Antena Meniu Search
x

Guvernul palestinian din Cisiordania a demisionat la presiunile SUA şi ale unor ţări arabe. Ar fi un pas spre obţinerea păcii

Război Israel - Hamas în Gaza. Prim-ministrul Autorității Palestiniene din Cisiordania a demisionat, pentru a permite formarea unui guvern cu un consens mai larg în rândul palestinienilor, pentru negocierile politice de după război. Mahmoud Abbas ar fi solicitat demisia guvernului pe fondul presiunilor unor ţări arabe din regiune şi ale SUA.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 12:16

Guvernul palestinian din Cisiordania a demisionat la presiunile SUA şi ale unor ţări arabe. Ar fi un pas spre obţinerea păcii
Guvernul palestinian din Cisiordania a demisionat la presiunile SUA şi ale unor ţări arabe. Ar fi un pas spre obţinerea păcii - Profimedia

Guvernul Autorităţii palestiniene, aflat la conducere în Cisiordania, şi-a prezentat luni demisia preşedintelui Autorităţii, Mahmoud Abbas, a anunţat premierul Mohammed Shtayyeh, transmit AFP şi Reuters. "Am prezentat preşedintelui pe 20 februarie demisia guvernului şi astăzi o prezint în scris", a declarat Mohammed Shtayyeh la Ramallah, capitala Cisiordaniei.

Acesta a precizat că decizia intervine în special "în lumina evenimentelor legate de agresiunea împotriva Fâşiei Gaza". Palestinienii au nevoie de "noi măsuri politice" şi de o conducere unificată ca urmare a "noii realităţi" impuse de războiul din Gaza, a explicat el.

"Următoarea etapă cere noi măsuri guvernamentale şi politice care ţin cont de noua realitate din Fâşia Gaza (...) şi de nevoia urgentă de un consens interpalestinian", a spus responsabilul palestinian.

Ce este Autoritatea Palestiniană

Pe acelaşi subiect

Autoritatea Palestiniană, înfiinţată în cadrul acordurilor de pace de la Oslo, din 1993, dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) controlează Cisiordania, însă - menţionează Reuters - este considerată de mulţi palestinieni coruptă şi nedemocratică.  Hamas guvernează de 17 ani Fâşia Gaza, după ce a expulzat din acest teritoriu serviciile de securitate loiale Autorităţii Palestiniene.

Occidentul şi unele state arabe au indicat că ar dori ca după încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas, declanşat de atacul terorist din 7 octombrie pe teritoriul israelian, Autoritatea să preia controlul şi în Gaza, a consemnat Reuters mai devreme în februarie.

Demisia guvernului palestinian, la presiunile SUA şi a ţărilor arabe

Potrivit dpa, care citează declaraţii ale unor oficiali guvernamentali pentru postul Watan TV, Mahmoud Abbas ar fi solicitat demisia guvernului pe fondul presiunilor unor ţări arabe din regiune şi ale SUA, fiind considerată un pas spre obţinerea păcii în Orientul Mijlociu, prin reformarea Autorităţii Palestiniene astfel încât să guverneze şi în Gaza, după încheierea ostilităţilor.

Demisia lui Shtayyeh este privită mai curând ca un pas simbolic, deschizând calea spre realizarea obiectivului unei soluţii cu două state, deşi mai sunt numeroase obstacole, au menţionat sursele citate.

Shtayyeh, considerat un colaborator loial al lui Abbas, se află la putere din 2005 şi va continua să servească ca şef al executivului provizoriu, formarea unui nou guvern putând dura câteva săptămâni sau luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Guvernul palestinian din Cisiordania a demisionat la presiunile SUA şi ale unor ţări arabe. Ar fi un pas spre obţinerea păcii