Zeci de morți și peste 2.500 de răniți în urma exploziei din Beirut. Liderii mondiali își oferă suportul pentru Liban
Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3700 de răniţi, au anunţat oficial ai Ministerului Sănătăţii.
De Cornel Preda la 05.08.2020, 00:20- Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt depășite de situație
- Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge
Bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi.
Numărul victimelor este de așteptat să crească în următoarele ore, din cauza rănilor grave suferite de mai multe persoane, a spus ministrul. Conform unor informații citate de AFP, numărul morților s-ar ridica la 50 de persoane.
Printre persoanele decedate se numără și personal medical.
„Este o catastrofă în adevăratul sens al cuvântului”, a afirmat el, întrebat de mai multe televiziuni în timp ce vizita un spital din capitala Beirut.
”Spitalele din capitală sunt toate pline de răniţi”, a subliniat ministrul, cerând ca ceilalţi răniţi să fie transportaţi spre spitale din suburbii.
Spitalele din Beirut nu fac față răniților
Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt excedate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare.
De asemenea, Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge.
Explozia care a distrus cartierul portului din Beirut (Liban) a afectat mare parte din Capitală, cu clădiri distruse şi case prăbuşite.
Liderii mondiali își oferă suportul
Primul ministru al Libanului a cerut suport internațional după explozia din Beirut. „Fac un apel urgent către țările prietene să fie alături de Liban și să ajute să ne vindecăm rănile adânci. Este un dezastru național major”, a spus Hassan Diab.
Au existat numeroase reacții la nivel internațional, mai multe țări oferindu-și deja sprijinul pentru Liban.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a catalogat scenele din Liban ca fiind „șocante” și a spus că Marea Britanie „este pregătită să ofere sprijin în orice mod posibil”.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter în franceză și arabă că Franța a trimis deja ajutoare și că țara sa „este alături de Liban”.
Miniștrii de Apărare și Externe din Israel au remis un comunicat comun prin care au spus că au contactat guvernul libanez pentru a oferi „ajutoare medicale umanitare”.
Iran a oferit de asemenea ajutor, ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif spunând că își îndreaptă „gândurile și rugăciunile către oamenii rezistenți din Liban”. „Ca întotdeauna, Iran este pregătită să ofere asistență de orice fel. Rămâi puternic, Liban!”, a scris el pe Twitter.
Lideri din Cipru și Uniunea Europeană și-au oferit de asemenea sprijinul.
Organizația Mondială a Sănătății spune că este „foarte îngrijorată” și că lucrează alături de parteneri pentru a „răspunde nevoilor urgente”.
Rusia împărtăşeşte durerea poporului libanez, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său de la Beirut, Michel Aoun, în timp ce SUA şi-a oferit orice ajutor posibil.
"Rusie împărtăşeşte durerea poporului libanez", i-a transmis Putin lui Michel Aoun.
SUA urmăresc cu atenţie evenimentele de la Beirut şi au dat asigurări că sunt pregătite să ofere orice ajutor posibil, a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Citește și: