Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră. Cargoul eșuat, cu 3.000 de tone de uree, s-a scufundat
O navă cargo sub pavilion turcesc care a eşuat pe 20 septembrie în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre s-a scufundat la ţărm, relatează miercuri Euractiv şi Novinite.
De Redactia Observator la 14.10.2021, 14:38Nava Vera Su are o încărcătură de 3.000 de tone de uree, ceea ce ar putea provoca o catastrofă ecologică în Rezervaţia Naturală Kaliakra, unde se găsesc numeroase specii marine şi de păsări protejate.
''Compartimentul motoarelor navei cargo este inundat. Sunt găuri în carena vasului. Nava nu mai poate fi salvată, doar să se încerce evacuarea încărcăturii'', a declarat directorul executiv al Administraţiei Maritime bulgare, Ventsislav Ivanov.
Mai devreme în cursul zilei de miercuri nava a fost inspectată de scafandri, care au constatat că ea este imobilizată pe un banc de nisip, cu şanse mici de a mai putea fi mişcată, scrie Agerpres.
Autorităţile bulgare speră să poată pătrunde în compartimentul cargo pentru a evacua ureea, dar operaţiunea este îngreunată de condiţiile meteo. Conform experţilor, operaţiunea de evacuare nu ar putea începe mai devreme de 1 noiembrie.
Ureea, efecte toxice asupra faunei marine, inclusiv pentru păsări
Cargoul Vera Su a eşuat pe ţărmul stâncos pe 20 septembrie, în condiţii de vreme bună. Versiunea procuraturii bulgare este că marinarul aflat la manşă a adormit. Însă în pofida riscurilor ecologice, autorităţile bulgare au întârziat evacuarea încărcăturii.
ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat revolta faţă de neglijenţă autorităţilor bulgare şi a avertizat asupra posibilelor consecinţe ireversibile asupra mediului.
Dacă este eliberată în apă în cantităţi mari, ureea (un îngrăşământ chimic) provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, cu efecte toxice asupra faunei marine, inclusiv pentru păsări. Acumularea sa poate fi un pericol şi pentru om prin consumul de peşte sau fructe de mare.