Antena Meniu Search
x

Joe Biden nu a ştiut că şeful Pentagonului are cancer de prostată şi a fost internat de două ori. Lloyd Austin este al doilea om la comanda armatei

Scandalul Lloyd Austin ia amploare în SUA. Șeful Pentagonului s-a operat în secret şi a fost internat la ATI timp de mai multe zile iar nimeni din conducerea SUA nu a ştiut. O bună bucată de timp nu a știut prea multe nici măcar numărul 2 din Pentagon. Ministerul Apărării a anunţat marţi că Austin a fost spitalizat pentru cancer de prostată iar apoi pentru o infecţie de tract urinar. Casa Albă susţine că Joe Biden a aflat abia marţi de cancerul de prostată al şefului Pentagonului, deşi vorbiseră sâmbătă la telefon. Congresul a lansat o anchetă iar republicanii cer demisia lui Austin. Acesta nu vrea să plece iar Biden nu vrea să-l demită.

de Redactia Observator

la 10.01.2024, 16:22

Joe Biden nu a ştiut că şeful Pentagonului are cancer de prostată. Casa Albă nu vrea să-l demită în ciuda furiei politice
Joe Biden nu a ştiut că şeful Pentagonului are cancer de prostată. Casa Albă nu vrea să-l demită în ciuda furiei politice - Profimedia

Lloyd Austin, ţintă a criticilor pentru o recentă spitalizare care a fost făcută publică cu întârziere, este tratat pentru cancer de prostată, au anunţat medicii marţi, citaţi de Departamentul American al Apărării, transmite AFP. "Cancerul său de prostată a fost depistat din timp şi prognosticul său este excelent", au asigurat medicii, într-un comunicat de presă al Pentagonului.

Pe 22 decembrie, Lloyd Austin a fost internat la spitalul militar Walter Reed şi a suferit o prostatectomie sub anestezie generală, procedură chirurgicală ce presupune îndepărtarea prostatei, potrivit medicilor. Lloyd Austin "şi-a revenit fără probleme după operaţie şi s-a întors acasă a doua zi dimineaţă", au adăugat ei.

Lloyd Austin, diagnosticat cu cancer de prostată

Pe 1 ianuarie, şeful Pentagonului a fost internat din nou pentru complicaţii în urma operaţiei din 22 decembrie,"inclusiv greaţă cu dureri severe în abdomen, şold şi picior", au spus aceştia. A fost diagnosticat cu o infecţie a tractului urinar. Pe 2 ianuarie, a fost transferat la terapie intensivă "pentru monitorizare atentă", au spus ei. "În timpul acestei internări, ministrul Austin nu şi-a pierdut niciodată conştienţa şi nu a fost pus sub anestezie generală", potrivit aceleiaşi surse.

Pe acelaşi subiect

Internarea de luni, 1 ianuarie, a fost făcută publică abia vineri seara de către Departamentul Apărării, contrar protocolului. Casa Albă nu a fost informată decât la patru zile după ce Lloyd Austin a fost internat, potrivit presei. Preşedintele Joe Biden are "încredere deplină" în ministrul său, în pofida acestei situaţii, a asigurat luni purtătorul său de cuvânt.

Însă mai mulţi republicani, printre care Donald Trump, au cerut demiterea sau demisia lui Lloyd Austin. Mai mulţi conservatori au considerat, de asemenea, că situaţia relevat o lipsă de autoritate sau competenţă din partea preşedintelui american. 

Casa Albă şi Congresul nu au ştiu nimic o bună bucată de timp. Nici măcar numărul 2 din Pentagon 

Propria adjunctă a lui Austin, Kathleen Hicks, a fost, de asemenea, ţinută în necunoştinţă de cauză timp de câteva zile, chiar şi după ce i s-a spus, în timp ce se afla în vacanţă la Puerto Rico, să preia o parte din atribuţiile sale, pe 2 ianuarie.

"El (preşedintele Biden) nu a fost informat până joia trecută (4 ianuarie) că secretarul Austin se află în spital. Nu a fost informat până în această dimineaţă (marţi) că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate al Casei Albe, John Kirby. "Nimeni de la Casa Albă nu a ştiut până în această dimineaţă că secretarul Austin avea cancer de prostată, iar preşedintele a fost informat imediat după aceea", a subliniat Kirby.

Austin şi Biden au vorbit sâmbătă, dar nu este  clar de ce Biden nu a aflat până marţi despre cancerul de prostată al lui Austin,  relatează Reuters.

Anchetă oficială lansată în Congres

Republicanii consideră incidentul de comunicare o dovadă de neglijenţă în serviciu. Lloyd  Austin este un general în retragere cu patru stele care a condus forţele americane din Irak şi este primul secretar al Apărării de culoare din America.

Republicanul care conduce Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor a lansat o anchetă oficială. "Cu războaie în Ucraina şi Israel, ideea că Casa Albă şi chiar propriul dvs. adjunct nu au înţeles natura stării dvs. este în mod evident inacceptabilă", a scris marţi reprezentantul Alabamei Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui Austin.

