traficate. Vestea vine într-un moment în care Congresul SUA dezbate dacă să trimită mai mult ajutor militar la Kiev.

Nicio dovadă că vreuna dintre arme a fost folosită greșit sau traficată 

Raportul inspectorului general al Departamentului Apărării, publicat joi, nu oferă nicio dovadă că vreuna dintre arme a fost folosită greșit după ce au fost transportate către un centru logistic militar al SUA din Polonia iar apoi trimise mai departe pe frontul din Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Cu toate astea, a constatat că oficialii și diplomații americani din Washington și Europa nu au reușit să ofere explicaţii imediat sau complet în legătură cu unele dintre cele aproape 40.000 de arme care, prin lege, ar fi trebuit monitorizate îndeaproape, deoarece impactul lor pe câmpul de luptă, tehnologia sensibilă și dimensiunile relativ mici le fac "atractive" pentru traficanții de arme.

"Nu există o înregistrare a inventarelor care se fac", a declarat joi Robert P. Storch, inspectorul general al Pentagonului, care este, de asemenea, principalul supraveghetor al ajutorului american trimis Ucrainei.

"Asta nu înseamnă că nu sunt acolo sau nu că nu au fost folosite", a spus el despre echipamentul militar cu risc ridicat. Dar "din cauza sensibilității lor, a vulnerabilității lor de a fi traficate sau folosite greşit, sau din cauza consecințelor care rezultă, este deosebit de important să existe această urmărire suplimentară și răspundere", a spus Storch.

Raportul a fost trimis miercuri Congresului SUA iar o copie a acestuia a fost consultată de The New York Times. Inspectorul general al Pentagonului a publicat joi o versiune cenzurată a raportului (din motive de securitate). Nu a investigat şi dacă vreo armă a fost deturnată în scopul utilizării ilicite, fapt care nu intra în atribuţiile evaluării, potrivit raportului. 

Numărul de arme analizate în raport reprezintă doar o mică parte din ajutorul de aproximativ 50 de miliarde de dolari în echipament militar pe care Statele Unite l-a trimis Ucrainei din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a început să controleze părți din Donbas. Cele mai multe dintre armele livrate până acum - inclusiv tancuri, sisteme de apărare antiaeriană, lansatoare de artilerie și muniție - au fost livrate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Concluziile raportului vor alimenta aproape sigur în Congres scepticismul cu privire la acordarea de mai mult ajutor militar Ucrainei. Republicanii blochează deja un plan de cheltuieli pentru securitatea națională care ar oferi 61 de miliarde de dolari Kievului.

Trupele ucrainene din prima linie încep să rămână fără arme. Solicitatea pentru o răspundere mai atentă va creşte în mod cert dacă luăm în calcul şi problemele vechi ale Ucrainei legate de corupție și contrabandă cu arme, mai notează The New York Times. 

Oficialii Pentagonului, ai Departamentului de Stat, dar și alți experți au recunoscut de mult timp că este aproape imposibil să se dea socoteală pentru fiecare dintre miile de arme care au fost trimise în Ucraina. Haosul luptelor, riscul de a călători pe front și angajaţii americani puţini la Kiev și la centrul logistic din Polonia au împiedicat o supraveghere atentă. Cu toate oficialii susțin că nu a existat nicio dovadă de contrabandă la scară largă sau de folosire greșită a armelor de când a început războiul.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina arme sua pentagon
Întrebarea zilei
Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu....
CaTine
Publicat 11.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Microsoft a lansat un program AI de spionaj. Va fi folosit de serviciile secrete
Useit
Publicat 11.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Lucien Laviscount a vorbit despre Shakira: „Este una dintre cele mai frumoase...
ZU
Publicat 11.05.2024
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Hello taste
Publicat 11.05.2024
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
Deparinti
Publicat 11.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Mahassine Merabet a câștigat un premiu important petnru rolul său în serialul...
Happy
Publicat 10.05.2024
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Medicool
Publicat 11.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024