Antena LIVE

Curs valutar

Atacul asupra conductei Colonial. Mai multe benzinării de pe coasta de est a SUA au rămas fără combustibil și s-au închis. La altele s-au format cozi de mașini

Mai multe benzinării de pe coasta de est a SUA, vestul Texasului și sudul Georgiei, au rămas fără benzină după închiderea conductei de carburant Colonial Pipeline din cauza unui atac cibernetic. Și benzinării din Florida, Atlanta sau Virginia s-au închis din cauza lipsei de combustibil.

De la 12.05.2021, 08:35
WhatsApp
Vezi și:

Presa locală raportează cozi de mașini și penurie de carburant la mai multe stații de alimentare, în sudul Georgiei și zona Big Bend din Texas, relatează wtxl.com. Polițiștii direcționează traficul de la mai multe benzinării Shell și Chevron din Thomasville unde s-au format șiruri de mașini, relatează ABC27.  Pe rețelele de socializare, Twitter și Facebook, au fost postate imagini cu șiruri de mașini la benzinării și cu relatări neconfirmate încă potrivit cărora mulți americani ar fi cumpărat în exces de teama de a nu rămâne fără combustibil.  "Suntem implicați activ împreună cu Colonial Pipeline pentru a înțelege măsurile pe care le iau pentru a rezolva această problemă. Este încă prea devreme pentru a cunoaște impactul potențial asupra fluxului de produs", a declarat Shell Global într-un comunicat pentru ABC27. Comisarul pentru agricultură din Florida, Nikki Fried, i-a avertizat pe americani să nu ia cu asalt benzinăriile pentru a cumpăra din cauza panicii.

Și benzinării din Florida, Atlanta sau Virginia s-au închis din cauza lipsei de combustibil iar guvernatorul Carolinei de Nord a declarat stare de urgență. Compania American Airlines a inclus opriri la două dintre zborurile sale pe distanțe lungi la hub-ul Charlotte, Carolina de Nord, un efort de a conserva combustibil în zonele în care ar putea intra în criză, relatează CNBC.

FBI a confirmat luni că o grupare de hackeri cunoscută sub numele de DarkSide este responsabilă pentru atacul cibernetic de tip ransomware care a dus la închiderea celui mai mare sistem de conducte de combustibil din țară. Închiderea conductei care transportă benzină și alte tipuri de combustibil din Texas spre nord-est durează de 4 zile, iar pe măsură ce aprovizionarea cu benzină nu mai are loc și prețurile urcă.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Colonial Pipeline, compania a fost "victima unui atac de securitate cibernetică" vineri. Sistemul a fost închis ceea ce a împiedicat transportul de combustibil către Coasta de Est. Colonial Pipeline a declarat că se află în proces activ de restaurare a unor sisteme IT. Este în contact cu forțele de ordine și cu alte agenții federale, inclusiv cu Departamentul pentru Energie, care gestionează răspunsul guvernului federal. Compania nu a spus ce a cerut gruparea de hackeri.

Preţurile petrolului au crescut luni

Colonial Pipeline, cel mai mare operator de conducte de carburanţi din Statele Unite, a anunţat luni că se aşteaptă ca activitatea să fie reluată în mare parte până la sfârşitul acestei săptămâni. Preţul petrolului Brent a crescut luni cu 1%, la 68,97 dolari pe baril. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate din SUA a avansat cu 0,9%, la 65,51 dolari pe baril. Ambii indici au urcat săptămâna trecută cu peste 1%, înregistrând a doua creştere săptămânală consecutivă. ”În cazul în care conductele vor rămâne închise pentru orice durată de timp, acest lucru va avea impact asupra pieţei nu doar în SUA, ci şi în Europa. În aceste condiţii, mă aştept ca această perturbare a funcţionării conductelor să fie rezolvată în câteva zile, pentru ca impactul să fie limitat”, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Casa Albă colaborează îndeaproape cu Colonial pentru remedierea situaţiei, iar secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, a spus că remedierea conductelor este o prioritate importantă a administraţiei Biden. Grupul de hackeri DarkSide, acuzat de atacul împotriva Colonial, a anunţat luni că obiectivul său este să câştige bani, nu să provoace haos, anunţ care, potrivit experţilor, arată că atacul a mers mai departe decât intenţiona, relatează Reuters. 

Cum poate fi piratată o conductă?

Mulți își imaginează industria petrolieră, doar cu țevi, pompe și benzină. În realitate, Colonial Pipeline își administrează conductele de combustibil digital. Senzorii de presiune, termostatele, supapele și pompele sunt folosite pentru a monitoriza și controla fluxul de motorină, benzină și combustibil prin sute de kilometri de conducte. Colonial are chiar și un robot hi-tech care circulă prin conductele sale pentru a verifica anomalii. Toată această tehnologie este conectată la un sistem central. Iar acolo unde există conectivitate, există riscul de atac cibernetic: „Toate dispozitivele utilizate pentru a administra o conductă modernă sunt controlate de computere, mai degrabă decât controlate fizic de oameni. Dacă sunt conectate la rețeaua internă a unei organizații și aceasta este lovită de un atac cibernetic, atunci conducta în sine este vulnerabilă la atacuri rău intenționate”, a explicat expertul în securitate cibernetică, Jon Niccolls, de la CheckPoint.

Cum au intrat hackeri?

Atacurile directe asupra tehnologiei operaționale sunt rare, deoarece aceste sisteme sunt de obicei foarte bine protejate, spun experții. Cel mai probabil hackerii au intrat în sistemul informatic al Colonial Pipeline prin partea administrativă. „Unele dintre cele mai mari atacuri pe care le-am văzut au început cu un e-mail”, spune Niccolls. „Este posibil ca un angajat să fi fost păcălit să descarce unele programe malware, de exemplu. Am văzut, de asemenea, exemple recente de hackeri care se folosesc de breșe ale unui software terț.”

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sua combustibil benzinarii conducta hackeri colonial pipeline statele unite
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025