Lloyd Austin a fost transportat cu ambulanţa

Lloyd Austin a fost transportat cu ambulanţa pe 1 ianuarie la spitalul Walter Reed după ce a suferit complicaţii în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată pe care l-a făcut în 22 decembrie, acuzând greaţă şi dureri abdominale, de şold şi de picior severe. După ce a fost diagnosticat cu o infecţie a tractului urinar, Austin a fost mutat pe 2 ianuarie la o unitate de terapie intensivă.

"O evaluare suplimentară a relevat acumulări de lichid abdominal care afectau funcţia intestinului său subţire. Acest lucru a dus la refluxul conţinutului său intestinal, care a fost tratat prin plasarea unui tub prin nas pentru a-i drena stomacul", a precizat spitalul militar.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin la 22 decembrie a necesitat ca acesta să fie supus unei anestezii generale, dar şi-a păstrat cunoştinţa în timpul ultimei sale internări, potrivit spitalului.

Cancerul a fost descoperit la începutul lunii decembrie, iar la 22 decembrie şeful Pentagonului a fost supus unei "proceduri chirurgicale minim invazive", numită prostatectomie, pentru a trata cancerul. "A fost sub anestezie generală în timpul acestei proceduri. Secretarul Austin s-a recuperat fără incidente în urma operaţiei şi s-a întors acasă în dimineaţa următoare. Cancerul său de prostată a fost detectat la timp, iar prognosticul său este excelent", se arată în comunicatul spitalului.

Walter Reed a oferit o perspectivă optimistă pentru Austin, dar a avertizat că recuperarea sa ar putea dura ceva timp. "Infecţia a dispărut. El continuă să facă progrese şi anticipăm o recuperare completă, deşi acesta poate fi un proces lent", se arată în comunicatul spitalului publicat de Pentagon.

Lloyd Austin, al doilea după Biden în ierarhia lanţului de comandă al armatei americane

Austin, care are 70 de ani, se află imediat după Biden în ierarhia lanţului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate naţională. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicaţii securizate cu alţi oficiali, în cazul unui atac nuclear, lucru care ar fi dificil de pe un pat de terapie intensivă.

Declaraţia de la Walter Reed a fost semnată de Dr. John Maddox, director medical de traumatologie, şi de Dr. Gregory Chesnut, director al Centrului de Cercetare a Bolilor de Prostată din cadrul Centrului de Cancer Murtha de la Walter Reed.

Lloyd Austin nu vrea să plece iar Biden nu vrea să-l demită

Administraţia lui Biden s-a străduit să calmeze furia politică izbucnită în urma dezvăluirilor potrivit cărora preşedintele, care candidează pentru realegere, nu a ştiut de spitalizarea secretarului Apărării între 1 ianuarie şi 4 ianuarie. Pentagonul a declarat iniţial că tratamentul din decembrie al lui Austin a fost pentru o procedură medicală electivă. Nu este clar cum ar putea fi considerat electiv o operaţie pentru cancer de prostată, notează Reuters.

Unii republicani proeminenţi, inclusiv Donald Trump, au cerut ca Austin să fie demis din funcţie. Cu toate astea, Pentagonul a declarat că generalul nu are planuri de demisie, iar Casa Albă a declarat că Biden nu are intenţia să îl demită.

Austin rămâne internat la Walter Reed. "Secretarul continuă să rămână concentrat pe recuperare, dar, mai ales, pe îndeplinirea îndatoririlor sale de secretar al apărării şi pe apărarea naţiunii", a declarat generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder, în cadrul unei conferinţe de presă.

Republicanii îi cer lui Llod Austin să plece 

Modul în care Departamentul Apărării a gestionat spitalizarea lui Austin contrastează cu modul în care Departamentul de Stat a gestionat operaţia la prostată a secretarului de stat de atunci, Colin Powell, la 15 decembrie 2003.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la acea vreme a emis o declaraţie în cursul dimineţii prin care făcea public faptul că Powell, general cu patru stele în retragere şi fost preşedinte al Statului Major, se afla în operaţie la Walter Reed şi urma să rămână acolo timp de câteva zile.

De asemenea, aceasta a dezvăluit că Powell va avea un program redus în timp ce se va recupera după operaţie. Purtătorul de cuvânt al Departamentului la acea vreme, Richard Boucher, a oferit apoi detalii despre operaţia lui Powell în cadrul briefingului său zilnic de presă.

Patrick Ryder a promis că Pentagonul va comunicat mai bine, în timp ce Casa Albă a recunoscut daunele aduse credibilităţii. "Cred că cei de la Pentagon au fost foarte, foarte sinceri cu ei înşişi în privinţa provocării aduse credibilităţii prin ceea ce s-a întâmplat aici şi prin cât de greu a fost să fie complet transparenţi cu poporul american", a spus John Kirby.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Joe Biden nu a ştiut că şeful Pentagonului are cancer de prostată şi a fost internat de două ori. Lloyd Austin este al doilea om la comanda armatei