110 palestinieni ucişi şi 700 răniţi în timp ce aşteptau mâncare la coadă. Soldaţii israelieni au tras "speriaţi" în ei. SUA cer explicaţii
Statele Unite au cerut, joi, Israelului să ofere răspunsuri după moartea a peste 110 persoane, în timpul unei distribuiri de ajutoare în Gaza, care s-a transformat în haos. Washingtonul a descris o situaţie disperată. Tot ieri, Pentagonul a făcut publică prima estimare independentă a victimelor de la începutul războiului din Fâşia Gaza: peste 25.000 de femei şi copii palestinieni au fost ucişi.
De Redactia Observator la 01.03.2024, 11:47Statele Unite au cerut joi Israelului să ofere "răspunsuri" după moartea a peste 110 persoane şi rănirea a peste 700, potrivit Hamas, în timpul unei distribuiri de ajutoare în Gaza, care s-a transformat în masacru după ce soldaţii israelieni au deschis focul. "Căutăm de urgenţă informaţii suplimentare despre ceea ce s-a întâmplat cu exactitate", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, prezentând condoleanţe familiilor celor ucişi.
Baia de sânge s-a petrecut joi în jurul orei locale 04:30, când oamenii s-au adunat pe strada Harun al-Rashid din oraşul Gaza, unde urmau să ajungă camioane cu ajutoare care transportau făină. Armata israeliană spune că mulțimea a devenit agitată iar cele peste 800 de victime sunt de fapt din cauză că șoferii camioanelor s-au speriat și au dat peste ei. Surse militare au declarat pentru CNN că armata lui Nettanyahu a început să tragă speriată de mulțimea care se lupta să prindă alimente, iar asta a dus la un haos generalizat.
Israelul, acuzat că folosește foamea că armă de război
Nu e prima dată când oamenii înfometați fac tot posibilul să prindă un pachet de făină. Toate organizațiile umanitare acuză Israelul că folosește foamea că armă de război pentru că nu permite civililor să primească hrană și să mănânce. "Salvați Copiii" a făcut un apel dramatic la armistiţiu definitiv pentru că "copiii mor de foame, iar părinții încercă să le procure mâncare".
- Masacru în Gaza. 100 de persoane au murit în timp ce aşteptau ajutor umanitar, spun palestinienii. Israelul...
- "Suntem aproape". Biden speră într-o încetare a focului în Gaza până săptămâna viitoare
- Guvernul palestinian din Cisiordania a demisionat la presiunile SUA şi ale unor ţări arabe. Ar fi un pas spre...
SUA s-au arătat extrem de îngrijorate de incident și au cerut o anchetă urgență. "Suntem în contact cu guvernul israelian încă de dimineaţă devreme şi înţelegem că o anchetă este în curs. Vom urmări îndeaproape această anchetă şi vom face presiuni pentru a obţine răspunsuri", a adăugat el.
SUA cer răspunsuri de la Israel
Oficialul american a cerut Israelului să autorizeze "cât mai multe puncte de acces posibil şi să permită distribuirea sigură şi în siguranţă a acestui ajutor în întreaga Fâşie Gaza". "Continuăm să afirmăm în mod clar, în toate conversaţiile noastre cu guvernul israelian, că trebuie luate toate măsurile posibile pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Fâşia Gaza", a spus el.
Matthew Miller a mai declarat că incidentul a arătat că situaţia este "incredibil de disperată" în Gaza, unde ONU a avertizat asupra riscului foametei."Oamenii se năpustesc asupra acestor camioane pentru că le este foame, pentru că au nevoie de hrană, pentru că au nevoie de medicamente şi alte forme de asistenţă", de unde nevoia de încetare temporară a focului care să permită creşterea ajutoarelor, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
În orice caz, tensiunile sunt mari şi în Cisiordania. Decizia Israelului de a mări numărul coloniilor pentru ultraortodocşi a determinat gruparea Hezbollah să ameninţe cu cele mai dure consecinţe. Statele Unite se străduiesc să evite o acţiune terestră a Israelului în Liban despre care spun, neoficial, că au indicii şi propun retragerea trupelor şiite de la graniţă. Eventual, chiar formarea unei zone de siguranţă, în care să patruleze contingente internaţionale de menţinere a păcii. Nici în privinţa armistiţiului nu sunt veşti noi, chiar dacă Joe Biden continuă să fie optimist. Mai puţin îl bucură faptul că majoritatea democraţilor şi-ar dori un candidat la preşedinţie care să nu susţină ajutorul militar american pentru Israel.
Pentagonul anunţă că peste 25.000 de femei şi copii au fost ucişi
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi în Congresul SUA că peste 25.000 de femei şi copii au fost ucişi în operaţiunea militară lansată de Israel în Fâşia Gaza, de la începutul războiului pe 7 octombrie, adăugând că Israelul poate şi ar trebui să facă mai mult pentru a proteja civilii. Potrivit ultimului bilan' oferit de ministerul local al Sănătăţii, controlat de Hamas, numărul morţilor din Fâşia Gaza de la începutul războiului a depăşit 30.000.
