Separatiştii, judecaţi pentru rebeliune. Liderul catalan Carles Puigdemont caută azil printre străini
De Redactia Observator la 31.10.2017, 08:43Peste 20 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune. Deoarece au susţinut despărţirea de Spania şi proclamarea unei republici indepdendente. Şeful guvernului separatist, Carles Puigdemont, se află în Belgia, unde şi-a angajat un avocat. Încă nu se ştie dacă este însoţit şi de familie: soţia sa româncă, Marcela Topor, şi cei doi copii. Un ministru belgian a sugerat că acesta ar putea primi azil politic, dar alte voci consideră că acest lucru este puţin probabil.
Parchetul acuză de rebeliune, răzvrătire şi delapidare principalii lideri politici ai autorităţii regionale catalane, care prin deciziile şi acţiunile lor, din ultimii ani, au produs o criză instituţională.
Anunţul procuraturii spaniole nu a fost urmat de proteste de stradă la Barcelona, unde, cel puţin deocamdată, atmosfera este calmă.
Guvernul de la Madrid a luat primele măsuri prin care îşi asumă, efectiv, controlul Cataloniei. Şeful poliţiei autonome, acuzat şi el de rebeliune, a fost demis şi înlocuit cu adjunctul său.
Formaţiunile separatiste radicale, ca şi unele sindicate, anunţă greve şi acţiuni de nesupunere civică dar numeroşi funcţionari publici spun că vor continua să-şi facă datoria, în serviciul cetăţenilor.
Acum, aparent, viaţa şi-a reluat cursul ei firesc în Catalonia. Este pentru prima dată în istoria modernă a Spaniei când milioane de oameni dintr-o provincie autonomă se trezesc conduşi direct de la Madrid. Iar semnele de întrebare abia acum încep. Inclusiv pentru cei 150 de mii de români stabiliţi aici.
Carles Puigdemont, omul care a încercat să despartă Catalonia de Spania, riscă 30 de ani de închisoare. Decizia îi revine unui judecător. Pentru moment, nu a fost emis niciun ordin de arestare. Puigdemont a părăsit Spania iar partidul său nu doreşte să dezvăluie locul unde se află.
Confirmarea a venit, însă, de la Bruxelles unde un avocat a anunţat că liderul catalan s-a întâlnit cu el şi l-a angajat pentru a-l reprezenta în eventuale procese. Avocatul a apărat, în trecut, o militantă pentru independenţa Ţării Bascilor, pe care Belgia a refuzat s-o predea Spaniei. Şi Puigdemont ar putea cere azil politic în Belgia, potrivit unui ministru belgian, membru al partidului separatist flamand. Dar opinia sa nu este împărtăşită de întregul guvern.
Anul trecut, doar 19 cetăţeni din alte ţări ale Uniunii Europene, în majoritate romi din Slovacia şi România, au cerut azil politic în Belgia. Dar toate cererile au fost respinse. Cu sau fără Puigdemont, partidul său a anunţat că va participa la alegerile regionale convocate de guvernul spaniol şi speră că rezultatul va confirma dorinţa de independenţă a catalanilor.