Peste 100 de persoane au fost arestate în urma protestelor din Cuba. O persoană a murit iar internetul a fost întrerupt
Activiştii anti-guvernamentali din Cuba spun că peste 100 de persoane au fost arestate sau sunt date dispărute în urma protestelor masive care au avut loc duminică. O altă persoană a murit în timpul ciocnirilor cu poliţiştii.
De Redactia Observator la 14.07.2021, 10:51Movimiento San Isidro a publicat o listă a activiştilor despre care spune că au fost reţinuţi de autorităţi, potrivit CNN. Printre deţinuţi se numără şi jurnalista Camila Acosta, potrivit ministrului spaniol de externe, Jose Manuel Albares, care a şi cerut eliberarea acesteia. Ministerul de Interne a anunţat că bărbatul care a murit atacase împreună cu alte persoane forţele de ordine prezente la protest.
Duminică, mai multe persoane au fost arestate şi aruncate în dubele de poliţie, după ce au răsturnat o maşină a unui echipaj, pe care au lovit-o cu pietre. Guvernul cubanez nu a anunţat încă numărul total al persoanelor arestate sau rănite în urma evenimentelor din Havana. Acestea sunt cele mai mari proteste organizate pe insulă în ultimii 10 ani, cauza principală a izbucnirii fiind lipsa hranei şi a medicamentelor, după ce ţara traversează o perioadă economică dificilă, cauzată de pandemia de Covid-19 şi sancţiunile venite din partea SUA.
Proteste au fost organizate şi în San Antonio de los Banos, un oraş cu aproximativ 46.000 de locuitori, după ce oamenii au fost nemulţumiţi de întreruperile de electricitate în timpul zilelor caniculare din această lună. „Toată lumea era pe străzi. Au trecut șase zile cu doar 12 ore de curent electric în fiecare zi. Acesta a fost unul dintre motivele care au stârnit nemulţumirea oamenilor", a declarat un localnic.
Într-un comunicat de presă transmis duminică, preşedintele Diaz-Canel a dat vina pe sancţiunile comerciale venite din partea SUA care ar fi de vină pentru toate problemele economice ale ţării. Diaz-Canel şi-a îndemnat susţinătorii să se confrunte fizic cu protestatarii. "Ordinul de luptă a fost dat. Revoluţionarii trebuie să iasă în stradă", a spus preşedintele.
- Proteste împotriva Guvernului, în Cuba: oamenii scandează ”Libertate”. Președintele: ”Comuniști, ieșiți...
- Rusia avertizează împotriva oricărui ”amestec străin” în criza care zguduie Cuba
- Proteste violente după ce un transsexual s-a dezbrăcat alături de mai multe femei şi fete minore într-un SPA din...
Guvernul a organizat, de asemenea, o întâlnire, duminică, pentru a discuta despre proteste, potrivit presei. La discuţii au participat membri de rang înalt, inclusiv fostul preşedinte şi liderul Partidului Comunist, Raul Castro, fratele lui Fidel Castro. Retragerea din funcţie a fostului preşedinte a fost făcută în aprilie, moment în care actualul preşedinte a menţionat că Raul Castro va fi consultat cu privire la toate problemele majore care afectează insula.
Printre persoanele arestate în urma protestelor se numără şi o jurnalistă
Porivit presei, jurnalista Camila Acosta a fost arestată luni dimineaţă la Havana, în timp ce îşi părăsea locuinţa în drum spre serviciu. Mai târziu, agenţii de securitate cubanezi au făcut percheziţii la domiciuliul acesteia, de unde au ridicat un laptop. Cu doar câteva ore înainte de reţinere, Camila a transmis imagini de la demonstraţiile anti-guvernamentale din capitala cubaneză.
Conducerea zirului pentru care lucrează Camila a declarat că arestarea este complet inacceptabilă şi că au solicitat eliberarea imediată şi returnarea tuturor materialelor profesionale care i-au fost luate de acasă. Într-o postare pe Twitter, ministrul de externe spaniol a cerut eliberrea ei imediată. "Spania apără dreptul la demonstraţii libere şi paşnice şi cere autorităţilor cubaneze să respecte acest lucru. Noi apărăm drepturile omului", a spus ministrul.
Oficialii guvernului cubanez au declarat luni că nu au mai existat proteste în zilele de după, deoarece au decis întreruperea internetului. Acest lucru i-a împiedicat pe cubanezi să împărtășească imagini de la demonstrații care instigau şi alte persoane la proteste.