În timpul unei audieri în Congres, Austin a fost întrebat care este bilanţul femeilor şi copiilor palestinieni ucişi de la începutul războiului din Fâşia Gaza, iar şeful Pentagonului a răspuns: "Sunt peste 25.000". Austin a adăugat că aproximativ 21.000 de muniţii ghidate de înaltă precizie au fost furnizate Israelului de când a început războiul în enclava palestiniană.
Separat, şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, a cerut joi o "încetare imediată a focului" în Fâşia Gaza pentru a permite livrarea de ajutor umanitar, precum şi eliberarea ostaticilor israelieni reţinuţi din 7 octombrie în enclava palestiniană.
"Decesele tragice din Gaza arată nevoia unei încetări imediate a focului pentru a permite furnizarea de mai mult ajutor umanitar, eliberarea ostaticilor şi protecţia civililor", a scris Antonio Tajani pe reţeaua X.
Reacţii după masacrul din Gaza
Deschiderea focului în timpul distribuirii de ajutoare a fost condamnată internaţional oiar apelurile la încetarea focului s-au înmulţit. La New York, secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat incidentul, potrivit purtătorului său de cuvânt. "Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dar fie că aceşti oameni au fost ucişi de tiruri israeliene, fie că au fost zdrobiţi de mulţime sau călcaţi de camioane, acestea sunt acte de violenţă, într-un anumit fel, legate de acest conflict", a spus Stephane Dujarric, menţionând moartea unor persoane în "circumstanţe oribile".
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a denunţat "un nou carnagiu" şi decese "total inacceptabile"."Sunt îngrozit de rapoartele despre un nou masacru în rândul civililor din Gaza, care erau disperaţi să obţină ajutor umanitar", a spus Borrell pe reţeaua de socializare X. "Aceste morţi sunt complet inacceptabile".
La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a indicat că ţara sa, aliatul fidel al Israelului, cere "răspunsuri" după această tragedie. Casa Albă a mai anunţat că preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon cu emirul Qatarului şi cu preşedintele egiptean despre acest "episod tragic şi alarmant". La Roma, şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani a postat pe X că "decesele tragice din Gaza cer o încetare imediată a focului pentru a permite mai mult ajutor umanitar, eliberarea ostaticilor şi protecţia civililor".
La Madrid, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Jose Manuel Albares, a considerat drept "inacceptabil ceea ce s-a întâmplat în Gaza, cu zeci de civili palestinieni murind în timp ce aşteptau mâncare. Acest lucru subliniază urgenţa unei încetări a focului". La Paris, un comunicat de presă al Ministerului francez de Externe a estimat că "tirurile soldaţilor israelieni împotriva civililor care încearcă să aibă acces la alimente sunt nejustificate". "Acest eveniment tragic vine într-un moment în care situaţia umanitară din Gaza este de o urgenţă absolută", cu "un număr tot mai mare şi insuportabil de civili palestinieni care suferă de foame şi boli".
La Berlin, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a publicat un comunicat în care a considerat că "armata israeliană trebuie să se asigure, după prăbuşirea ordinii publice în mari părţi ale Fâşiei Gaza, că distribuirea ajutorului umanitar poate avea loc". În Turcia, autorităţile au denunţat "o nouă crimă împotriva umanităţii" şi au considerat că această tragedie "este dovada că [Israelul] îşi propune să distrugă în mod conştient şi colectiv poporul palestinian".
Mai multe ţări arabe din Golf au condamnat, de asemenea, tirurile armatei israeliene. Într-o postare pe X, Ministerul saudit de Externe "a condamnat şi a denunţat cu fermitate vizarea civililor fără apărare", ceea ce a dus la moartea a sute de oameni, atunci când forţele de ocupaţie "au bombardat cozile de aşteptare ale civililor care încercau să obţină ajutor".
Pentru Emiratele Arabe Unite,"forţele de ocupaţie israeliene au vizat o adunare de mii de locuitori palestinieni ai Fâşiei Gaza care aşteptau să le fie adus ajutor umanitar". Guvernul Qatarului, la rândul său, "a condamnat cu cea mai mare fermitate masacrul odios comis de ocupaţia israeliană împotriva civililor lipsiţi de apărare". "Continuarea crimelor ocupaţiei, ca parte a războiului său brutal împotriva Fâşiei Gaza, demonstrează zi de zi necesitatea unei acţiuni internaţionale urgente pentru a pune capăt imediat acestei agresiuni fără precedent din istoria recentă", a adăugat Ministerul Afacerilor Externe.
În Kuweit, autorităţile au condamnat, de asemenea,"această nouă crimă comisă de forţele de ocupaţie israeliene" şi au reamintit "necesitatea unei încetări imediate şi urgente a focului, pentru a asigura intrarea ajutorului şi a asistenţei umanitare pentru civilii palestinieni lipsiţi de apărare".
La Amman, autorităţile iordaniene au denunţat "o încălcare clară a dreptului internaţional umanitar". Această tragedie vine într-un context în care nu există o poziţie internaţională care să oprească acest război şi acest masacru pe care Israelul îl comite împotriva palestinienilor, iar Consiliul de Securitate al ONU este "incapabil să ia o decizie de încetare a focului imediată pentru a pune capăt crimelor de război comise împotriva palestinienilor în Gaza", a adăugat Ministerul iordanian de Externe.